Petak, 05 Srpanj 2013 11:41

Međusobni susreti odlučili o prvaku i ispadanju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SPUŠTENA JE ZAVJESA NA PRVENSTVO PRVE ŽNL POŽEŠKO SLAVONSKE U SEZONI 2012./2013.  -

 

POŽEGA – Prošlo je dvadesetak dana kako je završilo prvenstvo u prvoj ŽNL Požeško slavonske županije i pomalo su svi klubovi napravili zaključni natjecateljski račun. Čini se da su u proljetnom dijelu prvenstva najviše profitirali klubovi iz donjeg dijela tablice, koji su ostvarivali manje više iznenađujuće rezultate s bolje plasiranim ekipama i tako samo naizgled formirali mišljenje o izjednačenosti svih ekipa. Ipak ukupni dojam je ove natjecateljske sezone, da je kvaliteta nogometa nešto slabija od prošle godine i da će trebati uložiti puno više rada na terenu s igračima, a manje vremena trošiti na druge stvari, koje istini za volju sve više dolaze do izražaja, što nije dobro za nogomet. Mrtva trka za prvo mjesto između Požege i Hajduka iz Pakraca vodila se od posljednjeg kola i na kraju je odlučio međusobni susret, ali da je i Hajduk osvojio prvo mjesto ne bi bilo nezasluženo. Klubovi s područja Požeško slavonske županije teško prolaze u viši rang kroz kvalifikacije, no nije samo u pitanju kvaliteta ekipa nego i logistika. Možda je ove godine Hajduk u tom segmentu bio jači od Požege, no za svoj plasman najviše su «zaslužni» igrači Hajduka. Evo pregleda učinka prvoligaša Požeško slavonske županije.

 

1. POŽEGA                                   

26     18     2       6       72:35                  56

Požega je proljetni dio prvenstva startala porazom u Buku od Bsk Buka 2:1, slijedila je pobjeda nad Tim osvježenjem 4:2, pa u gostima kod Kamena u Vetovu samo bod (1:1). Nakon toga uslijedilo je u šest kola šest pobjeda Sloga 3:2, Jakšić 0:1,derbi protiv Hajduka 1:0 što joj je osiguralo prednost u direktnom omjeru, Sulkovci 0:1, Dinamo 4:2, Kaptol 0:1. Nakon te serije slijedio je poraz u Mihaljevcima od Croatie 2:0, i u posljednja tri susreta dvije pobjede Mladost 4:1, Papuk 3:1, te u Eminovcima koji je već zauzeo posljednje mjesto 4:4. Ako pogledamo rezultate Požega je imala seriju dobrih rezultata, ali to nikako nije bilo na razini prvaka.

 

2. HAJDUK (Pakrac)                  

26     18     2       6       74:28                  56

Ako se pogleda ukupni skor nogometaši Hajduka su bili uspješniji od Požege jer su postigli najviše, a primili najmanje pogodaka u ligi. Najuvjerljiviju pobjedu u proljetnom dijelu prvenstva ostvarili su protiv ne baš slabog Tim Osvježenja u Kuzmici u 25. kolu. Hajduk je pobijedio s čak 8:1, no to ipak nije bilo dovoljno za prvaka. Hajduk je nastavak prvenstva počeo vrlo dobro. Nakon 1:1 protiv Sloge u Trenkovu zaredale su pobjede Jakšić 2:1, Kaptol 2:4, Sulkovci 1:5, Dinamo 2:0. Seriji dobrih rezultata došao je kraj u derbi utakmici u Požegi u kojoj je Hajduk izgubio s 1:0. Iako tada nije izgubljena titula prvaka Hajduk s minimalnim rezultatom osvaja tri boda protiv Croatie 1:0 i ostaje u trci, ali nakon toga slijedi razočarenje u Pavlovcima koje se bori za ostanak u ligi. Tu se moglo prije utakmice upisati tri boda i očito su to igrači Hajduka u svojim glavama napravili i na kraju utakmica je završila 1:1 i izgubili prvo mjesto, jer je posljednje kolo bilo formalnost i nije se očekivao kiks Požege protiv Papuka iz Velike.

