Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 26 Lipanj 2017 11:55

Održan Aikido seminar u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U ORGANIZACIJI HRVATSKOG AIKIDO SAVEZA -

POŽEGA - U dvorani Judo kluba Judokan održan je u subotu Stručni seminar u organizaciji Hrvatskog Aikido Saveza. Seminar je vodio Robert Malić, dopredsjednik Hrvatskog Aikido Saveza i predsjednik ispitne aikido skomisije, nositelj 5. dana, te ujedno i mentor požeškog Aikido kluba. Aikido je japanska borilačka vještina koja svoju primjenu nalazi u modernom dobu gdje proučava određene stare japanske škole kao što su škola mačevanja, škola štapa, goloruki način samoobrane, te elementi obrane od noža.

Trenutno Hrvatski Aikido Savez okuplja 22 kluba, član je svih svjetskih udruga, djeluje na međunarodnom planu i podržan je od Olimpijskog odbora. Iz Aikido kluba Požega su malo razočarani što se seminaru nisu odazvali svi pozvani s obzirom na to da je riječ o klubu koji je nakon više od 10 godina rada izgubio termine u gradskoj dvorani i ovo je bila prilika da se iz prve ruke razjasni o kakvom se sportu radi, da se upozna s čelnim ljudima Saveza i razjasne sve nedoumice, jer kako kaže sensei Malić aikido nije natjecateljski sport ali je priznat u svijetu kao neolimpijski sport koji ima jedan dio sporta kao i svi drugi, a to su razvojni planovi i programi, savladavanje loših vlastitih nagona, mijenjanje osobe ka boljem.

malic aikido- Imamo program polaganja, imamo na kraju, krajeva ozljede kao u sportu, tako da gledajući cijelu tu priču mi smo i od Olimpijskog odbora priznati u tome dijelu neolimpijskih sportova. Jedino što natjecanja nemamo jer bi aikido tu izgubio možda neke najbolje tehnike koje se mogu proučavati na ovakav način. Sam aikido ima ulogu u društvu, koju svi danas zapostavljaju, da se spriječi nasilje nad određenom populacijom u školama i da se osoba razvija u nekom drugom smjeru, da rješava probleme neagresivno i aikido kao jedna kružna vještina sigurno može pomoći da se osoba ne ozlijedi, da ju se jednostavno polugom, razgovorom primora da ne radi nešto loše. Vjerujem da će aikido biti prepoznat i ovdje - rekao je Malić.

Važnost ovog seminara prepoznali su majstori aikida koji su došli iz Đakova, Valpova, Osijeka i Splita, koji su trenirali s članovima požeškog kluba, a zadovoljstvo seminarom nije krio ni predsjednik Aikido kluba "Aikikai Požega" Ivan Šarić.

- Dojmovi su odlični, sensei Malić nam je svojom jednostavnošću dočarao što je aikido, radili smo početne tehnike, tehnike kretanja, tehnike s bokenom tj. zamjenom za mač. U principu, odradili smo nešto što bi svaki aikido ivanpočetnik u aikidu trebao znati, osnovne kretnje koje su temelj aikida. Od jeseni definitivno planiramo revitalizirati aikido klub u Požegi s, nadam se, brojnim seminarima koji će se održavati i u Valpovu, Osijeku, Zagrebu, Splitu. Nadamo se da ćemo dobiti kvalitetne termine u nekoj dvorani i da će nam se pridružiti mnogi žitelji našega grada od sedam do 80 godina. Slobodno mogu doći, probati, vidjeti što je to aikido - pozvao je Šarić.

Nakon seminara nastavljeno je ugodno druženje, a posebno su se svi zahvalili Judo klubu Judokan na ustupljenoj dvorani.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska