Utorak, 12 Prosinac 2017 09:36

Obilježen Međunarodni dan planina u Parku prirode Papuk

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

KAPTOL - Park prirode Papuk, Hrvatski planinarski savez i Slavonski planinari, u suradnji sa općinom Kaptol, DVD Kaptol te Lovačkom udrugom Vepar iz Kaptola obilježili su Međunarodni dan planina izletom na nepoznati Papuk- Putevima kaptolskih kneževa.

Međunarodni dan planina (11. prosinac) proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda radi osvješćivanja značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva, a ove godine je u Parku prirode Papuk obilježen 12.-ti put.

Na Međunarodnom danu planina sudjelovalo je oko 250 planinara i ljubitelja prirode iz dvadesetak planinarskih društava Slavonije i okolice. Okupljanje planinara bilo je do 9 sati u mjestu Kaptol, kod starog grada, otkuda su se zajedno uputili na 21 km dugu trasu, preko arheološkog nalazišta, lovačke kuće Vodice, Vranovca, do Pogane gradine  gdje su se ponovno vratili u Kaptol.  Zbog zahtjevnosti velike rute, organizatori su organizirali i kraću trasu, dugačku 8,5 km, gdje su obišli arheološko nalazište, te se ponovno vratili u Kaptol.

Po završetku izleta planinari su nastavili ugodno druženje u Vatrogasnom domu DVD-a Kaptol uz prigodni domjenak. Organizatori su osigurali prigodni pečat i vodiče, a za sigurnost sudionika brinuli su pripadnici HGSS stanice Požega.