  

3. BSK BUK (Buk)             

26     15     2       9       35:31                  47

Nogometaši Bsk Buka su bili najugodnije iznenađenje proljetnog dijela prvenstva. Da su imali malo uspješniju jesen bili bi veliki konkurent vodećem dvojcu. Pred samu završnicu prvenstva Bučani su išli iz pobjede u pobjedu, a pred kraj malo su «sustali» pa je došlo do nekih slabijih rezultata. No u prvih devet kola Bsk Buk je ostvario osam pobjeda i jedan poraz. U 1.kolu zabilježena je pobjeda nad Požegom 2:1, pa je slijedio poraz u Mihaljevcima od Croatie 2:0, a zatim serija od šest pobjeda Mladost 2:0, Eminovci 2:0, Papuk 2:1, Tim osvježenje 2:1, Kamen 4:2, Sloga 1:0,      i pomalo iznenađenje samo 1:1 protiv Jakšića u Buku. U Pakracu protiv Hajduka poraz od 3:0, pa pobjeda u Buku nad Sulkovcima 1:0 i na kraju u Vidovcima poraz od Dinama 2:0. Karakteristika Bsk Buka je da su davali malo golova, ali i malo su primali. Ako s ovom ekipom nastave raditi u novom prvenstvu bi mogli biti favorit broj 1. za novog prvaka.

 

 

4. CROATIA                        

26     14     2       10     45:40                  44

Za nogometaše Croatie se može reći da su igrali značajnu ulogu u prvenstvu, ali se nisu mogli nametnuti kao momčad koja bi se mogla upetljati u borbu za prvo mjesto. Iz postignutih rezultata se vidi da je bila momčad koja je uglavnom bodove ostvarila na svom terenu, dok je s gostovanja donijela samo jedan bod i to u prvom kolu u Velikoj protiv Papuka 3:3. S 50% bodova solidno četvrto mjesto, a pobjede kao domaćin je ostvarila protiv Bsk Buk 2:0, Kamen 3:2, Jakšić 3:0, Sulkovci 2:1, Požega 2:0, Eminovci 2:1, dok je poražena u gostima Tim osvježenje 4:1, Sloga 1:0, Hajduk 1:0, Dinamo 3:0, Kaptol 3:0, Mladost 4:3. Stiče se dojam da je Croatia ipak mogla uzeti koji bod više na gostovanjima jer su igrali s klubovima donjeg dijela tablice.

 

  

5. SLOGA (Trenkovo)                 

26     11     7       8       40:34                  40

Sloga je bila momčad jeseni. Kao novi član lige odlično je krenula i visoko se plasirala nakon jesenskog dijela prvenstva. Ako se pogleda učinak Sloge koja je ostvarila 11 pobjeda i čak 7 neriješenih rezultata od kojih su možda neki mogli biti i pobjede bodovni konto bi sigurno bio veći, no i ovako Trenkovčani mogu reći da su ostvarili dobar rezultat. Slično kao i Croatia, Sloga je momčad domaćeg terena jer je u gostima osvojila samo 1 bod i to u Kuzmici protiv Tim osvježenja 3:3. Međutim Sloga je u proljeće izgubila dosta bodova kao domaćin. Zahvaljujući zalihi bodova iz jesenskog dijela prvenstva plasirala se na 5. mjesto. U proljetni dio prvenstva krenula je s dva remija Hajduk 1:1 i Sulkovci 2:2. Slijedi pobjeda nad Dinamom 3:2, pa poraz od Požege 3:2, pobjeda nad Croatiom 1:0, poraz od Mladosti 2:1, neriješeno s Eminovcima 2:2, i poraz od Papuka 3:0 i Bsk Buka 1:0, i tu je došlo do otriježnjenja i pada ambicija za vrh. Do kraja prvenstva bod u Kuzmici 3:3, pobjeda nad Kamenom 2:0, neriješeno s Kaptolom u Trenkovu 2:2 i zaključila je porazom u Jakšiću 3:2.

 

  

6. PAPUK (Velika)              

26     12     3       11     63:48                  39

Veličani unatrag nekoliko godina uglavnom nastupaju s mladim igračima od kojih većina igra u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Očito da im je natjecanje u juniorima preslabo, a u seniorskoj im protiv nekih ekipa nije bilo lako igrati. Čini se da u Papuku igrači daleko više imaju aktivnosti koji je vezan uz broj treninga i da su im prednost dobra fizička pripremljenost. Kako je momčad bila starija pola godine u odnosu na jesenski dio prvenstva očekivalo se da će se to primijetiti u proljetnom dijelu prvenstva. Start je bio vrlo dobar, no ubrzo se igranje u dvije kategorije osjetilo na rezultatima seniora. Papuk je krenuo s 3:3 protiv Croatie, slijedili su protivnici iz donjeg dijela tablice Mladost i Eminovci te su zabilježene pobjede od 3:1, pa Kaptol 4:0. Nakon toga zaredali su porazi na gostovanju u Buku od 2:1, i u Velikoj od Tim osvježenja te istim rezultatom u Vetovu od Kamena 3:2, i tada se izgubila zaliha iz jesenskog dijela prvenstva i Papuk je izgubio šanse za visoki plasman. Do kraja prvenstva momčad je igrala bez kontinuiteta forme i takav je bio i rezultat. Pobjeda nad Slogom 3:0, poraz u Jakšiću 3:1, pobjeda nad Hajdukom 4:1, poraz u Sulkovcima 3:0, pa u Velikoj od Dinama 2:1 i Požegi 3:1. Očito je da je Papuk mogao i morao osvojiti više bodova i plasman na 6. mjesto ne bi se mogao smatrati uspjehom.      

