Utorak, 04 Veljača 2020 09:29

Boćarski klub "Nada" dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2019. godinu dodijeljen je i tradicionalni Trofej Požeškog športskog saveza jednoj sportskoj udruzi i jednom pojedincu. Kod udruga dobitnik je Boćarski klub Nada, a trofej je predsjedniku kluba Peji Marasu uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Boćarski klub Nada izabran je i za najbolju gradsku udrugu sportaša s invaliditetom za 2019. godinu dok je Pejo Maras proglašen drugim najboljim sportašem s invaliditetom u 2019. godini. 

Boćarski klub osoba s invaliditetom „Nada“ Grada Požege i Županije Požeško – slavonske okuplja civilne osobe s tjelesnim oštećenjima koje su oboljele od cerebralne i dječje paralize, distrofije mišića i ostalih srodnih tjelesnih oštećenja.

Boćarski klub Nada je osnovan 06. 10. 2006. godine, a prvi predsjednik i jedan od osnivača bio je pokojni Ivan Begić koji je u velikoj mjeri doprinio početnom razvoju kluba. Svrha postojanja kluba je svojevrsna rehabilitacija i socijalizacija osoba s invaliditetom, širenje njihovih mogućnosti u cilju sudjelovanja u raznim oblicima natjecanja i sportske rekreacije u boćanju i njhovog pristupa programima treninga s ciljem poboljšanja njihove vještine. Boćarski klub Nada trenutno broji 28 članova od kojih su 12 aktivni igrači koji pored sebe imaju pratnju.

Od 2006. godine boćari Nade se natječu na državnim i međunarodnim natjecanjima u kategoriji boćanja osoba s invaliditetom, a svake godine klub je i domaćin jednog kola Kupa Hrvatske u požeškoj Sportskoj dvorani Tomislav Pirc.

U više navrata članovi Nade bili su ekipni prvaci Hrvatske, a klub ima i višestruke prvake u pojedinačnoj kategoriji. Boćarski klub Nada aktivno sudjeluje u Programu „Zajedno u sportu“ Požeškog športskog saveza i Grada Požege.

Najtrofejniji igrač u povijesti kluba je Stjepan Matijašević koji je u kategoriji BC3 osvojio ukupno 4 zlata, 3 srebra i 4 bronce na međunarodnim prvenstvima u Njemačkoj, Češkoj, Sloveniji, Austriji i Poljskoj te ima osvojenih 12 pehara i tri povelje u Hrvatskoj. Stjepan ukupno ima osvojenih 45 medalja na pojedinačnim nastupima i u paru. Sedam godina zaredom bio je najbolji sportaš s invaliditetom grada Požege u tradicionalnom izboru Požeškog športskog saveza.

Više nego uspješan je i Lovro Jelavić kojij je u kategoriji BC4 osvojio ukupno 18 medalja. Na natjecanjima u Poljskoj je dva puta osvojio 1. i dva puta 2. mjesto. Ostale medalje osvojio je na natjecanjima u Hrvatskoj, a bio je i drugi na Kupu Hrvatske 2019.

Aktualni predsjednik Pejo Maras se nakon 7 godina stanke ponovno vratio boćanju u kojem je ostvarivao odlične rezultate u kategoriji BC4, a po povratku boćanju nastupa u kategoriji BC3 te je u 2019. godini osvojio 3. mjesto u Kupu Hrvatske i 2. mjesto u ukupnom poretku kategorije BC3.

U kategoriji BC5 ekipno igrači Nade : Franjo Pipek, Branko Derdić, Mato Matanić i Ivan Vočinkić su prošle godine osvojili 2. mjesto na Memorijalnom turniru u Slavonskom Brodu dok je Branko Derdić u istoj kategoriji osvojio 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji.