Ponedjeljak, 10 Rujan 2012 11:54

Sam počeo izrađivati svoj brač

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAŠTITAR U 36. GODINI ODLUČIO NAUČITI SVIRATI TAMBURU -

MIHALJEVCI - Od malena sam želio naučiti svirati tamburu, ali nažalost tada nije bilo ni mogućnosti ni novaca da ostvarim taj svoj san. Sada sam sretan što sam mogao ispuniti taj svoj san – kaže Željko Štetić, 37-godišnji zaštitar iz požeškog prigradskog naselja Mihaljevaca.

Željko je jedan od polaznika škole za sviranje tambure odraslih koju već dvije godine vodi poznati požeški tamburaš Tomislav Galić. U školu koja traje četiri godine se upisao prošle jeseni, u svojoj 36. godini života. - Slučajno sam čuo da tako nešto postoji i odmah sam se upisao. Kako se nikad u životu nisam susretao ni s notama ni s nikakvim instrumentima u početku je bilo malo teže, ali kako sam uporan zainatio sam se da ću baš naučiti svirati. Ne mislim se time ozbiljno baviti već želim svirati za svoju dušu i svoje društvo – kaže Željko koji svaki dan na braču vježba po sat-dva, kada koliko stigne. Iako je u početku išao 'na živce' supruzi i ostatku obitelji sada je već bolje jer su se i oni navikli, a on ipak naučio i nešto svirati.

Do nedavno je igrao nogomet za lokalni klub, a sada je loptu zamijenio tamburom.-Sviranje mi pruža veliko zadovoljstvo. Na taj način se odmorim od posla, ljudi i stranaka. Super mi je to osjećaj. Iako na sva četiri prsta imam žuljeve od sviranja to se zaboravi kada se vidi napredak – ističe Željko koji je sa svojim kolegama već imao i prvi javni nastup i to u lipnju na Ivanjskom krijesu.

Kako nema mogućnosti da si kupi novi instrument, za sada svira na posuđenom, Željko je odlučio da ga sam i napravi iako nema nikakvog iskustva. Prvo je 'kupio' znanje od majstora i preko interneta, a onda je nabavio javorovo drvo i krenuo u avanturu izrade. -Jedan dio sam već napravio, a nadam se da će na kraju dobro ispasti i svirati kako treba, ako ne, probat ćemo ponovno. Vrlo sam uporan i ne odustajem lako  - objašnjava Željko.

Zbog njegove marljivosti i očite ljubavi koju pokazuje prema sviranju hvali ga i njegov učitelj Tomislav Galić. Ponosan je na njega kao i sve svoje učenike jer nitko do sada nije odustao bez obzira na godine, a ima ih od dvadeset od šezdeset, znanja i poteškoće. Kada prođe požeški festival nastavljaju s novom školskom godinom, a očekuju se i novi učenici. Nestrpljiv je i Željko koji je posebno voli svirati starogradske pjesme Zvonka Bogdana i Najboljih hrvatskih tamburaša.  ( a.t.)