Utorak, 30 Svibanj 2017 16:29

GD „Sokol“ najbolji gimnastičari Slavonije

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA GIMNASTIČKOG DRUŠTVA „SOKOL“ POŽEGA -

POŽEGA – Održana je Redovna godišnja skupština Gimnastičkog društva Sokol Požega na kojoj smo čuli o iznimno dobrim rezultatima koje postižu požeški gimnastičari, najbolji u Slavoniji, ali i planovima kako poboljšati i omasoviti bavljenje gimnastikom od najmlađih uzrasta. Danas GD Sokol koji je osnovan davne 1904. godine i uz streljačko društvo je najstarije sportskoIMG 4750 društvo na području županije, broji oko 180 članova, no taj broj svakako može biti veći, jer gimnastika je bazni sport, početak svih sportova. Treba samo poraditi na boljim uvjetima za gimnastiku, poboljšati uvjete u dvorani koja je trenutno najstariji sportski objekt u gardu Požega, nabaviti nove sprave, jer su neke desetljećima dale svoje, poraditi na školovanju novih trenera, školovati gimnastičarske sudce, osigurati natjecateljima više i bolje treninge, predviđeno je novim planom rada za buduće razdoblje.

- Dobrobiti bavljenja gimnastikom su mnogobrojne, a o njima najbolje svjedoče naši članovi koji redovito dolaze na treninge. Gimnastika je najčešći oblik rekreacije za djecu mlađe dobi, gimnastika povećava pokretljivost tijela, gipkost pokreta, izoštravaju se refleksi i potiče razvoj koordinacije. Istovremeno dijete poboljšava svoje držanje, ojačava strukturu kostiju što je izuzetno važno upravo danas kada imamo sjedalački način života, djeca sve manje provode vremena u pokretu i prirodi. Bavljenje gimnastikom nadoknađuje taj manjka tjelesne aktivnosti. Gimnastika kao bazični sport pomaže i u razvoju niza socijalnih vještina koje djetetu pomažu u savladavanju psihičkih i emotivnih izazova,m kako u djetinjstvu, tako i u odrasloj dobiRazvijaju kvalitetnije komuniciranje s vršnjacima i kako postati dio tima, slijediti upute trenera – ističe predsjednik požeških gimnastičara Bruno Horvat.

Najistaknutiji članovi na natjecanjima, ukupni prvaci KUP-a Slavonije iIMG 4751 Baranje, dječaci prvi, djevojke druge, su Jan Letić, Matko Badrov, Leon Pejša, Nikola Macaljuk, Madlen Majetić, Antonia Nigović i Tonka Pavelić koja je proglašenai najboljom juniorkom među sportašima grada Požega. Dio mladih gimnastičara su nagrađeni kao perspektivni sportaši grada Požega za štosvakako najveću zaslugu imaju, glavni trener Zlatko Kraker i treneri Zdenka Pavelić, Andreja Grbić i Marijana Devčić.

Rukovodstvo gimnastičara planira i niz novih aktivnosti, kao što je rekreativni program kroz škole gimnastike za limače starosti od tri do pet godina,te dječake i djevojčice uzrasta od 6 do 14 godina. Nastavlja se rad s natjecateljima u okviru B i C programa, redovni nastupi na regionalnim i državnim natjecanjima ali i priredbama na kojima se promovira gimnastika u suradnji s drugim sportskim manifestacijama.

Za općenito jačanje gimnastike u gradu Požegi potrebne su nabavke novih sprava, za što su im podršku dali, Vlado Drkulac iz Požeškog sportskog saveza, Goran Ribičić, ravnatelj JU Sportski objekti grada Požega, a u tome očekuju i potporu grada Požega.