Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 02 Studeni 2017 10:08

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća primili prof. Veljka Valentina Škorvagu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON 26 GODINA U GLAZBENOJ ŠKOLI ODLAZI NA NOVO RADNO MJESTO -

POŽEGA - Gradonačelnik Darko Puljašić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić primili su dugogodišnjeg ravnatelja požeške Glazbene škole, profesora Veljka Valentina Škorvagu, koji nakon tridesetak godina odlazi iz te ustanove. Gradonačelnik je tom prigodom zahvalio prof. Škorvagi na značajnom iskoraku koji je napravljen u edukaciji djece i mladeži našega grada i cijeloga kraja, ali i na promociji Požege kao jednog od najvažnijih glazbenih središta Hrvatske. Naime, profesor Škorvaga nakon 26 godina razriješen je dužnosti ravnatelja Glazbene škole Požega zbog odlaska na novo radno mjesto na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za njegova mandata otvorena je srednja glazbena škola, zaposleno je preko pedeset mladih stručnjaka, otvorena su dva područna odjeljenja u Pleternici i Kutjevu, a broj učenika povećan je na respektabilnih 564. Kako sam prof. Škorvaga kaže, kruna za sav rad bila je ostvarenje sna o novoj glazbenoj školi, najmodernijoj u srednjoj Europi.

97b69b9f7e1a5c5d4d0fd3d24f506fa4 XLVeljko Valentin Škorvaga srednju glazbenu školu V. Lisinski završio je u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao studij klarineta (1985. g.) i stekao stručni naziv dipl. muzičar klarinetist i profesor klarineta i magistar muzike. Za vrijeme osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja svirao je tambure i usavršavao se kod raznih pedagoga. Na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju 2011. godine magistarski program obranio je koncertom „Interpretacija na tamburi“, dok je na sveučilišnom studiju muzičke interpretacije i kompozicije stekao stručni naziv magistar muzičke umjetnosti. Od 1985. u Glazbenoj školi Požega predaje klarinet i tambure te vodi tamburaški orkestar. U CUO Z. Brkić od 1987. – 1991. vodi tamburaški orkestar i djevojački zbor i predaje glazbenu umjetnost. Ravnateljem Glazbene škole Požega postaje 1991. godine.

Tijekom 30 godišnjeg radnog staža, osim primarnog zaposlenja, vodio je razne tamburaške ansamble i orkestre u kojima je bio svirač ili dirigent. Posebno se ističe u radu s orkestrom 100 tamburaša u Zagrebu od 2006. do 2011. i Tamburaškom filharmonijom Glazbene škole Požega, jedinim orkestrom takve vrste na svijetu, s kojom je imao niz zapaženih nastupa. Osnivač je i umjetnički direktor glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije od 1990. - 2000., najpopularnijeg tamburaškog festivala. Od 2014. direktor je Aurea festa Požega, a od 2016. umjetnički direktor.

Od rane mladosti piše skladbe za razne instrumente, najčešće tambure solo i tamburaške orkestre, za koje je napisao i razne obrade. Popularnu tamburašku glazbu piše za soliste i sastave, a mnoge pjesme postale su uspješnice. Snimio je 25 albuma svoje glazbe ili kao glazbeni producent. Dobitnik je nagrade Agencije za odgoj i obrazovanje za ostvarene rezultate s učenicima tambure. Dobitnik je i nagrade Grada Požege za doprinos i razvoj glazbene umjetnosti i županije Požeško –slavonske za postignute rezultate u glazbenoj umjetnosti. Osvojio prve ili druge nagrade s učenicima i studentima tambure na međunarodnim, državnim i regionalnim natjecanjima. Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja, te član HGU-a i predsjedništva HDGPP-a.

Tekst/foto: Grad Požega