Utorak, 26 Rujan 2017 11:02

Usvojen prvi rebalans zbog dobrog punjenja proračuna i novih projekata

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

2. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE -

PLETERNICA - Gradsko vijeće grada Pleternice održalo je i svoju 2. Sjednicu, prvu radnu nakon konstituirajuće. Još uvijek neiskusna oporba, koje je u ovom sazivu najviše do sada, misleći da se dobro pripremila, najavila je niz pitanja na aktualnom satu. No, nisu do zadnjeg bili svjesni zamke koju im je postavio vladajući HDZ, da svoja pitanja neće uspjeti niti postaviti. Vijećnici HDZ-a su toliko pitanja postavili o aktualnim radovima u gradu Pleternici, da je gradonačelnica Antonija Jozić, vrlo opširno odgovarajući na ta pitanja potrošila gotovo cijelih pola sata od „aktualnog sata“. Tek za jedno pitanje je ostalo zadnje tri minute oporbi da postavi, a onda je predsjednik vijeća Marijan Aladrović zaključio postavljanje pitanja. Zašto se vladajuća garnitura boji pitanja iz oporbe, koja zapravo još ni nezna protokole, pa se i ne snalaze najbolje, te zašto gradski vijećnici iz HDZ-a pokazuju da su toliko neinformirani. Postavljaju pitanja o kojima su sve mogli do zadnje sitnice pročitati u medijima koji dobro prate grad Pleternicu. Ispada da oni jedini ne čitaju novine, ne slušaju radio i ne čitaju portale.
Pleternica je najveće gradilište s čak pet projekata

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog Odluke o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2017. godine, koji se izuzetno dobro puni. Iako se zapravo proračuni lokalnih zajednica u prvom polugodištu pune s manjim intenzitetom nego u drugom polugodištu, grad Pleternica je već u prvom polugodištu postigao punjenje od preko 51%. To je svakako ohrabrujuće u očekivanju poslovanja i u drugom polugodištu. Stoga je predložen i prvi Rebalans proračuna grada Pleternice za 2017. godinu. Rebalans je predložen i zbog dobivanja nekoliko projekata koji su gotovo u cijelosti financirani iz fondova EU ili ministarstava, pa je usvojen novi Proračun koji iznosi umjesto 23 milijuna kuna, sada 30,5 milijuna kuna.

- Pleternica je danas najveće gradilište jer se trenutno izvodi pet projekata, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. To je sanacija korita rijeke Orljave i obale nakon poplava u vrijednosti milijun kuna i sanacija brane na Orljavi vrijednosti 5 milijuna kuna. Izvode se radovi na kino dvorani u budući multimedijalni centar, Trenutna vrijednost radova je 1,26 milijuna kuna od Ministarstva kulture, dodatnih 250 tisuća od Ministarstva regionalnog razvoja. Očekuju se još do kraja godine 500 tisuća kuna od Ministarstva kulture po državnom rebalansu. Započeli su i radovi na rekonstrukciji bivše zgrade Sloge u novu Srednju školu Pleternica. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 20 milijuna kuna a sada se izvodi prva faza radova. Za radove dobit će se sredstva EU i hrvatskih ministarstava. Krenuo je projekt gradnje Gradskog trga ukupne vrijednosti 9,2 milijuna kuna, a ove godine izvest će se radova za 2,5 milijuna kuna - istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja najavljuje da su na natječajima gradu Pleternici odobrena još dva projekta, Reciklažno dvorište u vrijednosti 2,5 milijuna kuna i drugi poduzetnički e-inkubator u vrijednosti 6 milijuna kuna. Kako još traje postupak javne nabave za izvođača radova, gradonačelnica Jozić nije sklona da se ta gradilišta otvaraju ove zime, nego da se krene u slijedećoj godini s otvaranjem građevinske sezone.

Zbog dobrog punjenja proračuna donijeta je i Odluka o sufinanciranju nabavke školskih udžbenika za sve učenike osnovne škole i područnih škola na području grada Pleternice. Sufinancirat će se 30% od ukupnih troškova nabavke udžbenika i radnih bilježnica za učenike, bez obzira da li su roditelji nabavili cijeli komplet, ili samo dio kompleta ili samo radne bilježnice. Za tu namjenu grad Pleternica izdvojio je 250 tisuća kuna, a do sada je podneseno 410 zahtjeva za sufinanciranje. Očekuje se oko 850 zahtjeva, koliko djeceje upisano ove godine u osnovnu školu.
Za priznanja grada Pleternice usvojeni prijedlozi vladajućih i oporbe

Još jedna točka oko koje smo vidjeli suglasje i vladajućih i oporbe je točka Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja grada Pleternice za 2017. godinu, jer su usvojeni raniji prijedlozi koje su uputili Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja i jedni i drugi.

Tako će počasni građanin grada Pleternice biti fra Jozo Grbeš. Godišnju nagradu dobit će i poduzetnik ElvioFlorian koji je pokrenuo proizvodnju u bivšim pogonima Oropleta i sada zapošljava 80-tak radnika, a godišnje nagrade će dobiti i učenici Gimnazije, Mateja Ostojić, za uspjeh na prirodoslovnom natjecanju u Kini i Mario Borna Mjertan za uspjeh u natjecanju iz informatike. Godišnje kolektivne nagrade dobit će Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica u povodu obilježavanja 110 godina postojanja, KUD Orljava Pleternica koji obilježava 40 godina rada i DVD Sesvete koji je obilježio 90 godina postojanja.