Četvrtak, 12 Listopad 2017 15:34

Pregovora se i povezivanje Eminovaca i Požege pješačkom stazom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OPĆINA JAKŠIĆ - GRADI SE PJEŠAČKA STAZA U EMINOVCIMA VRIJEDNA 2,7 MILIJUNA KUNA

EMINOVCI – Krenula je ovih dana izgradnja pješačke staze kroz naselje Eminovce, u općini Jakšić, a u sklopu projekta vrijednog 2,7 milijuna kubna izgradit će se jedan pješački most, urediti autobusna stajališta i parkirališna mjesta, a sve uz Državnu cestu broj 51 koja je već opterećena prometom, a nositelj investicije su Hrvatske ceste.

Na natječaju za izvođenje radova prošla je požeška tvrtka Promet građenje d.o.o. kao zajednica ponuditelja uz tvrtku Geokod d.o.o. iz Slavonskog Broda, koja je već dobro poodmakla s izvođenjem radova. Uz radnike izvođača radova na gradilištu smo zatekli i jakšićkog općinskog načelnika Ivicu Kovačevića, koji se, kako nam je rekao, došao interesirati od voditelja gradilišta kako teku radovi.

Pješačka staza bit će izgrađena s desne strane iz pravca Požege prema Jakšiću. Još početkom godine općina Jakšić počela je pripremati potrebnu dokumentaciju za taj projekt, a uz rješavanje vlasničkih odnosa i izradu geodetske podloge dobivena je i građevinska dozvola.

Načelnik Kovačević naglasio je kako je bilo veoma važno prirediti svu potrebnu dokumentaciju jer da sve to nije bilo unaprijed priređeno teško da bi došlo do realizacije tog projekta koji je od velike važnosti za stanovnike Eminovaca.
Postoje neke naznake da bi se pješačkom stazom Eminovci, odnosno općina Jakšić mogla povezati s gradom Požegom uz Eminovačku šumu. Neslužbeno doznajemo da se na tom projektu intenzivno radi u suradnji s gradom Požega, te da bi mogao uroditi plodom.

- Pješačka staza u Eminovcima izgrađuje se u dužini 1.760 metara, širine 1,5 metara uz koju će biti postavljeni ivičnjaci s jedne i druge strane. Na pojedinim mjestima kako je to predviđeno projektom ići će betonsko-armirano pojačanje. Bit će izgrađena i 24 parkirališta ispred nogometnog igrališta te ukupno tri autobusna ugibališta. Bit će izgrađen i pješački most preko potoka Kaptolka – pojašnjava načelnik Kovačević naglašavajući da će radova i investicija u Eminovcima biti još u skorijem vremenu i to asfaltiranje triju neasfaltiranih ulica.

- Htjeli to neki priznati ili, a bit će nekih koji će pokušati obezvrijediti i ovaj dobiveni projekt, za koji je trebalo dosta mudrosti, zalaganja i strpljenja, lobiranja za izgradnju i ulaganje u projekt izgradnje nogostupa, pješačkog mosta, autobusnih stajališta i parkirališta. Valja naglasiti da su sredstva koja su sada već dobivena bila planirana na području druge jedinice lokalne samouprave. Budući da je općina Jakšić pripremila svu dokumentaciju nije bilo razloga odbiti zahtjev i ne pristupiti toj izgradnji u Eminovcima - kaže načelnik Kovačević.