Četvrtak, 21 Rujan 2017 22:02

Brestovac: Otvoren novo uređeni dom u Vilić Selu i početak katastarske izmjere u Zakorenju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO OBILJEŽEN DAN OPĆINE BRESTOVAC I PROSLAVLJEN BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. MATEJA

BRESTOVAC - Svečano obilježavanje Dana općine Brestovac i proslava blagdana zaštitnika općine sv. Mateja započelo je zaista lijepim trenutkom, otvaranjem novouređenog Mjesnog doma u Vilić Selu. Jedan je to u nizu uređenim mjesnih domova na području općine Brestovac, a još nekoliko je u planu. Svečanosti otvorenja nazočio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja mr. sc. Davor Huška, koji je i predao ključ novo uređenog doma predsjedniku Mjesnog odbora Vili Selo, Bojanu Petroviću. Ministarstvo regionalnog razvoja sudjelovalo je u adaptaciji s 400 tisuća kuna. Čestitke je uputio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je istakao da za uređenje svog ruralnog prostora moramo više koristiti ta europska sredstva koja su nam na raspolaganju, a i na taj način se otvaraju i potiču radna mjesta.  Uređenje ovog ruralnog prostora je preduvjet da mladi ljudi ne odlaze nego da ostaju, a ovakav dom zaslužuju stanovnici svih, pa i onih najmanjih i najdaljih naselja.

IMG 5243

 

 - Sanacija mjesnih domova je projekt koji provodimo dugi niz godina, no zbog financijskih ograničenja i našeg proračuna nismo mogli urediti sve domove. Zadnjih nekoliko godina imamo potporu Ministarstva regionalnog razvoja u kojem periodu je uređeno nekoliko domova na području naše općine. Ovaj dom je uređen u potpunosti, te je primjeren ne samo za mještane Vilić Sela već i za udruge koje će imati potrebu koristiti ovaj prostor. Dom je u potpunosti funkcionalan, uvedeno je grijanje, napravljeni su novi sanitarni čvorovi, kuhinja i dvorana. Ukupna vrijednost investicije je 630 tisuća kuna - rekao je načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, te naglasio da će po istom ključu zajedno s ministarstvom biti rješavani i preostali neuređeni mjesni domovi.

Novo uređeni mjesni dom blagoslovio je vlč. Mijo Lasović, župnik župe sv. Ane iz Skenderovaca.

 

Otvoren novi projekt Katastarske izmjere dvije katastarske općine

Svečano je bilo i u Zakorenju gdje je započelo provođenje novog projekta Katastarske izmjere za k.o. Daranovci i k.o. Zakorenje. Ovo je sedmi projekt katastarske izmjere na području Općine Brestovac i za sada je ta općina najdalje otišla u ovom poslu na području Požeško-slavonske županije ali i šire.IMG 5269

 - Katastarska izmjera radi se u svrhu katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige na području općine Brestovac. Projekt je vrijedan 3,9 milijuna kuna, a kroz nekoliko godina financirat će ga općina Brestovac s 50%, Požeško-slavonska županija s 10% i Državna geodetska uprava s 40% sredstava. Općina Brestovac zbog malog proračuna ovaj projekt nebi mogla financirati bez pomoći te uz uvjet da se proteže kroz nekoliko proračunskih godina. Ove izmjere značit će puno da svatko od građana može utvrditi svoje vlasništvo, OPG-ima zbog potreba da sudjeluju u projektima, a i nama da možemo do kraja legalizirati i utvrditi vlasništva vatrogasnih i društvenih domova i ostalih nekretnina u vlasništvu općine - rekao je načelnik Mandić.

Radove su otkrivanjem službenog panoa svečano otvorili požeški župan Alojz Tomašević i zamjenik ravnatelja Geodetske uprave Antun Vidaković.

 - Prepoznali smo važnost ovakvih poslova, i drago mi je samo mi u našoj županiji prepoznali važnost katastarskih izmjera. Brestovac je tu predvodnik, jer je započeo sve još 2005. godine. Važno je građanima prenijeti, da imati uredne zemljišne knjige je osnovni preduvjet za razvoj gospodarstva, za razvoj OPG i korištenje europskih fondova. Mi ćemo na području županije još i ubrzati ove poslove, da u budućnosti sve bude čisto u gruntovnici - istakao je župan Tomašević, te dodao da se prije 26 godina branile granice, a danas se moraju braniti gruntovnice.

