Petak, 29 Rujan 2017 15:11

Uz prezentaciju nove javne rasvjete i dobitnici javnih priznanja

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

1. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ - Prva radna, a u biti druga sjednica Općinskog vijeća nakon dvije konstituirajuće, imala je sedam točaka dnevnog reda. No svakako većina novih vijećnika, pa i sam predsjednik vijeća očito se ne snalaze u svojim novim ulogama, pa IMG 5609prečesto dolazi do konfliktnih situacija. Tako se od jedne radne sjednice brzo stvori sjednica nekoliko rogova u vreći. Previše su neki vijećnici još ostali u kampanji, a sada kad su izabrani trebali bi voditi više računa o interesima općine i stanovnika općine Jakšić. Slijedeće četiri godine ne moraju voditi kampanju, izabrani su. Loptu bi svakako trebalo spustiti na zemlju, malo više se posvetiti svojoj edukaciji u novoj ulozi vijećnika, a posebno oni koji još zauzimaju funkcije u novoj raspodjeli vlasti u novom sazivu. Nadamo se bar mi iz medija, da će se to uskoro dogoditi, jer ova sjednica je obzirom na dnevni red trajalo predugo, diskutiralo se i kad treba i ne treba, pitanja se postavljala i s potrebom, ali i bez potrebe, ako je to slijedeća točka dnevnog reda.

IMG 5610Vijećnicima je tvrtka iz Splita prezentirala projekt nove javne rasvjete na cijelom području općine Jakšić u svim naseljima, koja je stara, dotrajala, skupa i neefikasna. Ona bi se pojačala s novih 63 rasvjetna tijela, cijela bi se zanovila novom tehnologijom LED rasvjete. Investicija od 1,29 milijuna kuna bi se uštedama kroz manju potrošnju električne energije i današnjeg održavanja, koje općinu košta oko 210 tisuća godišnje, isplatila za 8 godina. Garancija nove rasvjete je 10 godina u kojem vremenu bi općina uštedjela oko 500 tisuća kuna u proračunu, a na kraju joj ostane ta suvremena LED rasvjeta, koju tada treba samo održavati uz potrošnju energije koja je šes puta manja nego danas. 

IMG 5615Vijećnici su imali dosta pitanja, jer ih tema očito zanima, a odluku bi trebali uskoro donijeti, da li idu u taj projekt, jer zapravo danas plaćaju svoju rasvjetu preskupo.

Puno diskusije izazvale su točke Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017. godinu i Polugodišnje izvješće načelnika općine, koje su uglavnom proizlazile iz nepoznavanja sustava proračuna, što će vijećnici sigurno ubrzo savladati, jer im za dva mjeseca slijedi i usvajanje novog proračuna za 2018. godinu.

Odobrili su suglasnost za izgradnju garaže za komunalne strojeve Komunalnog pogona općine, a tek sa sedam glasova „za“ odobrili su pismo namjere dvaju poduzetnika koji su iskazali svoju volju da kupe zemljište u Gospodarskoj zoni i krenu IMG 5617sa svojim investicijama. Za člana Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije ponovno je predložen Krunoslav Kolar.

Vijećnici su donijeli i odluku o dobitnicima javnih priznanja općine Jakšić koja će biti dodijeljena na svečanoj sjednici povodom Dana općine i blagdana zaštitnice sv. Barbare. Priznanja će dobiti lokalno folklorno društvo, HKUD Slavonija, poznati član mnogih udruga u Jakšiću, od nogometa do folklora i svirač na basu Vladimir Čiček, učenica koja se uspješno natjecala na državnom natjecanju iz tehničke kulture Rea Marković, što su bili prijedlozi vladajućih, te učiteljica u jakšičkoj osnovnoj školi Vesna Šuster, što je bio prijedlog oporbe.

Tekst/foto: Vladimir Protić