Srijeda, 06 Prosinac 2017 09:59

Fotografije Janka Belaja posvećene obljetnici prvog pisanog spomena grada Požega

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OTVORENA IZLOŽBA 790 GODINA – POŽEGA U OKU -

POŽEGA Gradski muzej Požega ponovno je bilo mjesto okupljanja velikog broja Požežana a sve uz dvije obljetnice. Obilježavao se  93. rođendan Gradskog muzeja a postavljena je i izložba fotografija „790 godina – Požega u oku“ autora Janka Belaja, povodom prvog pisanog spomena grada Požege. Ovom izložbom zapravo se krenulo u novi ciklus događanja koja će nas pripremiti i uvesti u proslavu 800. obljetnice grada Požega.

- Željeli smo kroz snažnu crno-bijelu formu umjetničke fotografije, uz pomoć svjetskih priznatih Rudinskih glava, suvremenika ove obljetnice kao naših vodiča kroz prostor i vrijeme osvijestiti poznate i nepoznate vizure naše Požege. Željeli smo pomoću umjetnosti isprovocirati sami sebe s pitanjem, poznajemo li mi uopće ovaj naš grad. Znače li nam što ovi motivi na fotografijama. Govore li nam što i što mi njima govorimo u prolaz. S obzirom da jurimo ubrzano ususret 800. obljetnici, cilj ove izložbe je na neki način potaći nas kao pojedince, ustanove i zajednicu da razmislimo na koji način bismo mogli pridonijeti ovom gradu u smislu podizanja kvalitete života, kulture i umjetnosti.- rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić na otvorenju izložbe.

Autor fotografija, poznati zagrebački fotograf, Janko Belaj fotografirao je prinrane Rudinske glave u  požeškom okruženju, uz naše najpoznatije vedute grada, smještajući ih uz naše spomenike, na prostore gdje se ljudi svakodnevno kreću on je postavio neku od Rudinskih glava. - Trebalo je proučiti Požegu i njenu povijest za ovakvu izložbu. Rudinske glave uz to vrlo su inspirativne, u ovom projektu sebe doživljavam kao dokumentaristu određene kazališne predstave u kojoj su Rudinske glave glumci – pripovjedači priče, a scena je Požega i njezini detalji. Na publici je da odabere kakve priče su oni ispričali.

 - Čast mi je biti gradonačelnikom grada koji ove godine slavi 790. obljetnicu pisanog spomena. Ova izložba, Rudinske glave, doista na jedinstven način pozivaju sve nas da preispitamo svoj odnos prema gradu, svoj odnos prema kulturi, razvoju i budućnosti. Pozivaju nas da damo svoj doprinos kako bi unaprijedili grad za nas, za one koji dolaze. Što je Požega za mene? Požega je za mene ljubav - moja obitelj, moji prijatelji i vi dragi sugrađani. Ljubav za koju se vrijedi potruditi - rekao je otvarajući izložbu požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Svečanu prigodu uveličao je ženski dio HKUD Vijenac iz Požege svojim pjesmama o Požegi, posjetitelji su se osladili bečkom sahericom koju je napravila mlada slastičarka Mariela Kranjec iz Medenog srca i pjenušavim vinom Vinarije Josipović.

Izložba će biti otvorena sve do 18. siječnja 2018. godine.