 

 

 

7. TIM OSVJEŽENJE (Kuzmica)

26     11     3       12     57:55                  36    

U klubove od kojih se očekivao bolji rezultat spada i momčad Tim osvježenja, jer je na ovim prostorima predstavljala uvijek respektabilnog suparnika. Čini se da Kuzmičani nisu baš dobro odradili pripreme za proljetni dio prvenstva i na početku su imali dosta slab start. U 1. kolu su poraženi na svom terenu od Dinama 2:0, pa u Požegi 4:2. Nakon toga u Kuzmici pobjeđuju Croatiju s 4:1, ali već slijedeće kolo su izgubili u Pavlovcima od Mladosti 4:3. Dosta promjenjiva forma odrazila se na rezultate sredinom prvenstva. Najuvjerljiviju pobjedu u prvenstvu su ostvarili protiv Eminovaca 5:0, a potom slijedi pobjeda u Velikoj nad Papukom 2:1. Treću pobjedu za redom Tim osvježenje nije ostvarilo i slijede porazi kao domaćin od Bsk Buk 2:1, Kaptol 2:1, pa dva remija Kamen 1:1 i Sloga 3:3. Završnica prvenstva je bila katastrofalna, poraz u Jakšiću 1:0, pa najteži poraz u prvenstvu u Kuzmici od Hajduka 8:1 i na kraju u Sulkovcima 4:2.  

 

  

8. KAPTOL                                   

26     10     6       10     37:40                  36

Kaptol je najneugodnije iznenađenje lige. Prošle sezone je izgubio prvenstvo zbog međusobnog omjera s Slavonijom, a u ovoj je završio prvenstvo s negativnom gol razlikom. Kao olakšavajuća okolnost mu se može uzeti činjenica da je sve utakmice proljetnog dijela igrao u Velikoj na stadionu Kamen Ingrada, koji zbog svojih dimenzija nije prilagođen momčadi koja manje trenira. U prvih šest kola Kaptol je osvojio tek dva boda. Nakon prvog poraza 3:0 od Jakšića, osvojen je mršavi bod u Eminovcima rezultatom 0:0. U sljedeće četiri utakmice dva poraza Hajduk 4:2, Papuk 4:0, neriješeno protiv Sulkovaca 1:1 i poraz u Buku od Bsk Buk 1:0. Slijedile su dvije pobjede Dinamo 2:1 i Tim osvježenje 2:1, pa poraz od Požege 1:0, Kamena 2:0, da bi tri kola prije kraja ostvarili pobjedu nad Croatiom 3:0, igrali neriješeno u Trenkovu s Slogom 2:2 i na kraju poraženi od Mladosti 5:2.

 

  

9. DINAMO                          

26     9       4       11     37:46                  31

Dinamo je tijekom prvenstva bio među onim klubovima koji su se praktički u svakoj utakmici borili za «goli život. Dosta dugo se tražila najbolja postava i igra s kojom bi se ostalo u ligi, a čini se da u tome do kraja prvenstva nisu uspjeli. Samo devet pobjeda u ligi od kojih su tri ostvarene jesenas, a tri do posljednja tri kola skroman je učinak i nije bilo čudno što su se borili za ostanak u ligi. Dinamo je sada se može reći već duži niz godina u nekoj nedorečenoj situaciji, jer ono što muči većinu klubova jest kako zatvoriti financijsku konstrukciju i preživjeti kod njih je riješeno, ali igrači rezultat su problem. Dinamo je počeo pobjedom u Kuzmici nad Tim osvježenjem 2:0, pa Kamenom 3:1, i činilo se da će biti dobro, no uslijedila je serija slabih rezultata. Poraz od Sloge 3:1, «samo» bod s Jakšićem u Vidovcima 0:0, poraz u Pakracu od Hajduka 2:0, u Vidovcima od Sulkovaca 3:2, Kaptola 2:1, Požege 4:2, pa pobjeda nad Croatiom 3:0, ali već sljedeće kolo poraz od direktnog konkurenta za ostanak Mladosti 2:0. I u posljednja tri kola momčad se «razigrala» i ostvarene su pobjede Eminovci 3:1, Papuk 2:1, Bsk Buk 2:0.

