Četvrtak, 25 Siječanj 2018 11:40

„Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKI MUZEJ PONUDIO POŽEŽANIMA ODLIČNU IZLOŽBU -

POŽEGA – Izložbena dvorana Gradskog muzeja ugostila je izvrsnu izložbu Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, pod nazivom „Zvukovi kukaca – orkestar najmanjih“. koju će Požežani moći vidjeti, ali i čuti sve do 12. travnja.

Iz svog bogatog fundusa Prirodoslovni muzej koji ima gotovo 600 tisuća primjeraka, Požežanima prikazuje oko 1.200 primjeraka kukaca, no po prvi puta na gostovanju u požeškom Muzeju mogu se vidjeti uvećani primjerci kukaca kao skulpture, ali i čuti njihovo glasanje, zvukove koje proizvode.

Mnoge vrste kukaca komuniciraju koristeći vibracijske signale. Signali se mogu prenositi zrakom, vodom ili podlogom na kojoj se vrsta odmara i samo su ponekad čujni čovjeku. Vibracije uglavnom nastaju kao rezultat svakodnevnih aktivnosti kukaca. Stoga ovaj postav izložbe prate zvukovi prirode kojih se neki sjećaju iz djetinjstva, a koje danas možemo čuti samo u čistim i netaknutim dijelovima prirode.

Izložba prikazuje raznolikost kukaca pjevača i osnovne podatke o načinima na koje kukci stvaraju i čuju zvuk. Na vjerno prikazanim modelima kukaca možemo vidjeti i prikaz struktura s kojima kukac pjeva.

Izložbu je na otvorenju predstavila autorica dr. sc. Iva Mihoci, uz koju je i suautor mag. biol. Petar Crnčan. Otvorenju je nazočila ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović te poznati slovenski bioakustičar Boštjan Perovšek koji je zvučno oblikovao prostore u više od 30 europskih i svjetskih muzeja te pripremio zvučnu kulisu za ovu izložbu. Otvorenje su uveličali u stilu muziciranja kukaca učenici Glazbene škole Antun Glasnović na gitari i Margareta Jakobović na flauti.