Nedjelja, 17 Veljača 2013 11:22

Sport oplemenjuje mlade

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

VLADO JANIĆ DOBITNIK TROFEJA POŽEŠKO SPORTSKOG SAVEZA  -

 

POŽEGA – Ovogodišnji dobitnik Trofeja pojedinca Požeškog sportskog saveza je dugogodišnji nogometni djelatnik Vlado Janić koji je svoj doprinos razvoju ovog sporta i korektnih odnosa dao u više klubova s područja Požeško slavonske županije, a najviše u klubu svoga sela NK Lipi. Povodom dodijeljene nagrade razgovarali smo s Vladom Janićem.

 

- Za ljude koji se dugo bave sportom gdje je i nogomet, mlađe generacije često niti ne prepoznaju, jer u to vrijeme mnogi nisu bili ni rođeni, pa što možete reći o svojim početcima druženja sa sportom ?

 

IMG 1435- Istina puno današnjih sportaša i nogometaša tada nisu bili rođeni, no mi stariji ipak dosta pamtimo i ako je još zabilježeno neće se zaboraviti. Ja sam se s nogometom počeo družiti kada sam kao mladi policajac došao raditi u Kutjevo i kao svaki mladi čovjek volio sam nogomet i počeo sam igrati za Budućnost iz Grabarja. Nakon nekoliko godina sam promijenio klub pa sam igrao za NK Matija Gubec iz Šumanovca i to je bilo do 1978. g. Služba u policiji je bila takva da se često dobivao premještaj i ja sam dobio posao u Požegi, i s obzirom na posao više nisam igrao te sam postao trener Podgoračkih plavih iz Podgorja. Tamo sam proveo 3 godine kao trener, a zatim sam jedno vrijeme bio trener i u NK Parasan iz Golobrdaca.

 

- Nekako ste kružili okolo, a nikako da se posvetite klubu u selu NK Lipa ?

 

- Pa istina je, no 1996. g. dečki iz Lipe su me pitali da im pomognem, jer sam već imao određenog iskustva i to nisam mogao odbiti pa sam postao član Upravnog odbora. U to vrijeme bilo je dosta zamro rad uprave kluba s čime nisam bio zadovoljan i trebalo je donijeti neke promjene. Već slijedeće godine sam izabran za predsjednika kluba i mislim da je klub počeo drugačije disati. Imao sam vrlo dobre odnose s ljudima iz Nogometnog saveza Požege, koji su dali podršku u akcijama koje sam s ekipom planirao i eto tako je prošlo tri uzastopna mandata po 4 godine.

 

- Kao i u svakom poslu dolazi do zamora, vi ste funkciju predsjednika dali mlađima!

 

- Da, došlo je jedno vrijeme mogao bih reći do zasićenja i «zamora materijala» i želio sam da mlađi ljudi iz sela preuzmu rukovođenje klubom, a ja sam im bio na dispoziciji oko određenih kontakata i realizacije nečega što oni nisu mogli. Međutim sada vidim da se klub dobro razvija i da su svi uvjeti na stadionu dobri i toga se ne stidimo.

 

- Priznanje za svoj rad dobili ste i od kluba. O čemu je riječ?

 

- Mene je ugodno iznenadila odluka Upravnog odbora 2011.g. da mi se dodijeli jedinstvena nagrada i proglase me doživotnim počasnim predsjednik NK Lipa. Takva priznanja se ne daju često i valjda je moj rad u klubu na takav način prepoznat i sigurno da me ta nagrada veseli.

 

- Trofej pojedinac od Požeškog sportskog saveza je kruna za vaš rad. Što bi poručili mladima?

 

- Da, ponosan sam na ovaj Trofej pojedinca Požeškog sportskog saveza, jer je to dio moga života i rada u nogometu, no njega ne bi mogao dobiti da zajedno sa mnom nije bilo još puno suradnika i ovim putem im se zahvaljujem, jer u njemu ima dio i njihovog rada. Pojedinac sam ništa ne može, ali zajedno se može puno. Na kraju poslao bi jednu poruku mladima kojih sve manje ima u sportu, da se okrenu pravim vrijednostima života, a tu je vrlo bitan sport, jer on oplemenjuje ljude i nudi im priliku da nešto pozitivno naprave za sebe i društvo u cjelini.

 

Josip Neferović