Srijeda, 05 Travanj 2017 10:52

Nagrađeni najvjerniji članovi i tvrtke koje su pomagale klubu u 20 godina rada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO OBILJEŽAVANJE 20. GODINA MOTO KLUBA POŽEGA PROMET -

VILLARE – U klupskim prostorijama Moto kluba Požega Promet na motocross stazi na Villarama, održana je i svečanost obilježavanja 20. godina od osnivanja ali i plodnog rada ovog moto kluba. U stilu pravog eseja, izvješće je podnio današnji tajnik Zlatko Jaroš, kojega je ne možemo prenijeti u cijelosti, iako bi najbolje dočaralo rad u proteklih 20. godina, jer je naprosto veliko. Izvješće je dugo čitao uz stalne prekide pljeska i odobravanja, koje je sve članove podsjetilo kako je sve zapravo i počelo. - Dragi prijatelji, 11. 03. 1997., znači prije 20 godina osnovan je moto klub, koji se tada zvao Moto Cross Klub „Požega Prestige“. A prvi predsjednik je bio gosp. Miroslav Andrijević. Uz gosp. Miroslava osnivačkoj skupštini još su bili nazočni. Drago Jaroš, Ivica Andrijević, Anđelko Kotorac, Kristina Jaroš, Krešimir Crnković, Robert Sakoman, Stjepan Butorac, Josip Devčić i Zlatko Jaroš. Klub je prvo napravljen da bi naš prvi vozač Matej Jaroš vozio za svoj grad, i njega proslavljao. Zbog toga je i u nazivu kluba ono Cross. Matej je počeo voziti 1995. i te prve dvije godine je vozio za Auto Moto Klub Požega, da bi 1997. klub ostao samo Auto klub. Zbog toga kum Mirko pristaje da bude prvi predsjednik Moto Cross Kluba. Od samih početaka klub je član Hrvatskog Motociklističkog Saveza, kao i Požeškog Sportskog Saveza. Nakon nekoliko mjeseci, od osnivanja, na moja vrata dolaze dva markantna muškarca, sa željom da se priključe radu kluba. Naime oni su htjeli napraviti klub, je nisu više htjeli nastupati u prvenstvu Hrvatske u Moto Rally za Novu Gradišku. Ta dva gospodina su Dinko Orešković i Igor Majetić, a pošto ih vidite ovdje, znači da smo ih objeručke primili u klub. Uz njih odmah su se priključili i drugi dečki, tako da smo se natjecali u motocross-u i moto rallyu, a i išli smo na moto susrete čoporativno. Tih prvih godina pravili smo moto susrete na Glavici – istakao je Jaroš, podsjećajući da su tek prava natjecanja Prvenstva Hrvatske počeli organizirati od 1999. godine.

- I to odmah dva. Prvo za PH u Motocross-u, a onda u Moto rallyu, a 1999. je očigledno jedna od ključnih godina u povijesti kluba. Te godine u moto relliyu smo zauzeli u 4 klase 4 prva mjesta. Zlatko Jaroš, Domagoj Balog, Boris Čmelar i Igor Majetić, kojemu je to treće prvenstvo zaredom i on je osvojio prvi zlatnu kacigu u klubu, kao i Matej ali to je bilo za juniore… 2002. godine mijenjamo naziv u današnji, a sami tim imamo i novog predsjednika, Branka Šutala, koji se sa nama druži od tad, pa sve na ovamo. 2003. organizatori smo 3 Prvenstva Hrvatske, i to u Enduru, Moto Rally-u i Old Timerima, a četvrto prvenstvo smo otkazali, i to naše najjače organizacijsko a to je Motocross. Sezonu je obilježilo dosta padova naših vozača, a najteži pad je doživio Marko Šutalo na utrci Endura na Rabu, kad je za malo ostao bez bubrega. Poslije toga pada Marko nije više vozio Enduro, tad je mama Anka bila jako sretna. Ali Marko nije odustao od natjecanja, naime Marko je paralelno sa Endurom vozio i Moto Rally i te je godine po treći put za redom postao prvak Hrvatske i poslije Igora je naš drugi čovjek u klubu koji je osvaja Zlatnu Kacigu – pričao je Jaroš.

