Petak, 18 Siječanj 2013 16:51

Egon Hajpek osvojio 1. mjesto

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

14. OTVORENO KADETSKO PRVENSTVO U ŠAHU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE  -

 

NAŠICE - U periodu od 11. do 13. siječnja odigrano je 14. otvoreno kadetsko prvenstvo u šahu osječko-baranjske županije. Turnir je održan u konkurenciji tri kadetske skupine: kadetkinje do 15 godina starosti, kadeti do 15 godina starosti (20 natjecatelja) i kadeti do 11 godina starosti (23 natjecatelja). Na ovom turniru sudjelovali su klubovi iz Đakova, Našica, Velimirovca, Donjeg Miholjca, Piškorevaca, Slavonskog Broda, Belišća, Zagreba, Svete Nedjelje, Podsuseda, Valpova, Strizivojne, Vinkovaca i Požege.

 EGON  HAJPEKStarije kadete GŠK „Požega“ predstavljali su David Marčinković (14) koji je osvojio 8. mjesto i Juraj Prevolšek (13) koji je osvojio 13. mjesto. Mlađe kadete predstavljali su: Čuljak Stjepko (10) sa osvojenim 12. mjestom, Roko Vlahov (9) sa osvojenim 8. mjestom, Erik Hajpek (7) sa osvojenim 5. mjestom i njegov stariji brat Egon Hajpek (9) koji je osvojio 1. mjesto.

Najzanimljivija završnica odvijala se u konkurenciji kadeta do 11 godina starosti. U zadnjem kolu Erik Hajpek (7) je remizirao protiv Petre Spajić (11) koja je bodovno bila izjednačena sa njegovim bratom Egonom. Sa osvajanjem pola boda otvorio je bratu šansu za osvajanje prvog mjesta, što je ovaj na poslijetku i iskoristio. Egon je u zadnjem kolu igrao iscrpljujuću i dramatičnu partiju protiv Fran Šoša (11) iz Donjeg Miholjca. Partija je trajala više od dva sata (što baš i nije uobičajeno za ovaj uzrast) te se oko tog stola počelo skupljati mnoštvo znatiželjnika koje je zanimao konačni ishod pogotovo što su svi ostali sudionici turnira završili znatno ranije. To je bio i razlog zbog čega je organizator pomjerio termin dodjele odličja. Da je ždrijeb bio malo naklonjeniji našim dječacima možda su se mogli vratiti u Požegu sa još jednim odličjem jer su se u predzadnjem kolu sastala braća Hajpek a pobjedio je stariji brat. Ovi mladi požeški talenti sjajno su se na ovom turniru nosili protiv svoje ipak malo starije konkurencije. Ovaj uspjeh požeških kadeta i nije posve slučajan. Prošle godine su mlađi kadeti osvojili 3. mjesto u II kadetskoj ligi istok, dok su stariji kadeti ostvarili nešto slabiji plasman ali su sudjelovali sa seniorima u natjecanju IV c lige istok i osvojili 1. mjesto.

SLIKA NAGRAĐENIHNa žalost ovom turniru nisu nazočili Tibor Kakuk (9) koji je prošle godine na ovom turniru osvojio 2. mjesto i 3. mjesto na državnom prvenstvu za kadete do 9 godina i Borna Vlašić (14) koji je pobjednik turnira grada Požege za prošlu godinu. Valja napomenuti da je Erik Hajpek (7) prošle godine u Topuskom osvojio 1. mjesto i stekao prava nastupa na pojedinačnom svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Dubaiu (UAE).

- U požeškoj školi šaha stasala je jedna sjajna generacija kadeta i bilo bi dobro kada bi GŠK „Požega“ imao financijsku potporu. Sve troškove nastupa kadeta isključivo financiraju roditelji. Šah kao sport iziskuje najmanja ulaganja, smatram da se i unatoč teškim ekonomskim prilikama mogu iznaći sredstava za potporu rada s mladima jer oni su naša budućnost, ne okrećimo im leđa već i pomozimo sada, oni to po ostvarenim rezultatima i zaslužuju – istakao je Tomislav Hajpek, roditelj i aktivni sudionik svih natjecanja svojih sinova jer s njima putuje na natjecanja.