Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 21 Prosinac 2017 15:14

Brojne aktivnosti doprinos kulturnom životu ovog kraja

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA POŽEŠKOG POVIJESNOG DRUŠTVA -

POŽEGA – Počevši od  dvodnevne Zimske škole arheologije na temu „Rim I“ za učenike osnovnih i srednjih škola u veljači, koja je zajednički projekt s Katoličkom gimnazijom Povijesno društvo Požega provelo je tijekom 2017. godine brojne aktivnosti. Treba spomenuti „Festival znanosti“, petodnevni projekt na nacionalnoj razini s temom „Vrijeme“ realiziran nizom radionica i predavanja.  U sklopu Ljetne škole povijesti bio  je i stručni izlet u Zagreb, a s navedenim projektima nastavljaju i  tijekom 2018. godine istaknuto je na godišnjoj skupštini društva.

-Tijekom cijele godine organizirali smo niz predavanja, promocija knjiga, javnih rasprava i radionica. Spomenuo bih radionicu „Ekofeminizam“ koju su vodili Karmen Ratković i Goran Đurđević. Početkom travnja bila je promocija knjige Mladena Gajera „Sudac“, te  predstavljanje memoara Vladimira Velebita „Moj život“ o kojima su među ostalima govorili poznati hrvatski povjesničar, znanstvenik i sveučilišni profesor Tvrtko Jakovina i Seid Serdarević, urednik izdavačke kuće Fraktura - ističe prof. Vinko Tadić, predsjednik požeškog Povijesnog društva dodajući da su imali i promociju knjige profesora Zlatka Kramarića „Nostalgija: Kratka povijest zaborava“ .

Nadalje, održali su predstavljanje knjige poznate književnice, znanstvenice i sveučilišne profesorice Slavice Garonje „Povratak u Arkadiju.“ U nizu predavanja održanih tijekom 2017. godine ističu se dva predavanja profesora Zlatka Uzelca „Povijest, arhitektura i obnova Trga svete Terezije“ i „Crkva svetoga Lovre od dominikanaca do isusovaca“, zatim predavanje povjesničara Igora Despota „Balkan u Prvom svjetskom ratu“. Vrlo poticajno predavanje održala je hrvatska povjesničarka i sveučilišna profesorica Zlata Živaković Kerže pod naslovom „Živjeti zajedno – sluge, služinčad i sluškinje u gradu Osijeku“.

Uz sve to pripremaju drugi broj svoga stručnog časopisa „Historia possegana novae themae“ s vrlo vrijednim pisanim radovima o prošlosti požeškoga kraja. U planu je i objavljivanje dvije knjige u Biblioteci fragmenti prošlosti. Tadić je izrazio zahvalnost svim suradnicima ovog društva, a u prvom redu prof. dr. sc. Hrvoju Potrebici, kojemu su dodijelili Godišnju nagradu Povijesnog društva  kao istaknutom članu savjeta časopisa te predavaču i voditelju radionica Zimske škole arheologije. 

Najavio je da će ovo društvo i dalje će marljivim radom razvijati kulturni život Slavonske Atene i cijele Zlatne doline, te njegovati pisanu riječ i razgovor, kulturu dijaloga i tolerancije, bez predrasuda, a protiv svakog pokušaja nametanja nekakvih neupitnih i apsolutnih istina o prošlosti.

-Ponosni smo na doprinos u nastojanjima da prošlost sagledavamo iz svih mogućih perspektiva, a naše rasprave uvijek su bile otvorene za različite stavove, te će tako će i ostati. Povijesno društvo Požega okuplja ljude različitih uvjerenja. U toj različitosti je naša snaga. Naši članovi i suradnici vrsni su stručnjaci i vodeći intelektualci požeškoga  kraja.  Njihov rad iz dana u dan daje specifičan pečat našoj lokalnoj zajednici. Otvoreni smo za sve koji žele raditi s nama. Siguran sam da će se krugovi naše suradnje i dalje nezaustavljivo širiti.  Nikada  nećemo pristajati na sukobe nego uvijek uz lijepu riječ dijalogom pokušati uklanjati izvore napetosti. Mislim da je ovo dobra formula uspješnog djelovanja. Neka naša mala kap pomogne tkati veliki slap naše domovine - rekao je na kraju prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva.

Galerija slika