Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 12 Studeni 2017 11:05

Enjingi uvijek okupi i sve bivše kumove uz tambure ali i dalmatinske klape

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

TRADICIONALNO NAJVEĆA PROSLAVA MARTINJA UVIJEK BUDE KOD VINARA IVE ENJINGIJA  -

HRNJEVAC – Vinski hram našeg najpoznatijeg vinara Ive Enjingija u Hrnjevcu uvijek je mjesto okupljanja prijatelja vina, poslova oko vina i brojnih vinoljubaca. Jedan od razloga je i Martinje, krštenje mošta i mladog vina, koje tradicionalno bude najveća proslava ovog vinskog blagdana u jednoj vinariji. I ove godine okupilo se nekoliko stotina uzvanika i posjetitelja u vinskom podrumu u Hrnjevcu, gdje je Ivo Enjingi upriličio obilazak podruma, a kasnije nezaboravnu feštu u velikoj dvorani. Veliki broj gostiju došao je iz Dalmacije i Istre, tradicionalno najboljih kupaca vina za turističku sezonu, no nije manjkalo niti onih cjelogodišnjih kupaca iz Zagreba i s kontinenta, a najviše naravno bilo ih je iz Slavonije. Svima njima zajedničko je što slave i vjerno kušaju ponajbolja vina kuće Enjingi, koja su se dokazala na brojnim europskim i svjetskim natjecanjima. Prve medalje s prestižnog Decantera dobila su upravo vina Ive Enjingija, a onda je uslijedio Pariz i ostale europske prijestolnice, sve do Amerike.IMG 8048

Sve goste Enjingi je podsjetio da proslavu Martinja posvećuje svom djedu Martinu, koji je na današnji dan slavio rođendan i imendan, a od kojega je i naučio sve što zna o vinovoj lozi i vinu. – Ovim događajem mi nastavljamo našu tradiciju, a čuvajmo tu tradiciju da ostavimo nešto i za pokoljenja koja dolaze iza nas. Ja u svojim vinogradima nastavljam tradiciju ekološkog uzgoja vinove loze, a i u podrumu pri njegovanju vina ne upotrebljavamo nikakvu kemiju. Sve ovo dar je naše prirode, a ja darujem vama na uživanje. I ova vinogradarska godina je bila teška, pogodili su nas kasni mrazevi, vrlo kasni snijeg na našim najvećim nadmorskim visinama, od 330 metara. Bilo je tijekom godine i tuče, no iako ga je znatno manje ovogodišnje grožđe je odlične kvalitete. Već sada vidljiva kvaliteta mladih vina tek će pokazati sve svoje vrline u slijedećim mjesecima njihovog dozrijevanja – istakao je Ivo Enjingi, napomenuvši da ima dovoljno odličnih vina iz prethodnih godina, te da se svi opuste uz čašicu, specijalitete i pjesmu.

Uz dobra jela, specijalitet su kod Enjingija jela od crvenog kanadskog Red angus goveda kojih nekoliko stotina uzgaja također u ekološkom uzgoju. Posebna je tako juha i kuhano meso sa hrenom i sosom, a i sarma je od tog kvalitetnog goveđeg mesa. Pečeni odojak na kraju bude samo kruna svega. Uvijek se kod Enjingija služe ponajbolja vina, a za zabavu bude zaduženo nekoliko glazbenih sastava, ove godine to su bili tamburaški sastav Joze Dosegovića iz brodskog kraja, tamburaši „Merak“ iz gradiškog kraja, ali i dvije dalmatinske klape koje su oduševile sve posjetitelje dalmatinskom pismom. Jedna od klapa koja već više godina nastupa kod Ive Enjingija dobila je i naziv Klapa Venje, po imenu najnagrađivanijeg vina kuće Enjingi.

IMG 8033Naravno da je kulminacija večeri, negdje oko 22 sata stari, tradicionalni ceremonijal krštenja mošta. - Nijedne godine mošt nije postao vino bez ovog obreda - počinje stari ceremonijal kojega vodi, jedini u Hrvata, vinski kardinal Vladimir Bauer, ove godine uz pomoć ministranata Željka Pejkovića i Uroša Svitlice. Biser vinski kum ove godine bio je vlasnik bačvarije, Darko Prevolšek iz Đurđenovca. On je za sada jedini proizvođač bačava od isključivo slavonskog hrasta u Slavoniji, a bačve su mu vrlo tražene. Vinari koji u svojoj proizvodnji imaju i barrique vina moraju konstantno nabavljati nove hrastove bačve, jer vino iz njih uvijek dobiva najbolji barrique okus. Uz to što pravi dobre bačve, vinski kum se morao svečano obvezati da će godinu dana voditi obvezu čuvanja novorođenca, a sve to morao je potvrditi ispijanjem povećeg pehara mladog vina. Za to je dobio i pohvale vinskog kardinala, kao posebno „žedan kum“, što je pohvala za kuma koji bez prekida, gotovo naiskap popije pehar koji sadrži 6 dcl vina.

Dugogodišnji običaj kod Enjingija je da se okupe i svi dosadašnji vinski kumovi, koji uz zdravicu otpjevaju po koju pjesmu, no ove godine minutom šutnje prisjetili su se jednog od kumova prijašnjih godina, Josipa Webera, poznatog nogometaša, koji je nekoliko dana prije iznenada preminuo. Popila se zdravica i za njegovu dušu.

Galerija slika