Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 10:39

Uskoro monografija „Jedino Požega“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

50 GODINA NOGOMETNOG KLUBA „POŽEGA“ - 

U ponedjeljak, 10. rujna 2012. navršilo se točno 50 godina od osnutka Nogometnog kluba Požega, najstarijeg postojećeg gradskog nogometnog kluba. Izvršni odbor NK Požega istog dana održao je sastanak povodom te važne godišnjice. Svečana sjednica Skupštine kluba povodom obilježavanja 50 godina održat će tjedan dana nakon završetka jesenskog dijela prvenstva, u nedjelju, 25. 11. 2012. s početkom u 11,00 sati u Gradskom kazalištu Požega. Na ovu svečanu akademiju klub će pozvati zaslužne pojedince, trenere, predsjednike, članove uprava i igrače koji su obilježili pola stoljeća NK Požega.

Prijateljska nogometna utakmica povodom obilježavanja 50 godina kluba u kojoj će se sastati prve momčadi NK Požega i HNK Hajduk (Split) odigrat će se u nedjelju, 03. 03. 2013. godine na Igralištu NK Požega. Klub priprema i monografiju pod nazivom „Jedino Požega“ autora Jurice Bešlića koja će iz tiska izaći po završetku slavljeničke sezone 2012./2013. U ovom članku donosimo Vam dijelove monografije koji se tiču osnivanja kluba i prve povijesne sezone.

 

OSNIVANJE NOGOMETNOG KLUBA POŽEGA

Nogometni klub «Požega» osnovan je 10. 09. 1962. godine. Osnovali su ga predstavnici odjevnog poduzeća „Sloga“ i predstavnici drvno - industrijskog poduzeća „Lipa“ (današnji Spin Valis). Osnivačka Skupština je počela sa radom u 17,20 sati u prostorijama Odjevnog poduzeća Sloga. Skupštinu je otvorio Stjepan Sertić i predložio dnevni red koji je jednoglasno usvojen.

Otvorivši Skupštinu Stjepan Sertić i Marko Žmire objasnili su direktoru Sloge Zvonku Reliću značaj fuzije „Sloge“ i Lipe“ i vrlo lijepu budućnost novog kluba u kulturno- sportskom pogledu. Nikola Pilaš predložio je da se klub zove Požega što je jednoglasno prihvaćeno.  

U prvi Upravni odbor izabrani su: Đuro Šipoš, Marko Žmire, Zvonko Parac, Mijo Biro, Franjo Mazal, Meho Salkić, Anđelko Njavro, ing. Marko Unukić, Stjepan Sertić, Krešo Andrijević, Gojko Timarac, Stjepan Kovačević, Ivan Radojčić, Dušan Janošević, Ivan Baretić, Mijo Ivanović i Ante Vlahović.

Za predsjednika je izabran Marko Unukić, izabrana su i dva privremena tajnika Stjepan Grgurić i Krešimir Bubak,

Za blagajnika je postavljen Gojko Timarac, ekonom je bio Stjepan Kovačević a prvi trener je bio Stjepan Grgurić.

Svi prisutni članovi Skupštine složili su se da boja kluba bude zelena. Skupština je završila s radom u 19,10 sati.

 

PRVA SEZONA 1962./1963.

U godini osnutka klub se natječe u Podsaveznoj ligi u kojoj je bilo 10 klubova: Požega, Zvečevo (Požega), Napredak (Aleksandrovac), Slavija (Pleternica), Slavonac (Ramanovci), Kamen (Jakšić), Sloga (Trenkovo), Omladinac (Sulkovci), Zvezda (Kaptol) i Dinamo (Kutjevo). Na kraju prve sezone u povijesti kluba Požega osvaja odlično treće mjesto sa dva boda iza Slavije (Pleternica) i Zvezde (Kaptol). Najbolji igrači bili su Miloš Rašeta, Jozo Crnek, Stjepan Grgurić, Krešimir Bubak i Ivica Marjanović. Klub trenira i igra utakmice na Stadionu NK «Jedinstva» (današnji Stadion kraj Orljave) gdje su trenirale i momčadi Jedinstva i Radničkog, članovi Slavonske zone te Zvečeva koje je uz Požegu igralo u Podsaveznoj ligi.

