Utorak, 24 Listopad 2017 12:13

Specijalnu bolnicu Lipik koja posluje bez gubitaka ne napuštaju ni liječnici

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POZITIVNA ZDRAVSTVENA PRIČA DOLAZI IZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

LIPIK - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik nije zdravstvena ustanova koja dijeli sudbinu hrvatskog zdravstva koje grca u dugovima. Naprotiv, posluje pozitivno, nema kreditnih opterećenja i neplaćenih obveza, a velik dio prihoda ostvaruje na tržištu. Iz lipičke bolnice nema ni odlaska zdravstvenih kadrova u inozemstvo. Bolnica je poželjan poslodavac u kojem se cijeni stručnost, razina obrazovanja i rad.

Potpuno je obrnuta situacija u odnosu na mnoge zdravstvene ustanove u zemlji i kada je riječ o tzv. outsourcingu. Lipička je bolnica niz usluga predala vanjskim privatnim poduzećima i time rasteretila svoje poslovanje i matični posao pružanja zdravstvenih usluga. Prema još mnogočemu drugom može biti odličan primjer drugim hrvatskim zdravstvenim ustanovama, piše Glas Slavonije.
Sami zarađuju

Darko KelemenNa čelu lipičke bolnice od 2009. je Darko Kelemen, inače pravnik koji se dokazao kao dobar menadžer. - Prihod koji bolnica ostvari pružanjem usluga koje plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, jedva je dostatan za pokrivanje plaća 186 zaposlenih i nabavu namirnica. To dakle znači da prihode kojima financira troškove za energente, tekuće održavanje svih objekata, različita ulaganja, ali i kupnju toaletnog papira, pelena i svega ostaloga, bolnica mora osigurati na tržištu. Drugim riječima taj novac moramo sami zaraditi. Mi to i činimo - kaže ravnatelj Kelemen, koji je na mjesto ravnatelja došao prije osam godina. Tada je zatekao kadrovsku strukturu u kojoj je, apsurda li, bilo više nezdravstvenih radnika od zdravstvenih (89 naprema 87). Istovremeno je kod zdravstvenih djelatnika većina bila sa srednjom stručnom spremom, a samo 21 posto njih bilo je s višom i visokom spremom. Mnogi objekti bolnice bili su neobnovljeni od ratnog uništavanja, a ustanova je bila najvećim dijelom ovisna o Ministarstvu zdravstva i HZZO-u.

U tih proteklih osam godina obnovljeno je i uređena su većina objekata bolnice, u što je uloženo 18 milijuna kuna vlastitih sredstava i 20 milijuna kuna iz drugih izvora. Osim toga, od 2007. do 2010. Ministarstvo zdravstva uložilo je još 27 milijuna kuna u uređenje Fizikalne terapije i kotlovnice. Uspjeh u poslovanju pokazuje višak prihoda nad rashodima koji je u osam godina ukupno iznosio 10,8 milijuna kuna, odnosno u prosjeku godišnje oko 1,3 milijuna kuna. Bolnica je okrenuta tržištu te je prihod od HZZO-a u pet proteklih godina smanjen za približno 25 posto ili 7,5 milijuna kuna. Broj noćenja gostiju koji sami plaćaju svoj boravak u bolnici povećan je s 14 posto 2009. na 32 posto svih noćenja 2016. godine, a prihod od tržišta popeo se s 2,1 na 6,1 milijun kuna i sudjeluje u ukupnom prihodu s 19 posto.

Valja naglasiti da lipička bolnica prije nije imala ugostiteljske sadržaje koji znatno olakšavaju ostvarenje prihoda na tržištu, poput Daruvarskih toplica, nego je uvijek bila najvećim dijelom vezana uz HZZO.
Više zaposlenih

Nadalje, povećan je broj zaposlenih za deset osoba, ali je promijenjena i njihova struktura. Sada su u bolnici 104 zdravstvena i 82 nezdravstvena djelatnika. Kod zdravstvenih djelatnika 44 posto njih je s visokom i višom stručnom spremom.