 

10. SULKOVCI                    

26     8       7       11     37:48                  31

Prema mjestu na tablici za rezultat Sulkovaca moglo bi reći da je bilo «vatre» tijekom proljeća. Međutim Sulkovci su tijekom prvenstva uglavnom bili ispred klubova koji su na neki način bili u opasnoj zoni, pa se njihov status prvoligaša rijetko dovodio u pitanje. Istina samo 8 pobjeda nije krasno, no treba reći da je 7 susreta završilo bez pobjednika, što govori da je rezultat mogao biti za njih i povoljniji. Sulkovci su u prva tri kola uzeli pet bodova od kojih je vrlo značajna bila pobjeda u Vetovu nad Kamenom od 5:0, dok se remiziralo s Slogom 2:2 i Jakšićem 2:2. Nakon toga uslijedio nateži poraz u prvenstvu od Hajduka u Sulkovcima 5:1. Do kraja prvenstva Sulkovci su imali promjenjive rezultate, ali dosta stabilan položaj na tablici. Evo rezultata Kaptol 1:1, Dinamo 3:2, Požega 0:1. Croatia 2:1, Mladost 1:1, Eminovci 2:2, Papuk 3:0, Bsk Buk 0:1, Tim osvježenje 4:2.

 

11. MLADOST (Pavlovci)           

26     8       4       14     48:59                  28

Slab plasman nakon proljetnog dijela prvenstva za nogometaše Mladosti nije bio veliki motiv u nastavku. Mladost je ostala u ligi tek nakon više nego odličnih rezultata u završnici proljetnog dijela prvenstva i boljeg međusobnog rezultata s Jakšićem koji je također skupio 28 bodova. Mladost je i u proljeće krenula gubitnički. Porazi na startu Eminocvci 1:0, Papuk 3:1, Bsk Buk 2:0. Prva pobjeda u četvrtom kolu nad Tim osvježenjem 4:3,zatim u Vetovu nad Kamenom 2:1, pa Slogom 2:1. Slijedio je poraz u Jakšiću 2:1, i 1:1 s Hajdukom bod koji je odlučio ostanak u ligi, a Hajduku gubljenje prvenstva. U Sulkovcima 1:1, pobjeda nad Dinamom 2:0, poraz od Požege 4:1, i na kraju pobjede nad Croatiom 4:3 i Kaptolom 5:2. Određene promjene u vođenju momčadi bile su pogođene i dale su ipak za mnoge neočekivani rezultat.  

 

12. JAKŠIĆ                                   

26     7       7       12     36:57                  28

Kada se izgubi status ligaša zbog međusobnog omjera s suparnikom nikako ne može biti zadovoljstva, no Jakšić se definitivno nikako ne može vratiti na grane koje je bio prije desetak i više godina. Kriza rezultata je prisutna i nakon što su se vratili u društvo najboljih opet će sezonu provesti u rangu niže. Da li je bilo i sportske nesreće u tijeku prvenstva to najbolje znaju Jakšićani, jer su čak 7 puta odigrali bez pobjednika. Koliko god u ovom trenutku su «žrtva» smanjenja lige možda to i nije tragedija jer će imati vrijeme od godinu dana da stabiliziraju i profiliraju momčad i vrlo lako se tada mogu vratiti i društvo prvoligaša. Dakle sada sve ovisi o njima samima i viziji kako igrački osnažiti klub i opet igrati dobar nogomet.

 

13. KAMEN (Vetovo)         

26     6       5       15     33:62                  23

Ako se u jednoj polu sezoni ostvari osam poraza od 13 utakmica bez obzira na jesensku zalihu bodova, ne može se puno očekivati i to su se osvjedočili nogometaši Kamena. Samo dvije pobjede Papuk 3:2 i Kaptol 2:0 uz tri neriješena rezultata Požega 1:1, Tim osvježenje 1:1 i Jakšić 0:0 s devet bodova teško se moglo očekivati bolji plasman. Zbog toga Kamen je prešao u niži rang i ostaje mu vrijeme da se pokuša ponovno vratiti, a za to mora biti više rada na igralištu.

 

 

14. EMINOVCI                     

26     4       8       14     28:59                  20

Koliko god se uprava trudila osigurati sve uvjete da i slijedeće sezone igraju u prvoj županijskoj ligi očito to nisu prepoznali igrači Eminovaca i svojim odnosom prema treningu su pokazali da im baš i nije stalo do ozbiljnijeg igranja nogometa. Upravo takvo razmišljanje i takav odnos rezultirao je osvajanje posljednjeg mjesta i prelaska u niži stupanj natjecanja. Koliko će to igrači prihvatiti da su oni jedini «zaslužni» za ovaj plasman vidjeti će se u narednom prvenstvu, ali da odmah budemo jasni ako se nastavi tako «raditi» vrlo lako se može dogoditi da se nađu slijedeće godine u još nižem rangu, jer drugu županijsku nogometnu ligu ne smije se podcijeniti, a nadamo se da se to neće dogoditi, jer igrači Eminovaca imaju krasan objekt i vrlo respektablinu nogometnu tradiciju.