Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 11:17

Kempfovci uspješno završili 3. mobilnost projekta Math is life

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ODRŽANE BROJNE AKTIVNOSTI ZA UČITELJE I UČENIKE SUDIONIKE ERASMUS+ PROJEKTA -

POŽEGA - Sudionici Erasmus+ projekta Math is life, protekli su tjedan nastavili s realizacijom utvrđenih zadataka i ciljeva kroz matematičke radionice Matematika je zabavna i Matematika u kuhinji. U radionicama koje su vodile učiteljice Marija Rabić, Silva Mihalj Živković, Nina Horvat i Ivana Jukić Matijević, učenici su rješavali zabavne, ali i zahtjevne matematičke zadatake, samostalno pripremali jela, preračunavali vrijednosti namirnica različitim matematičkim operacijama i, na kraju, kušali rezultat svojega rada. Ono što su naučili bit će objavljeno u brošuri ˝Matematika u kuhinji˝.

 3To su vrijeme njihovi nastavnici iskoristili za individualno usavršavanje u sklopu dviju radionica. Prva radionica ˝3D printanje˝ održana je u Zajednici tehničke kulture grada Požege pod vodstvom Filipa Križanca. Upoznati su s načinom rada 3D printera, a mogli su se i sami okušati u izradi jednostavnijih modela. Drugu radionicu vodio je nastavnik informatike Marko Šipek, a naslov joj je ˝2.0. web alati˝ o sve popularnijim nastavnim metodama koje uključuju poznavanje informatike.

Istoga dana, u školi je održana i radionica izrade i ukrašavanja licitarskoga srca, tradicionalnoga hrvatskog suvenira uvrštenoga na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, pod vodstvom Viktorije Oslaković, vlasnice obrta iz Samobora, nakon čega je uslijedilo razgledavanje Požege.

DSCF7135

Podsjetimo, ovo je treći susret svih sudionika Erasmus+ projekta Math is life. Glavni koordinatori projekta i domaćini ovoga susreta OŠ Julija Kempfa ugostili su učitelje i učenike četiriju osnovnih škola iz Turske, Slovačke i Litve u prostoru svoje škole. Sudionici projekta upoznati su s poviješću i radom škole, a imali su i priliku nazočiti nastavi u školskim učionicama kako bi stekli što bolji uvid u način odvijanja nastavnoga procesa. Bila je to prilika za izmjenu iskustava i usporedbu obrazovnih sustava država iz kojih dolaze.

Budući da se 26.9. obilježavao Međunarodni dan jezika kojega škola redovito obilježava pod vodstvom učiteljice engleskog jezika Jasmine Radović Jakovljević, bila je to prilika da se u radionicu uključi i turske, litvanske i slovačke profesore koji su učili naše đake, na obostrano veselje i zadovoljstvo.

Srijeda je bila rezervirana za obilazak Parka prirode Papuk, izletišta Jankovac. Osim obilaska ovoga dragulja prirodne baštine, učenici su sudjelovali u radionicama Matematika u orijentaciji i Geochaching-suvremenoj inačici lova na blago. Radionice su organizirane u suradnji s djelatnicima Javne ustanove Parka prirode Papuk, Miroslavom Mesićem i Goranom Pavićem.

DSCF6686

Time je kraju priveden dio susreta u Požegi, uz druženje svih nastavnika, učenika i roditelja. Na završnoj su večeri razmijenjeni prigodni pokloni, ali i riječi zadovoljstva svime učinjenim i viđenim, kao i poziv za novo druženje na sljedećem susretu sudionika projekta, planiranim za svibanj 2018. u Slovačkoj.

Tijekom pretposljednjeg i posljednjeg dana mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta, domaćini su isplanirali upoznavanje ljepota i znamenitosti Hrvatske.

U ranim jutarnjim satima u četvrtak svi članovi litvanskog, slovačkog i turskog tima, a u pratnji dijela hrvatskog tima (7 nastavnika i 6 učenika), uputili su se prema Smiljanu - rodnom mjestu velikog znanstvenika i vizionara Nikole Tesle. Ondje su obišli njegovu rodnu kuću, crkvu i laboratorij koji se nalazi u sklopu imanja.

- Uz stručno vođenje na engleskom jeziku, naši su gosti mogli proširiti svoje znanje o tom iznimnom čovjeku, gledajući film o njegovu životu i radu, sudjelujući u pokusima, ali i doživjeti autentičan prostor s kojega je potekao jedan od najistaknutijih umova u ljudskoj povijesti – istaknula je Kornelija Sabljak, ravnateljica OŠ Julija Kempfa.

 22089525 10204145137665942 3238584486827311637 nNakon ručka u Gospiću, uputili su se u Zadar gdje su, također uz stručnog vodiča obišli Trg Pet bunara, crkvu sv. Anastazije, crkvu sv. Simona, crkvu sv. Donata, poznate Morske orgulje i jedinstveni Pozdrav suncu. Sve ove lokacije detaljno su objašnjene gostima koji nisu krili oduševljenje hrvatskom obalom. Imali su priliku uživati u jednom od najljepših zalazaka sunca i opustiti se za vrijeme šetnje gradom.

U petak je slijedio obilazak Nacionalnog parka Krka gdje su gosti imali priliku uživati u vožnji brodom kroz Nacionalni park i obići ga pješice, a nakon obilaska gosti su prokomentirali iznimnu raznolikost Hrvatske jer su uočili ravnice Slavonije, planine Gorskoga kotara i posebnost Dalmacije. 

IMG 479266922b24b47f984763f47d1b0885 V- Oprostili smo se s našim gostima i prijateljima u vedrom i pozitivnom raspoloženju, dogovarajući nove susrete, a učenici su se rastali u suzama, čemu često svjedočimo prilikom mobilnosti. Izuzetno smo zadovoljni ovim zajedničkim radnim tjednom, mi kao domaćini, a sigurni smo da su sretni i zadovoljni i naši gosti. Osim mnogobrojnih matematičkih radionica, razmijenili smo praktična iskustva sa sustručnjacima, povećali svoje jezične sposobnosti i dostojno predstavili svoju školu, grad i državu – dodala je Sabljak.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska

Galerija slika