U prvoj službenoj utakmici NK Požega je doživio uvjerljiv poraz od gradskog rivala NK „Zvečevo“ rezultatom 5:0 (1:0). Nekoliko igrača Požege nije imalo pravo nastupa jer klub nije obavio sve formalnosti oko registracija te je takav poraz bio i očekivan jer je Zvečevo imalo iskusniju i uigraniju momčad. Prvu utakmicu Požega je igrala u sljedećem sastavu: 1. Marko Milosavljević, 2. Đuro Klobučar, 3. Ivica Matošević, 4. Nikola Pilaš, 5. Zvonko Parac, 6. Stjepan Albert, 7. Stjepan Ozonjak, 8. Ivica Čukelj, 9. Tomislav Krnjčević, 10. Krešimir Bubak i 11. Stjepan Crnek. Utakmicu je sudio M. Lovaković.

Već u drugom kolu Požega se kompletirala sa igračima koji nisu imali pravo nastupa u prvom kolu. Iz sastava protiv Zvečeva ostali su Klobučar, Pilaš, Bubak i Crnek a u momčad su ušli Stjepan Grgurić, Miloš Rašeta, Luka Kranjčević, Mijo Biro, Ivica Marjanović, Slavko Benić T. Kranjčević i Ivan Pavić. Požega je utakmicu 2. kola igrala u sastavu : 1. L. Kranjčević, 2. Benić, 3. T. Kranjčević, 4. Rašeta, 5. Biro, 6. Klobučar, 7. Crnek, 8. Marjanović, 9. Pilaš, 10. S. Grgurić, 11. Bubak (Pavić).

U utakmici 2. kola protiv NK „Napredak“ iz Aleksandrovca (današnji Antunovac) Požega je ostvarila prvu službenu pobjedu. Utakmica je završila rezultatom 2:1 (1:1). Prvi službeni pogodak za Požegu postigao je Miloš Rašeta za vodstvo od 1:0. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 1:1 a pogodak za pobjedu u drugom poluvremenu postigao je Ivica Marjanović. To su prvi službeni pogoci u povijesti NK Požege. Utakmicu je sudio Zdenko Budaj.

 

Požega je prvenstvo završila na trećem mjestu sa dva boda manje od Slavije i Zvezde. Klub je u 18 odigranih utakmica ostvario 8 pobjeda, 4 remija i 4 poraza uz gol razliku 57:37 i 24 osvojena boda. U prvoj povijesnoj sezoni trener igrač Stjepan Grgurić koristio je usluge 31 igrača.

Svih 18 utakmica u sezoni 1962./1963. odigrao je jedino Đuro Klobučar. 17 nastupa imaju Ivica Marjanović i Stjepan Grgurić. 15 puta dres Požege su nosili Rašeta, Crnek i Rušnov. Ovi igrači činili su kostur momčadi u prvoj sezoni.

Ostali igrači upisali su puno manje nastupa: Bubak, Pilaš i D. Grgurić (9), Pavić (8), Benić, Peći (7), Matošević, Ćiber, T. Kranjčević (6), Puhača, Jelić, Rajf, Levar (5), Milosavljević, Ozonjak, Miler, Plazonić (3), L. Kranjčević, Biro (2), Parac, Albert, Petričević, Čukelj, Paus, Podobnik (1).

Najbolji strijelac kluba u prvoj sezoni bio je Miloš Rašeta sa 14 postignutih pogodaka. Bubak je postigao 10 (igrao samo jesenski dio), S. Grgurić 8, Marjanović i Crnek 6, Pilaš 5, Ozonjak, Pavić i T. Kranjčević 2. (J. Bešlić)