- Svim zaposlenicima omogućavamo napredovanje na radnom mjestu kroz školovanje. To znači da svakom Specijalna bolnica Lipikzaposleniku koji stekne veći stupanj stručne spreme odmah to i honoriramo. Fizioterapeut, recimo, koji ima srednju stručnu spremu i sam si financira školovanje za prvostupnika fizioterapije dobiva slobodne dane, odnosno plaćeni dopust kada mu je potreban zbog studija. Kada završi studij odmah ga promoviramo plaćom i radnim mjestom za prvostupnika fizioterapije. Netko tko je izdvojio 50 tisuća kuna na svoje školovanje nesporno ima veće znanje. To znanje će primijeniti u radu s pacijentom. Pacijent će biti zadovoljan. Primamo ponajviše kronične bolesnike koji mogu birati gdje će odlaziti na liječenje, a ako je pacijent zadovoljan time što mu je popravljeno zdravstveno stanje, on će ponovno doći. Dakle, svi ovdje imaju korist - fizioterapeut s većom plaćom, pacijent i svakako bolnica - pojašnjava načela kojima se vodi u radu Kelemen.

Ponosno ističe kako su među zdravstvenim djelatnicima danas tri magistra fizioterapije (diplomirani fizioterapeuti) i niz prvostupnika fizioterapije i sestrinstva, a kod liječnika tu je jedna doktoricu znanosti, dvije liječnice koje su pred doktoratom i četiri liječnika u statusu primariusa.

Na pitanje u kojem će se smjeru dalje razvijati bolnica i hoće li u njezinoj ponudi rasti turistička komponenta, Kelemen ističe nešto drukčiju viziju.

- Nama se nude nastupi na različitim sajmovima zdravstvenog turizma u inozemstvu, no još uvijek nismo na razini na kojoj želimo biti da bismo izišli s takvom ponudom. Ne želimo se lažno predstavljati. Ali isto tako moram naglasiti da se za razliku od drugih naših specijalnih bolnica i lječilišta, naša vizija razvoja zasniva ponajprije na ozbiljnoj medicinskoj rehabilitaciji. U prvom redu bolesti multiple skleroze. Usudim se reći da smo već danas vodeći u tome u Hrvatskoj. Nećemo zanemariti wellness i slične ponude koje su turistički zanimljive. No, naša je želja za koju godinu postati izvrstan regionalni centar za liječenje i rehabilitaciju neuroloških, reumatskih i ortopedskih stanja - ističe ravnatelj Kelemen koji ima recept za uspješno vođenje bolnice.

Bolnica LipikBrinemo o svakoj kuni
Na pitanje koji je recept za uspješno poslovanje, Kelemen kaže kako drži da je to vođenje bolnice kao vlastite kuće, ili kako bi se izrazio riječima nadzornika - pažnjom dobrog gospodarstvenika, racionalno i efikasno.

- Zapošljavali smo vrhunske kandidate koji su prošli naše testiranje. Racionalno i efikasno držim da se ponašamo provodeći postupke javne nabave. Brinemo o svakoj kuni. Okrenuli smo se tržištu i gledali smo da sva ulaganja imaju tržišnu opravdanost. Za četiri projekta koristili smo sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zahvaljujući tim investicijama u odnosu na sedam godina snizili smo potrošnju energenata za 30 posto. Primjerice, investirali smo pola milijuna kuna u objektu Kamene kupke u uređenje sedam soba. Sada su to vrhunski opremljene sobe, u razini četiri zvjezdice. S obzirom na to da je i cijena boravka u njima viša, uloženo će nam se vratiti za samo dvije godine.

Daleko smo odmaknuli s outsourcingom. U poslovima čišćenja trećinu poslova radi vanjska tvrtka, održavanje parka radi vanjski partner - kaže ravnatelj Kelemen za Glas Slavonije.