Četvrtak, 12 Listopad 2017 12:47

Panora će pripremati lokalne razvojne projekte za financiranje iz ESI fondova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA „PANORA“ DIO JE NACIONALNE RAZVOJNE STRATEGIJE HRVATSKE DO 2030. -

POŽEGA - Regionalna razvojna agencija „Panora“ za Požeško-slavonsku županiju potpisala je sporazum s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o suradnji na izradi „Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine“ i Provedbi pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. U nacionalnoj razvojnoj strategiji RH bit će definirana vizija razvoja RH te glavni razvojni smjerovi i strateški ciljevi, a bit će temelj za programiranje Državnog proračuna i izradu programskih okvira za korištenje sredstava fondova EU i drugih međunarodnih izvora financiranja. „Panora“ je tako postala regionalni koordinator za Požeško-slavonsku županiju sa svim akreditacijama, a za to su joj i odobrena sredstva ministarstva.

- Mi se nadamo da će ovo biti jedan u nizu sporazuma koje ćemo potpisivati s ministarstvom i na taj način smo postali njihova produžena ruka za vođenje politika regionalnog razvoja na području naše županije. Ministarstvo na taj način želi ojačati regionalne koordinatore na terenu, dodijeliti im javne ovlasti i financirati rad od općeg gospodarskog interesa. Uz javne ovlasti dobili smo i prve poslove i odobreno nam je milijun kuna za te poslove - istakla je direktorica Panore, Senka Horvat.

- Sporazum je konkretizacija ideje da se ojačaju regionalni koordinatori i da snažnije sudjelujemo u regionalnom razvoju. Sredstva financijske potpore od milijun kuna koristit ćemo kroz dvije godine za financiranje uz izradu nacionalne strategije, te pripremu lokalnih razvojnih projekata za europske strukturne i investicijske fondove. Sve županijske agencije će voditi te poslove na svojim područjima, a mi ćemo sudjelovati u Strategiji razvoja RH s prijedlogom naše županije. Mi kao koordinatori ćemo raspisivati natječaje za projekte naše županije, gdje će se općine i gradovi moći prijavljivati sa svojim projektima, ostvariti određena sredstva za pripreme projekata i dokumentacije, te kasnije konkuriranje na europska sredstva. Vidjelo se da će pojedine općine i gradovi imaju slabe financijske kapacitet i nisu sposobni financirati izradu dokumentacije za projekte za koje bi željeli. Za područje naše županije za te poslove imamo na raspolaganju 6,4 milijuna kuna koje trebaju iskoristiti općine i gradove. Projekti se primaju do kraja godine, a općina za dva projekta može ostvariti do milijun kuna potpore - rekao je dr. sc. Antun Devčić, voditelj projektnog tima.

RRA „Panira trenutno vodi u provedbi desetak projekata ukupne financijske vrijednosti preko 100 milijuna kuna. Najvažniji je projekt Izgradnja dnevne bolnice pri OŽB Požega vrijedan 34 milijuna kuna, Razminiranje poljoprivrednih površina na području Požeško-slavonske županije vrijedan preko 30 milijuna kuna, Rekonstrukcija šest objekata Doma zdravlja Požeško-slavonske županije i nabava opreme za nove ambulante vrijedan 6 milijuna kuna, Projekt Pomoćnika u nastavi s četverogodišnjim provođenjem vrijedan 8,3 milijuna kuna, Prehrana djece slabijeg imovinskog statusa u osnovnim školama koji se nastavlja i ove godine, vrijedan 500 tisuća kuna, Projekt tehničke pomoći jedinicama lokane samouprave, vrijedan 1,5 milijuna kuna, Projekt energetske obnove zgrada škola vrijedan 6 milijuna kuna, a kreće s 12 novih zgrada ukupne vrijednosti 21 milijun kuna, Projekt energetske obnove javnih zgrada za koje uskoro očekuju natječaje. Krenuli su i s tri Projekta poduzetničkih inkubatora u tri grada, zatim Uređenje županijske palače, vrijedan 1,3 milijuna kuna, a uz pomoć TZ uredit će se i podrum koji će se koristiti u turističke svrhe, a radi se zajedno i s HTZ-om. Realiziraju se projekti uređenja školskih kuhinja u OŠ u Jakšiću i Pleternici, a u ruralnom razvoju imaju projekt izgradnje farme i centra za kompetencije pri Poljoprivredno-prehrambenoj školi Požega ali i projekte za 30 OPG-a s područja županije. Zajedno s Požeškom biskupijom pripremaju projekt adaptacije Starog grada u Kaptolu.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska