Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 06 Studeni 2011 11:21

POSTAVLJENA SPOMEN PLOČA U CEHOVSKOJ ULICI: Sjećanje na slavnog Franju baruna Trenka

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA – Odajući mu priznanje kao vojskovođi slavnih Trenkovih pandura, koji je pronosio slavu diljem Europe i ime Slavonije, glazbeniku, čovjeku punom brojnih legendi i kontroverzi, a napose građaninu grada Požege, na mjesto gdje je nekada bila njegova kuća u kojoj je živio za boravaka u Požegi, građani mu postaviše spomen ploču. Ova ploča u današnjoj Cehovskoj ulici, će podsjećati da je sve do 1905. na ovom mjestu bila mala kuća u kojoj je stanovao barun Franjo Trenk, austrijski pukovnik koji je 14 puta ranjavan u borbama, koji nije nikada izgubio bitku, koji je preživio 102 dvoboja, poznat po ljubovanju s austrijskom caricom Marijom Terezijom, čovjekom koji je prvi uveo glazbu u ratne postrojbe.

- Franjo barun Trenk, bio je neobičan čovjek, izuzetan đak, nadmeni dvometraški kavgađija, kockar, ljubavnik, lucidni umjetnik ratovanja, darežljivi vlastelin, glazbenik i što sve ne. Franju baruna Trenka odgajali su požeški isusovci, u crkvi sv. Duha sahranjeni su mu žena i četvero djece koje je ubila kuga. Kada bi boravio u Požegi često je znao upravo s ovoga mjesta prošetati preko Trga do naših franjevaca - na večeru, i opet bi se vratio upravo na ovo mjesto svojoj kući koja je ovdje bila do 1905. godine. I evo danas naši ovovjeki Trenkovi panduri odlučiše na tom mjestu podignuti spomen-ploču. Svesrdno smo ih u tom naumu podržali. I neka nas ova ploča podsjeća na baruna Franju Trenka, na našeg Slavonca koji je odbio ponudu carice Marije Terezije da moli za oprost, jer on je ipak Slavonac, kojemu to ponos nije dozvolio.- rekao je o našem barunu požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, prilikom otkrivanja spomen ploče zajedno s predsjednikom povijesne postrojbe Trenkovi panduri Vladimirom Potnar.

Svečanost su uveličali gosti iz Halsbacha iz Njemačke koji sa svojim društvom evociraju boravak i logorovanje jedne zime Trenkovih pandura u njihovom mjestu, a koji u živopisnim uniformama izvode i kazališnu predstavu na tu temu. Gradska glazba Trenkovi panduri izvela je nekoliko koračnica koje je napisao sam Trenk.

Nakon otkrivanja spomen ploče Udruga Povijesna postrojba Trenkovi panduri svečano je otvorila svoje prostorije koje je dobila od grada Požege u Sokolovoj ulici na broju 3. Prostorije su samo uredili vlastitim snagama a najviše dobrovoljnim radom članova udruge i prijatelja.