Utorak, 17 Siječanj 2017 14:35

Prvi u Slavoniji, a sa najlošijim uvjetima za treniranje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GIMNASTIČARI POŽEŠKOG „SOKOLA“ PONOVNO PRVACI REGIJE -

Treniraju na spravama starim 40 godina

POŽEGA – Požeški gimnastičari, članovi GD Sokol Požega, sazvali su tiskovnu konferenciju i priopćili su da su i 2016. godine osvojili 1. mjesto u ukupnom poretku regije Istok u po 54. puta provedenom Kupu Slavonije u sportskoj gimnastici. Na tiskovnoj konferenciji su predstavili mlade sportaše, gimnastičarke i gimnastičare koji su sudjelovali u osvajanju i ovog uspjeha, te ga dodali cijelom IMG 7084nizu osvojenih medalja u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Rezultati temeljeni na stoljetnoj tradiciji plod su svakako entuzijazma sportskih djelatnika koji vode GD Sokol, ali i truda i rada mladih sportaša, iako treniraju po najlošijim uvjetima gimnastičara u Slavoniji.

Gimnastičko društvo Sokol osnovano je 1905 godine i jedno je od najstarijih društava u gradu. Gimnastička dvorana datira iz 1939 godine, i najstariji je sportski objekt u gradu. Nažalost, i najderutniji, u vrlo lošem stanju što ne zaslužuje, ne samo zbog tradicije već i rezultata koji se bilježe preko jednog stoljeća. U društvu je trenutno upisano ukupno 157 djece, od toga je 45 dječaka i 112 djevojčica. Škola gimnastike okuplja 54 djevojčice i 35 dječaka, a tu je i 28 limača. Pri Hrvatskom gimnastičkom savezu registrirano je 27 natjecatelja i 13 natjecateljica, a klub predstavlja njih 30 koji se redovno natječu iz tjedna u tjedan - ispričao je priču o GD Sokol njen današnji predsjednik, Krešimir Pavelić, naglašavajući da su u toj priči bajkoviti samo rezultati koje postižu, dok uvjeti rada i treniranja stotine djece nisu bajka nego surova realnost.

IMG 7088- S nama su gimnastičarke i gimnastičari koji baštine tradiciju stariju od stotinu godina i koji su nas predstavljali na Državnom prvenstvu održanom 2016. u Nedelišču. Kup Slavonije i Baranje traje 54 godine, sada je to Kup regije Istok i ove godine mi smo pobjednici tog kupa u ukupnom bodovanju. Naši dječaci osvojili su prvo mjesto – mladi kadeti C kategorije, kadeti C kategorije, juniori C kategorije i juniori B kategorije. Djevojčice su osvojile drugom mjesto a natjecale su se kadetkinje C kategorije, juniorke C, seniorke C, kadetkinje B kategorije, mlađe juniorke B, juniorke B, kadetkinje D, juniorke D i seniorke D. U regiji Istok natječe se devet klubova a održano je ukupno 11 natjecanje pri čemu smo i mi bili domaćini – istakao je predsjednik Pavelić, predstavljajući i pojedinačno sve gimnastičarke i gimnastičare koji su osvojili zapažene rezultate.

Na Kupu je Lana Majetić osvojila prvo mjesto, Madlen Majetić također prvo mjesto u svojoj kategoriji, prvo mjesto osvojila je i Tonka Pavelić koja je na Državnom prvenstvu još osvojila četvrto mjesto. U muškoj gimnastici prvo mjesto osvojili su Leon Pejša i Jan Letić koji je na IMG 7089Državnom prvenstvu osvojio treće mjesto, a predstavili su se i Nikola Macaljuk (kadet C), Matko Badrov (kadet C), Tea Čavec (mlađa juniorke C) i Lorena Kukić (juniorke B). Sve to postignuto je u uvjetima za koje možemo reći da nisu najbolji. - Uz dvoranu koja, bez pretjerivanja, ima najlošije uvjete u Slavoniji, oprema je stara preko 40 godina. Morat ćemo nešto učiniti jer kvaliteta nam se podiže i moramo pratiti trendove. Ako znamo da na državno mogu otići samo oni koji su sudjelovali na prethodnim natjecanjima i koji su se kvalificirali po broju bodova, jasno je koliko je tu truda i rada, ali djece i trenera - naglasio je Pavelić te pokazao na gimnastičku gredu koja je stara 40 godina i više po ničemu se ne može nazvati sprava za treniranje.

Glavni trener prof. Zlatko Kraker vodi organizaciju treniranja i natjecanja a u tome mu pomažu prof. Zdenka Pavelić i Andrea Grbić te dvije mlade trenerice, potekle kao djeca u GD Sokol, ostvarile zapažene rezultate i to žele prenijeti na generacije djece koje tek dolaze, Anita Čuljak i IMG 7103Andrea Došlić. One se trenutno školuju i osposobljavaju sustavu za trenere sportske gimnastike, a trenerice Zdenka Pavelić i Andrea Grbić, osposobljene su i za gimnastičke suce, što je također potrebno ako želite ravnopravno sudjelovati u sustavima natjecanja. 

- Svatko ima svoju ekipu i svatko je dogovoran za svoj posao. Velike nade polažemo i u mlade gimnastičare i u mlade kolegice trenerice koje će preuzeti odgovornost za nove naraštaje. Klub traje dugo, ja sam ovdje već 40 godina. Ova zgrada takva je kakva je i ništa se u nju nije uložilo ali još uvijek ustrajavamo, zahvaljujući ovakvim ljudima i ovakvoj djeci. Uvijek smo se borili da toj djeci bude bolje i nastavit ćemo tako. Gimnastika je jedan od bazičnih sportova koji je bitan za razvoj djece i prava je podloga za sve ostale sportove. Evo, naši rezultati govore sami za sebe, nadamo se još boljem, unatoč svemu - kaže glavni trener Zlatko Kraker, navodeći da se trenira gotovo svakodnevno u večernjim satima od 18 do 21, 00 odnosno petkom od 17,00 do 21,00 sat, jer ostatak vremena dvoranu koristi OŠ Julija Kempfa za nastavu TZK. 

IMG 7086Znaju da bi sve to bilo bolje u novoj dvorani, no svjesni su realnosti, ali bi im svakako pomoglo da dobiju bar koju novu spravu i podignu razinu treniranja djece. Za novu gredu, trebalo bi im oko 20 tisuća kuna, što je za sada neostvarivo, no prihvatili su prijedlog urednika tjednika Kronika požeško-slavonska da svi mediji zajedno i GD Sokol pokrenu akciju „Nova greda“. Mediji su već brojnim udrugama pomogli u senzibiliziranju javnosti za njihove probleme, koji su redom svi riješeni, pa je moguće i rješenje nabavke nove grede. U slijedećim tjednima izvijestiti ćemo javnost o pokretanju akcije, za koju se nadamo da ćemo uspješno organizirati, pa i omogućiti nabavku još jedne gimnastičke sprave.

Tekst/foto: Vladimir Protić