Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 05 Listopad 2017 09:56

Svečano obilježen Dan grada Lipika

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN NEBESKOG ZAŠTITNIKA SVETOG FRANJE ASIŠKOG -

LIPIK - U protekle četiri godine za potrebe društvene, turističke, komunalne i prometne obnove Lipika uloženo je u izradu projektne dokumentacije 10 milijuna kuna za investicije u vrijednosti 980 milijuna kuna. Te investicije su tijeku ili će uslijediti i učinit će Lipik kvalitetnom i prestižnom destinacijom u kojoj će svatko poželjeti živjeti. Na području Lipika u ovom trenutku je u provedbi projekata u vrijednosti 85 milijuna kuna, a kandidirano je projekata u vrijednosti 69 milijuna kuna - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Lipika, koja je danas održana u prigodi obilježavanja Dana grada i blagdana nebeskog zaštitnika grada svetog Franje Asiškog, a na kojoj su ujedno uručena priznanja dobitnicima Godišnje nagrade Grada Lipika.

Prije početka svečane sjednice, kod spomen obilježja na gradskom groblju položeni su vijenci u čast poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Vijence su položili izaslanstvo ministra hrvatskih branitelja koje je predvodio zamjenik ravnatelja Doma hrvatskih veterana Zvonimir Kalčik, delegacija Požeško-slavonske županije koju je predvodio Željko Obradović, delegacija Doma hrvatskih veterana predvođena Ivanom Ivoševićem, delegacija Grada Pakraca predvođena gradonačelnicom Anamarijom Blažević i Davorom Huškom, pomoćnikom ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, delegacija prijateljskog, mađarskog grada Igalo na čelu s gradonačelnikom Đulom Obašom, delegacija Grada Lipika predvođena gradonačelnikom Vinkom Kasanom te delegacija 1. gardijske brigade „Tigrovi“.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lipika Mladen Dolić, koji je rekao da je časnu dužnost predsjednika Gradskog vijeća doživio i doživljava vrlo odgovorno. Zbog toga će se i dalje zalagati da Vijeće, kao predstavničko tijelo, djeluje isključivo u korist našeg grada i svih njegovih građana. Vjeruje da će se kroz odgovoran pristup radu i rješavanju problema svi gradski vijećnici podrediti zajedničkom cilju, a to je učiniti Lipik još boljim i ljepšim – upravo onako kako je to i do sada rađeno u prethodnim sazivima Gradskog vijeća.

Vizija Lipika nije sadržana samo u zbiru projekata već u osmišljavanju i provedbi gospodarskog, socijalnog, urbanističkog preporoda Lipika

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana je istaknuo da je Lipik prijatelj… Prije svega prijatelj je svojim stanovnicima s kojima dijeli sve, i dobro i zlo, ali prijatelj je i poduzetnicima, djeci, a sada i ženama poduzetnicama. U narednom razdoblju grad će živjeti u znaku ulaganja u poduzetništvo. Krenulo se s provedbom projekta Poduzetnički inkubator Lipik koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijedan je 20,7 milijuna kuna, a kroz njega će se na 2.000 m² poduzetnicima pružiti sve potrebno za poslovanje. Isto tako se očekuje završetak izgradnje i opremanje Poduzetničke zone Lipik II, koja je vrijedna 5,6 milijuna kuna. U svrhu poboljšanja poduzetničke klime na području Lipika će se urediti još jedan inkubator u naselju Donji Čaglić što će se također financirati EU sredstvima. Radi se o projektu Invest in LOG vrijednom 5,5 milijuna kuna. Projektom Staza baštine, vrijednim 5,3 milijuna kuna izradit će se projektna dokumentacija za ergelu i turističku infrastrukturu u Rekreacijskom području oko jezera Raminac.

Radi se o novom domu za naše lipicance, čiju važnost je potvrdilo i Ministarstvo kulture, koje je na inicijativu Državne ergele Đakovo i Lipik uvrstilo tradiciju uzgoja lipicanaca na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, što potvrđuje da su lipicanci važan dio kulturne baštine Lipika, ali i Republike Hrvatske.

Osim sadnje cvijeća, u Lipiku smo se bavili uklanjanjem ruševina, uređenjem parka, elektrifikacijom dijelova grada gdje ne postoji rasvjeta. Spomenuo je gradonačelnik i odluku kojom se sufinancira unaprjeđenje smještajnih kapaciteta, što je važno za daljnji razvoj turizma u Lipiku. Posebno je istaknuo završetak obnove 11 višestambenih zgrada na području Grada Lipika te je rekao kako je u provedbi obnova preostalih 8 zgrada vrijedna 9,3 milijuna kuna. Dom hrvatskih veterana u punoj je funkciji i ovdje se Grad Lipik, kao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu, prikazao kao ogledni primjerak i pilot projekt ustanove koje se brine za naše branitelje.

