Ponedjeljak, 02 Listopad 2017 09:49

Useljavaju prvi stanari zgrade u Pilanskom putu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NAKON SEDAM GODINA KONAČNO SU NOSITELJI STANARSKOG PRAVA DOBILI SVOJE KLJUČEVE -

PAKRAC - Nakon više od sedam godina, ključevi zvani čežnja dobili su svoje vlasnike. Nakon niza administrativnih i građevinskih problema na prigodnoj svečanosti uručeni su ključevi stana i ugovori o korištenju za šest obitelji prvih stanara zgrade u Pilanskom putu. 

Stambena zgrada je građena za potrebe korisnika nacionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Riječ je o troetažnom objektu s dva ulaza s ukupno 25 stanova. Stanovi su izvorno bili namijenjeni nositeljima stanarskog prava koji su ta prava ostvarili prije Domovinskog rata na području gradova Pakraca i Lipika, a nakon rata iz raznih razloga to pravo nisu konzumirali. U međuvremenu zbog prevelikog protoka vremena neki od potencijalnih korisnika su umrli, neki odustali tako da je danas priliku za useljenje u svoje nove stambene prostore dobilo šest obitelji nositelja Milorada Vraneševića, Dušana Pavkovića, Nade Ančić, Nade Šeatović, Mare Prodanović i Nade Kumer. 

Njima su ključeve uručili zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović, gradonačelnica Anamarija Blažević i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Ostali stanovi bit će dodijeljeni sukladno programu Središnjeg ureda prvenstveno bivšim ili sadašnjim stanovnicima Pakraca i on se nada da će cijela zgrada biti useljena do kraja godine. Mažar je istaknuo teškoće koje su pratile njenu izgradnju vrijednu u konačnosti 10,15 milijuna kuna, a koje su ponajprije uzrokovane stečajem prvog izvođača To se naprosto događa i za to nitko nije kriv, pojasnio je dožupan Jakopović.

IMG 4157

Gradonačelnica Anamarija Blažević je istaknula da je Grad Pakrac od početka sudjelovao i podržavao projekt što dokazuje i podatak da je poklonio zemljište na kojem je zgrada izgrađena. Također je naglasila da će Grad uvijek podržavati projekte Središnjeg ureda koji su u interesu Pakraca, ali i poželjela da se neki od njih, poput aktualne podijele građevinskog materijala realiziraju brže. Predana zgrada raspolaže s 12 stanova veličine 35 četvornih metara, sedam od 55, tri od 65 i tri od 45 kvadrata. Izgradnja je počela u svibnju 2010. s ugovorenim rokom završetka u rujnu 2011. godine.

Na natječaju za izvođača pobijedila je tvrtka “Kera-kamex” s vinkovačkog područja (Piškorovci) s ponudom od oko 5,5 milijuna kuna (bez PDV) što je bilo znatno niže od domaćih građevinara koji su s podsmjehom primili tu cijenu. Njihove slutnje su se obistinile i umjesto završetka zgrade koja je po nekim procjenama bila dovršena 80 posto izvođač je otišao u stečaj, a ugovor o izgradnji je raskinut. Tu počinju muke po ovu zgradu koju su narednih godina pratila stalna obećanja o nastavku izgradnje, ali i devastacije što od vremenskih utjecaja, što od kooperanata izvođača kojima nisu plaćeni obavljeni poslovi pa su oni djelomično poskidali, gdje je to bilo moguće poput sustava za grijanje, svoju ugrađenu, a neplaćenu opremu. Zgrada je uskoro obrasla u korov i postala u Pakracu simbol nemara države za svoju imovinu. Krajem srpnja prošle godine uveden je novi izvođač - osječka tvrtka “Ukras”. Za iznos od 2,7 milijuna kuna ona je obavila završne građevinsko-obrtničke radove i napokon je predana prvim korisnicima na uporabu.

Tekst/foto: G. Vukić