- Sad ću nešto reći i o momčiću zbog kojeg je sve i počelo. Matej ima novi motor za klasu 85, i to ne bilo kaki, to je Kawasaki. Ali Matej je imao puno padova na utrkama, doslovno nije mogao završiti vožnju da bar jednom nije pao. Matej je te godine osvojio 1. mjesto u AA Cupu za klasu 85. te godine smo bili i na prvenstvu Europe u Bugarskom Sevlijevu. U prvoj vožnji pada 3 puta, a u drugoj 2 puta, valjao se kao prasac. 2004. je bila jedna dobra godina, Matej je konačno pobijedio na domaćoj utrci i to odličnog Pernara, s kojim se izmjenjivao u vodstvu tokom dobrog djela sezone, sve do utrke u Bugarskoj i loma desne natkoljenice i tu se snovi o prvaku raspadnu kao mjehur od sapunice. Marko je počeo voziti motocross u klasi Turist i poslije Zlatne Kacige došlo je do opuštanja, što je i razumljivo. A 2004. pamtimo po nezgodi na motocrossu, kad je motor završio u publici i jednoj gospođi slomio nogu, a ona nas je tužila i čekamo sud. A na našoj stazi niknula je i mala drvena kuća, prvi objekt koji je tamo cijelo vrijeme od tad pa sve do sad – pričao je Zlatko Jaroš nadahnuto, a kod svih izazvao dobre emocije. Od 2005. godine dolaze i novi vozači, prvi od braće Pandžić, Leo, a danas voze sva tri brata, uz Lea, Mihael, a sada i Teo. Slijedeće godine uveli su i novu disciplinu u natjecanje Supermoto, a pioniri u natjecanju su Boris Čmelar, Krešo Pavičić, Marko i Trpa, a te godine uredili su i stazu na Villarama u današnjoj konfiguraciji. Napravljen je i put oko staze, položene cijevi za odvod oborinskih voda i blato je smanjeno na minimum.

Od 2007. u motocrossu imaju 8 vozača, voze Dino i Nikola Orešković, Josip Bičanić, Marko Kozarić, Duško Banda, dolazi i junior Roberto Šimunović. Od tada redovno se organiziraju prvenstva Hrvatske na Villarama, a natjecatelji za klub voze na svim utrkama PH širom Hrvatske.

- 2015. godina, našu je do sad najuspješnija godinu u klupskoj konkurenciji. Klub je pobjednik u seniorskoj konkurenciji u Motocross-u i Supercross-u, a pobjednik je i u Kupu Hrvatske, Prvi put nazvane po gospodinu Vilku Severu, također u Motocross-u i Supercross-u. Na noći prvaka pune ruke su nam bile pehara, nevjerojatan rezultat naših seniora. Te godine pokrećemo i Old timer utrke. Prvi je krenuo Igor zubić, a pridružio mu se i Krešimir Pavelić. Matej Jaroš dobiva poziv za reprezentaciju Hrvatske i vozi na Svjetski Kup u Francuskoj… Ali dragi prijatelji, ništa od ovoga što sam nabrojio ne bi bilo da nema Vas. Vi ste snaga ovoga kluba, zbog vas smo najbolji organizatori što god da organiziramo. Tu su Brankovi strojevi, za napravit stazu, tu su Leovi strojevi za uredit stazu, a onda su tu i naši sudci koji su ogledni primjer za sve sudce po ostalim klubovima. A i zbog Vas gospodo koji ste došli uveličati ovih naših prvih 20 godina, ne bi mi bili toliko uspješni kao organizatori, da nas Vi, svatko na svoj način ne pomažete i podupirete. Zato svima Vama još jednom veliko hvala – zaključio je tajnik Jaroš svoje izvješće a onda s predsjednikom Brankom Šutalom uručio zahvalnice osnivačima, najstarijim i najistaknutijim članovima, te brojnim sponzorima koji su pomogli da se ovaj klub održi i uspješno radi punih 20 godina.

Tekst/foto: Vladimir Protić