Utorak, 19 Prosinac 2017 12:37

Zabrinjava pojava metilja kao parazita na jelenskoj divljači

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GODIŠNJA SKUPŠTINA LOVAČKOG SAVEZA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA –  Godišnja Skupština Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije, na kojoj je nazočilo 25, od  28 članica Lovačkih društava, tj. lovozakupnika, donijela je program rada i financijski plan za 2018. godinu. Od ove godine u članstvu je i udruga „Sjeverni Dilj“ sa sjedištem u Seocima kraj Nove Kapele, koja odnedavno gospodari lovištem na toj planini. Gosti skupa su bili gradonačelnik Požege Darko Puljašić, te načelnici općina Jakšić, Ivica Kovačević i i Velika, Vlado Boban.

 - Planiramo prihode od 260 tisuća kuna od čega je najveći dio od članarina 1.300 lovaca ovog kraja, te od izdavanja iskaznica za gostovanje stranih lovaca, a sa Upravom za lovstvo Ministarstva poljoprivrede, te lokalnom samoupravom tražit ćemo rješenje za dugotrajne postupke protiv pet lovačkih udruga pakračko-lipičkog kraja zbog navodnog odstrela divljih svinja za koje struka tvrdi da su zapravo mješanci sa pitomima, a nastavljamo suradnju sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Parkom prirode Papuk - istakao je na skupštini predsjednik Lovačkog saveza PSŽ, Zdravko Vujnović. Nastavit će brojne aktivnosti na podizanju etike, obuci kadrova, natjecanja u streljaštvu i kinologiji itd. Upozoreno je na problematiku šteta od divljači na prometnicama, donošenje Zakona o lovstvu, najam lovišta koja se prostiru po privatnom zemljištu, te pojavu zaraze velikim američkim metiljem, koji uzrokuje smrtnost srneće divljači i ukupno slabljenje brojnosti jelena na ovim prostorima.

 - Vi ste dobro organizirani i odgovorni, dokazali ste se zaštitom divljači i humanitarnim radom na čemu vam hvala, a mi se možemo podičiti bogatstvom divljači u našem kraju što je preduvjet za razvoj turizma - kazao je okupljenima  gradonačelnik Požege Darko Puljašić, a rad skupa pozdravio je i izaslanik župana Alojza Tomaševića, Branko Grgić, koji je referent za lovstvo Požeško-slavonske županije.

Istaknut je i problem pojave metilja kod jelenske divljači, koji je do sada bio jako raširen u baranjskim i posavskim lovištima, no kako se sumnjalo došao je nakon nekoliko godina i u lovišta Požeško-slavonske županije. Rađene su određene pretrage, te je na jetrima 14 odstrijeljenih jelena analizom na veterinarskom fakultetu u Zagrebu utvrđena prisutnost kod 8 uzoraka. To može biti zabrinjavajuće iako je analiziran mali broj uzoraka, pa se moli lovce svih lovačkih društava kod slijedećih odstrjela jelenske i srneće divljači dostaviti jetra na pregled, kako bi se što točnije utvrdilo pravo stanje i krenulo sa suzbijanjem metilja.

Pokreće se odmah u slijedećoj godini i novi ciklus obrazovanja mladih lovaca i polaganje lovačkih ispita.