Utorak, 13 Studeni 2012 22:07

Imamo uvjete za svjetski nivo igranja

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

MAĐARSKI VELEMAJSTOR I PRVAK CSABA HORVATH POŽEŠKU DJECU PODUČAVA ŠAHU -

Požeška djeca, njih devet najboljih, imali su prilike tri dana učiti šahovske majstorije od mađarskog velemajstora, nekadašnjeg juniorskog državnog prvaka i diplomiranog šahovskog trenera Csabe Horvatha.

-Naša djeca su već pokazala rezultat trogodišnjeg rada škole šaha. Četiri puta smo osvojili državno prvenstvo, jedan je dječak već bio na svjetskom prvenstvu, a drugi će ići. Dolazak međunarodnog trenera je prilika da ih dovedemo na svjetski nivo igranja. Koliko će to djeca iskoristiti ovisi o njima i njihovim roditeljima. Mislim da je ovo revolucionarna stvar i za sam požeški sport – ističe Nenad Vlašić, trener i sportski direktor požeškog šah kluba koji će zajedno s trenerom Zoranom Briški s djecom dalje razrađivati ono što su naučili od velemajstora.

Kako će mađarski velemajstor dolaziti jednom mjesečno s djecom trenirati u požeškom šah klubu se nadaju da bi to moglo uroditi da dobijemo i prvog domaćeg velemajstora. Rezultati ovog rada, dodaje Vlašić, vidjet će se za dvije – tri godine.

-Bilo je super. Naučio sam puno stvari, kao napr. da kralj u centru može biti i loš, ali može poslužiti i za mat. Ovo će mi pomoći, a kada sve to ponovim krenut će pravo igranje šaha – kazao je devetogodišnji Egon Hajpek koji je dva puta bio državni prvak.

Oduševljen je bio i Tibor Kakuk, učenik četvrtog razreda osnovne škole koji je također bio državni prvak i sudionik svjetskog prvenstva. -Bilo mi je jako zanimljivo i dosta sam toga upamtio što će mi pomoći u igri – poručio je Tibor.

Četrnaestogodišnji David Marčinković bio je najstariji sudionik treninga. - Bilo je jako poučno i nadam se da će Csaba češće dolaziti – kazao je David.

A s radom s najmlađim požeškim šahistima bio je oduševljen i mađarski trener. – Lijepo mi je raditi s njima, posebno sam zadovoljan njihovim interesom i koncentracijom. Iznenađen sam uvjetima koje im požeški klub pruža, a to je svaki dan rad i to cijeli dan i da djecu mogu doći kada hoće i igrati. Tako nešto ne postoji ni u Budimpešti. Drago mi je što ovdje dolaze igrati i stari rekreativci. Jako mi se ovdje sviđa – poručio je velemajstor Horvath.