Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 30 Listopad 2017 09:19

Najbolji fiš skuhao Damir Toša iz Osijeka i potvrdio prošlogodišnji uspjeh

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

4. MEĐUNARODNA DALJSKA FIŠIJADA -

Bio je to dan za ribu - kuhanu, pohanu, prženu, dimljenu i sve uz najbolja vina Jasne Antunović, poznate vinarice iz Dalja

DALJ - Uz malo sunca, malo oblaka, no izdržalo je bez kiše, održana je 4. po redu Međunarodna fišijada u Dalju na Dunavu. S pregršt novčanih i robnih nagrada, dobrog raspoloženja, okupilo se 700-tinjak gostiju, turista i kuhara na ovoj daljskoj fišijadi, održanoj u poznatom ugostiteljskom središtu, „Starom mlinu“. Ovo subotnje poslijepodne koje se oteglo sve do nedjeljnih sitnih jutarnjih sati, a sudjelovalo je pedesetak ekipa iz Hrvatske, Vojvodine i Austrije, piše Glas Slavonije u izvješću Darka Pejića.

Medijski je ovaj događaj popratio nezaobilazni Glas Slavonije, ali i Kronika požeško-slavonska te Radio Subotica - program na hrvatskom jeziku i subotičke novine Hrvatska riječ te Osječka TV. Prepune obje restoranske sale i terase te dvorište Starog mlina, pokazale su koliko ljudi vole ovakva zajednička druženja i zabavu na kojoj se tražilo mjesto više i na kojoj su se, kažu organizator Predrag Maravić i vlasnik Starog mlina Marko Đurkov sa suprugom Snježanom, zatekli i zadržali turisti iz cijele Slavonije, ali i Londona, Münchena, Beča, Dubrovnika, Rijeke, Zagreba, Makarske, Beograda, Subotice, Budimpešte, Brčkog...

Bio je to dan za ribu - kuhanu, pohanu, prženu, dimljenu i sve uz najbolja vina Jasne Antunović, jedne od sponzora manifestacije koja je darovala desetke litara vina, i Erdutske vinarije... Za lijepe glazbene note pobrinulo se nekoliko glazbenih skupina, jedni su svirali kuharima, čak i gudili violinom na uho uz kotliće, a drugi u salama - TS Salaš iz Gradišta i tamburaši iz Vinkovaca. Žiri je bio u sastavu Davor Kibel, vrsni fotoreporter Glasa Slavonije i prokušani kuhar ribljih specijaliteta u kojima su neki imali prigodu uživati i na nedavnoj Aljmaškoj ribarskoj noći, Darko Kovačević, šampion u kuhanju u mnogim državama i sudac na ovakvim manifestacijama, te Vladimir Protić, vrsni organizator brojnih sličnih gastronomskih i turističkih manifestacija, novinar i vlasnik Požeške kronike. Žiri je smatrao da je najukusniji fiš skuhao Damir Toša iz Osijeka, drugo mjesto pripalo je Josipu Antoloviću iz Beravaca, a treće mjesto ekipi Hladno pivo iz Kneževih Vinograda. Nagrade su bile novčane - po 600 kuna, te vina Antunović, Osječka pivovara također se uključila, a s paketima paprike i začina nagrađivao je i Atila Tumbaš iz Kupusine, te su dijeljeni bonovi za ručak i večeru s pićem u Starom mlinu.

Glasova ekipa okušala se u kuhanju. Svi su hvalili boju fiša, a na večeri, osim potpisnika ovih redaka koji je, osim ovim tekstom, doprinos dao i cijepanjem drva za kuhanje fiša, bili su: s kutlačom u ruci glavni kuhari - naš fotoreporter Gojko Mitić i novinar Dario Kuštro, te naš redaktor “gradske” Ivica Korman, donosi Glas Slavonije u tiskanom i elektronskom izdanju.

- Ja osobno volim kuhati i natjecao sam se nekoliko puta u kuhanju od fiša, čobanca do lovačkog gulaša od divljeg vepra na novinarskim natjecanjima gdje sam već nekoliko godina dogurao do europskog natjecanja gdje se natječu novinari iz desetak država. Već nekoliko godina organiziram ovakva i slična gastro natjecanja u Požeštini, a do sada sam desetak puta sudjelovao i u ocjenjivanju jela kao član žirija. Sada sam prvi puta bio na jednom Međunarodnom fiš natjecanju, gdje sam unaprijed znao da dolaze najbolji majstori u kuhanju fiš paprikaša, pa sam malo imao tremu. Prvo kako probati tolike fiševe, a da ostaneš normalan, te da li ćemo kao komisija uspjeti prepoznati najbolje. Kada su se na kraju počele otvarati kuverte i saznavati tko su nagrađeni, vidjeli smo da smo u potpunosti sve dobro ocijenili i prepoznali najbolje fiševe, jer na pozornicu su izlazili sve pobjednici brojnih fišijada, kako u Hrvatskoj tako i u Vojvodini - kaže jedan od članova tročlanog žirija, Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Tekst: Glas Slavonija Foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika