Petak, 16 Veljača 2018 13:34

Uz snagu duha i osobe s invaliditetom mogu se baviti sportom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREZENTACIJA SJEDEĆE ODBOJKE U SPORTSKOJ DVORANI U LIPIKU -

LIPIK - U školsko-sportskoj dvorani Lipik održana je pokazna prezentacija sporta koji se do sada nije mogao vidjeti u Lipiku - sjedeće odbojke. Ekipe iz Vukovara i Osijeka gostovale su u Lipiku te pred zainteresiranim gledateljima, među kojima su bili župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, predsjednik UDVDR-a Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić te djelatnici i korisnici Veteranskog doma, pokazali da se, uz jaku volju i snagu duha, i osobe s invaliditetom mogu baviti sportom.

- Ovo je nešto novo, nešto što u Lipiku još nije viđeno. Zato moram izraziti žaljenje što se na ovoj pokaznoj prezentaciji nije okupilo više publike, ali se nadam da će situacija biti drugačija kada se ovdje bude održavala neka natjecateljska utakmica - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana zahvalivši Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Požeško-slavonske županije i Veteranskom centru na organizaciji ove prezentacije.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević pozdravio je sve koji su došli, a posebice članove klubova iz Osijeka i Vukovara koji su, kako je rekao, pravi primjer da se s velikom dozom volje, duha i energije može puno učiniti, te da se ne treba prepustiti letargiji i nemoći nego obrnuto.

S obzirom na to da je utakmica između ekipa iz Vukovara i Osijeka, kao i cijeli događaj, održan u revijalnom tonu, rezultat nije bitan, a potvrdu revijalnosti utakmice na kraju su dali zaposlenici Veteranskog doma i okupljeni gledatelji koji su se pridružili odbojkašima u odigravanju utakmice.

Sjedeća odbojka je sport koji je prvenstveno namijenjen osobama s invaliditetom, posebno onima koje nemaju donje ekstremitete ili onih koji su oboljeli od raznih bolesti leđne moždine. Ipak, natjecati se mogu i osobe bez invaliditeta pa se ovaj sport naziva i "sportom jednakih mogućnosti". Sjedeća odbojka u Hrvatskoj je prisutna već 20-ak godina, a prošle godine je u Poreču održano Europsko prvenstvo gdje je Hrvatska reprezentacija osvojila četvrto mjesto.