Gradonačelnik se zahvalio mjesnim odborima jer su aktivno krenuli u obnovu i oživljavanje svojih naselja, pri čemu im Grad pruža punu podršku kroz nabavu materijala, opreme i igrališta. Tako je u Klisi asfaltirana cesta u vrijednosti 590.000 kuna, uređeno je parkiralište DVD-a Poljana i DVD-a Antunovac, završen je nogostup u Filipovcu, te opremljena dječja igrališta u Lipiku i Antunovcu. Izgrađen je most Brezine Janja Lipa čija izgradnja je vrijedila 2,2 milijuna kuna, a uskoro se očekuje početak gradnje mosta prema lipičkim vinogradima. Uređeni su odvodni kanali u naseljima Marino Selo, Brekinska, Brezine i Dobrovac. Kroz Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj ostvarena su sredstva za izgradnju Magistralnog vodovoda u naselju Brekinska u vrijednosti 1,6 milijuna kuna, a čeka se i potvrda o odobrenju sredstava za izgradnju nerazvrstane ceste u Antunovcu u vrijednosti 5 milijuna kuna.

U nastavku govora, gradonačelnik Kasana se zahvalio svakom poduzetniku koji doprinosi razvoju grada, ali i funkcioniranju Gradske uprave. Podrška poduzetnicima pružena je u suradnji s Lipičkom razvojnom i turističkom agencijom Lirom putem koje se razvija i Pomoć u kući gdje se brine za 140 korisnika starije životne dobi te 60 korisnika Dnevnog boravka.

Lipik se trudi ulagati u mlade i djecu. Zajedničkom suradnjom osnovnoj školi u Lipiku odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu u visini od 6 milijuna kuna, a Dječji vrtić Kockica kandidirao je izgradnju Područnog vrtića Poljana vrijednu 8,1 milijun kuna.

Također, u Lipiku su prisutne brojne manifestacije koje gradska uprava Lipika organizira u suradnji s TZ Grada Lipika i udrugama (Fašnik, Uskršnji sajam, Sajam cvijeća, Lipanj u Lipiku, Balneološki skup, 3x3 Challenger, Dan zdravlja, Dan grada Lipika, Slavonsko kolinje i čvarakfest, koncerti klasične glazbe i Miris Božića).

Prigodnim riječima i čestitkama povodom Dana grada, s govornice u restoranu bazena Lipik, uputio je u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, gradonačelnik Požega Darko Puljašić, u ime gradova prijatelja obratio se gradonačelnik mađarskog grada Igalo Đula Obaš, a u ime počasnih građana se obratio Marko Širac. Čestitke su uputili brojni gradonačelnici i načelnici općina s područja naše županije, ali bilo je prisutnih gradonačelnika iz drugih županija, poput Damira Lneničeka, gradonačelnika Daruvara, Josipa Bilandžije, gradonačelnika Garešnice i Nikole Horvata, načelnika Lipovljana. Uz nazočnost spomenutih svojim dolaskom svečanost je uveličao još jedan počasni građanin Grada Lipika, general Mladen Markač, kao i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU te brojni drugi uvaženi uzvanici.

Godišnje nagrade Grada Lipika

U najsvečanijem trenutku svečane sjednice uručena su priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama. Nagradu Grada Lipika za životno djelo dobili su poznati humanitarci, bračni par Ruth i Walter Billmann, dok su godišnju nagradu Grada Lipika za 2017. godinu dobili Kazimir Martinović (za razvoj malog obrta i poduzetništva), Zajednica Talijana Lipika (za izniman doprinos i dostignuća u kulturnom, društvenom i svekolikom razvoju te ugledu Grada Lipika i promicanju svijesti o važnosti njegovanja talijanske kulture, tradicije i običaja), Reinhard Meyer (za zalaganje pri skupljanju donacija puhačkih instrumenata i pomaganju kulturnog života Grada Lipika), Ivana Kozić (za dugogodišnje izvanredne sportske rezultate u Ženskom rukometnom klubu Lipik) i Josip Benković (za dugogodišnji predani rad u motriteljskoj službi u meteorološkoj postaji Lipik). Svečani ton sjednici doprinijele su glazbene točke u izvedbi Nike Pastuović iz Zagreba te naše lipičanke Staše Kukić.

Tekst/foto: compas.com.hr

Galerija slika