Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 13:32

Za novi „e-inkubator“ 8 milijuna kuna europskih sredstava

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRAD PLETERNICA PREDSTAVILA NOVI PROJEKT U RAZVOJU POSLOVNE INFRASTRUKTURE -

PLETERNICA - Grad Pleternica je u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice javnosti predstavila svoj novi projekt kojim razvija poslovnu infrastrukturu, drugi inkubator. Prvi inkubator u Poslovnoj zoni je u potpunosti popunjen poduzetnicima, a ovo će biti drugi inkubator, kojim se mogu podičiti samo poneki gradovi. Projekt „e-inkubatora vrijedan je 8,3 milijuna kuna od čega je 93% sufinanciranje iz europskih sredstava. Preostalih 7% sufinancira grad Pleternica i partneri na projektu od Požeško-slavonske županije, grada Kutjeva i Pakraca, općina Jakšić i Čaglin. Projekt traje 24 mjeseca.

Cilj projekta je izgradnja poduzetničke poslovne infrastrukture i razvoj novih usluga i proizvoda te stvaranje institucionalnu i savjetodavnu podršku u korist razvoja malog i srednjeg poduzetništva što dovodi do stvaranja kvalitetne poduzetničke klime, novih tvrtki i otvaranja novih radnih mjesta. Projekt je osmišljen prema uzoru na postojeći Inkubator Plink u kojemu danas posluje 6 tvrtki i 12 poduzetnika. Projekt daje poseban naglasak na razvoj IT tvrtki i primjenu suvremenih, virtualoffice tehnologija.

- E-inkubator bit će izgrađen u produžetku gradske uprave, a želja nam je da kada naši studenti završe fakultete u Zagrebu i Varaždinu, postanu programeri, da više ne ostaju vani nakon završetka fakulteta, nego da se vrate u svoj grad. To će biti naš odgovor izazovima s kojim se suočavamo i odlasku mladih. Ovdje će naći poslovni prostor, mogućnost umrežavanja s drugim tvrtkama i sektorima na nacionalnom i svjetskom tržištu - istakla je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, koja je ponosna da je ovo već drugi veliki projekt koji se financira sredstvima EU u početku njenog drugog mandata.

Inkubator će se prostirati na 417 kvadratnih metara, imat će 11 ureda, 4 box ureda, 2 video-konferencijske dvorane, virtualna recepcija, 2 arhive, skladišni prostor i kuhinja. Kompletno će biti opremljen namještajem, IT opremom za video-konferencijske dvorane i virtualne recepcije. Predstavljat će snažnu podršku poduzetnicima koji šire ili obavljaju posao na novim tržištima, koji pokreću posao i racionaliziraju poslovanje. Ovakva usluga do sada ne postoji na našem području.
Podršku projektu dao je i zamjenik župana Željko Jakopović, ispred Požeško-slavonske županije kao partnera. - Sve što mi činimo u županiji, pa i vi u gradu Pleternici indirektno je vezano za razvoj gospodarstva, sve što se gradi i radi, od infrastrukture i projekta podrška je gospodarstvu. Ovo je iskorak koji stvara nove poduzetnike, nove ideje koje se razvijaju ovdje, nove tehnologije. Da bi u stvarnom životu informatizirali Hrvatsku i doveli nove tehnologije trebalo bi oko 200 tisuća stručnjaka, a ovo je samo jedan mali dio, ali za svaku pohvalu.