Petak, 19 Listopad 2012 12:29

Mihael Pandžić prvi u Sportu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KUP HRVATSKE DOWNHILL - BRDSKI BICIKLIZAM -

GRAČIŠĆE – Na strmim stazama u istarskom Gračišću prošle nedjelje vožena je utrka brdskog biciklizma za Kup Hrvatske u downhillu. U ovoj natjecanju sa dobrim uspjehom već dvije godine vozi i Mihael Pandžić iz Požege, prvo kao rekreativac, a ovu godinu u kategoriji Sport. Na utrci u Gračišću Mihael se popeo na najviše postolje i postao prvak Hrvatske u Downhill Sport.

mihael panđić1
Downhill se smatra kao jedan od najtežih, najopasnijih i najatraktivnijih biciklizama, najekstremniji biciklistički sport. - Start je kod glavne ulazne volte za Gračišće i to na 455m nadmorske visine, cilj je u malom zaseoku Zlebčari na 120m nadmorske visine. Downhill staza sastoji se od seoskih putova, uskih planinarskih staza i jednim djelom korita potoka. Podloga je uglavnom kamen i šljunak a na nekim dijelovima zemlja i pijesak. U slučaju kiše staza može biti vrlo blatnjava pošto je djelom smještena u koritu potoka. Sama staza je dugačka 2133m s 335m visinske razlike. Na njoj je raspoređeno dvadesetak zavoja, nekoliko prirodnih dropova i skokova. Na mjestima se postižu vrlo velike brzine s kojima onda treba savladati velike i opasne prepreke – pojašnjava nam Mihael, koji to značajno ublažava, jer je već naučio na ovakav tip vožnje.

- Subotu na nedjelju tijekom noći je palo dovoljno kiše tako da je staza tokom dopodneva bila dosta skliska i blatnjava što je uz malo nepažnje i uzrokovalo mojim padom u kvalifikacijskoj vožnji, ali u finalu sam sve ispravio i završio na prvom mjestu. Pošto sam pobjednik Kupa Hrvatske u downhill-u u kategoriji Sport sljedeće godine prelazim u najjaču kategoriju Elite, jer i po vremenima koja postižem na utrkama spadam u kategoriju Elite, na ovogodišnjim utrkama po rezultatima bio sam među 5 najboljih Hrvata u downhill-u – ističe Mihael, koji se zahvaljuje dečkima iz BK Titan Pakrac s kojima odrađuje pripreme i odlazi na utrke, jer je jedini vozač iz Požege. Zahvaljuje se Fitnes klubu Mario u kojemu se kondicijski priprema, a Allesu i Zlatnom lugu na sponzoriranju putovanja na utrke i vrlo skupe opreme.mihael panđić