Ispiši ovu stranicu
Subota, 18 Studeni 2017 17:20

Obilježava se Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAPALITE  SVIJEĆU NA PROZORU U NEDJELJU OD 18 DO 22 SATA  -

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu predstavljen je ovogodišnji program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Udruga sigurnost u prometu organizator je za Hrvatsku, a spomenuti događaj održat će s diljem svijeta ovu nedjelju, 19. studenog, od strane relevantnih nevladinih organizacija, državnih organa, agencija, javnih tijela i institucija. Cilj je do 2020. godine smanjiti stradavanja za 50 posto.

Statistike na cestama doista su zabrinjavajuće. Kao i prethodnih godina, još milijun ljudi je ove godine poginulo na svjetskim cestama, zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnih nesrećama. Svi će oni biti zapamćeni od njihovih obitelji i prijatelja na ovogodišnjem WDR-u.

U proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 200.000 osoba, poginulo 5.262 osoba, teško ozlijeđeno 36.000, a lakše ozlijeđeno 160.000 osoba.

- Nažalost, zaključno s jučerašnjim danom imali smo 289 smrtno stradalih osoba, što je za sada povećanje od 6.6 posto u odnosu na prošlu godinu. Stoga mislim da će teško doći do smanjenja stradavanja, ista je situacija i u drugim zemljama. Sudionici u prometu moraju sami reagirati, više se vezati pojasom, izbjegavati korištenja mobitela, jer samo na taj način značajno će se smanjiti broj smrtno stradalih – rekao je Miron Huljak iz MUP-a.

Obilježavanjem Svjetskog Dana sjećanja (WDR) nastoji se stvoriti globalna kulturu pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake, koji su stradali u prometu, podižemo svjesnost svih dionika i sudionika za značaj i potrebu odgovornog ponašanja u prometu na cestama.

- Obilježavanjem ovog dana također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa – rekli su iz udruge Sigurnost u prometu, te dodali:

Profesor Davor Brčić s Fakulteta prometnih znanosti upozorio je da eksterni troškovi stradavanja u prometu iznose 1.3 posto BDP-a na godišnjoj razini, a da bi se sve to izbjeglo, treba više poraditi na kvalitetnijoj prometnoj infrastrukturi.

Organizatori pozivaju i sve građane da se priključe akciji i zapale svijeću na prozoru između 18.00 i 20.00 sati u nedjelju u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu. Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu, pa neka u tom razdoblju barem u mislima budemo s njima.