Nedjelja, 16 Lipanj 2019 10:38

Zajedno u športu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEŠKI ŠPORTSKI SAVEZ PROVODI PROJEKT ZA OSOBE S INVALIDITETOM I DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - 

09Požeški športski savez kao nositelj uz partnere Grad Požega i Športski klub „Croatia“ provodi projekt pod nazivom Zajedno u športu koji je u cjelosti sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda Operativni programi učinkoviti ljudski potencijali. Iznos projekta je 809,418.60 kuna, trajanje 18 mjeseci.

Ciljevi projekta su poboljšati pristup i sudjelovanje u športskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s ciljem povećanja socijalne uključenosti.

Aktivnosti projekta su unaprjeđenje i proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, integracija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u redovite programe športskih i rekreativnih aktivnosti, osiguranje pristupačnosti športskim građevinama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, nabava opreme za proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u ukupnoj vrijednosti od 176.400,00kn.

Osim voditelja projekta zaposlene su još dvije osobe, športski trener i fizioterapeut koji radi s korisnicima na aktivnostima, a od aktivnosti provode se tjelovježba, boćanje, pikado, kuglanje. Plivanje bi se trebalo provoditi tijekom ljetnih mjeseci (planirani su 7. i 8. mjesec)

Ovaj projekt će imati pozitivan utjecaj na ciljanu skupinu, jer će kroz provedbu projekta osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama, sudjelovanjem u športskim aktivnostima steći nova znanja i vještine na neformalan način, smanjit će se rizik od socijalne isključenosti, a ujedno će se povećati motivacija, samopouzdanje, što će posljedično imati pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osoba.

09bCilj je da se kroz projektne aktivnosti stvore potrebni uvjeti za bavljenje športom. Sudjelovanjem u športskim aktivnostima, razviti će pozitivne društvene stavove i vrijednosti, kao i vještine i kompetencije pojedinca, među ostalim transverzalne vještine kao što su sposobnost kritičkog razmišljanja, preuzimanje inicijative, rješavanje problema i rada u suradnji s drugima.

U utorak 04.06.2019., u 10h održano je prvo od 4 natjecanja/druženja u sklopu projekta. Natjecanje/druženje je bilo iz boćanja, pri čemu su sudjelovali članovi Boćarskog kluba Nada, članovi udruga Udruga slijepih Zlatna dolina, PŠS gluhih Požega, članovi HVIDRE, članovi Udruge Mi. Nakon podjela u skupine, međusobnog natjecanja, svi su se ugodno zabavili. Nakon natjecanja organiziran je catering za okrijepu, nakon čega se druženje i odužilo….

U srijedu 05.06.2019. na gradskim bazenima postavljeno je bazensko dizalo (pollift) koje je namjenjeno da osobama s invaliditetom omogući pristup u bazene za kupanje ili vodenu gimnastiku.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Požeškog športskog saveza

09a