Svečana sjednica i dobitnici godišnjih nagrada

Svečana sjednica je bila prilika da se iznesu uspjesi koji su postignuti u protekloj godini dana, ali i da se godišnjim nagradama nagrade uspješne udruge i pojedinci. Predsjednik općinskog vijeća Tomo Vrhovac pozdravio je goste i uzvanike, koji su se u međuvremenu pridružili obilježavanju Dana općine, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, načelnici općina, Velike, Vlado Boban, Jakšića, Ivica Kovačević, Čaglina, Dalibor Bardač, i zamjenik načelnika općine Kaptol, Josip Soudek, ravnatelje županijskih ustanova, općinske vijećnike i gospodarstvenike.

Uz već spomenuti dom u Vilić selu, načelnik općine Zdravko Mandić, upoznao je sve goste da su uređena u prošloj godini još dva mjesna doma: - Adaptacija mjesnog doma Jaguplije u ukupnoj vrijednosti 283 tisuće kuna za što je dobivena kapitalna pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije u iznosu od 228 tisuća kuna, te adaptacija mjesnog i vatrogasnog doma u Ivandolu vrijedna 586 tisuća kuna uz potpora Ministarstva od 300 tisuća kuna. Ove godine konačno smo započeli i temeljitu rekonstrukciju poslovne zgrade Općine Brestovac s predviđenim završetkom radova do nove godine, ukupne vrijednosti radova od 1,2 milijuna kuna.

U području Vodno komunalnih građevina možemo se pohvaliti značajnim ulaganjima u izgradnju novih objekata (u protekle 4 godine oko 7 mil. kuna) a to su: izgradnja spojnog cjevovoda vodoopskrbnog sustava Sloboština - Pasikovci, izgradnja vodovodne mreže naselja Skenderovci i Jaguplije, izgradnja kanalizacijske mreže naselja Brestovac, Nurkovac, Dolac i Završje čiji se završetak konačno nazire, a to je izgradnja dijela tog sustava u naselju Nurkovac.

Sukladno proračunskim mogućnostima provodimo aktivnosti na izgradnji i poboljšanju komunalne infrastrukture tako da smo prošle i ove godine u cijelosti dovršili projekt izgradnje nogostupa u naselju Brestovac. Razmišljamo i o modernizaciji javne rasvjete uvođenjem u upotrebu LED rasvjete s ciljem smanjenja potrošnje električne energije i poboljšanja kvalitete rasvjete.

Tu su i mnogobrojni objekti komunalne infrastrukture o kojima skrbimo i koje održavamo-od nerazvrstanih cesta,groblja i svih ostalih javnih površina

Cilj nam je da što više ovih poslova obavlja naš Vlastiti komunalni pogon koji  sve više opremamo-prošle godine smo uz potporu ministarstva graditeljstva kupili komunalni traktor s opremom za košnju i čišćenje snijega.

Dosadašnja nas iskustva uče da ukoliko želimo vlastita proračunska sredstva koristiti što racionalnije i svrsishodnije, potrebno je dobro pripremljenim projektima natjecati se za sredstva državnog proračuna odnosno ministarstava i ostalih fondova, a posebice fondova europske unije. Ono što nas čelnike lokalne samouprave veseli je to da su konačno krenuli natječaji iz Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.- Mjere 7„Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“

U ovom trenutku imamo prijavljenih projekata u vrijednosti 15.mil.kuna

To su: Rekonstrukcije postojeće nerazvrstane ceste NC Nurkovac-Ulica Stari Brestovac-NC Dolac na Natječaj za Mjeru 7. Procijenjena vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 2 milijuna kuna,a intenzitet potpore je 100 % (85% iz proračuna EU,15% iz proračuna RH ).

Rekonstrukcija i opremanje građevine javne i društvene namjene - Planinarski dom u Orljavcu u zgradi biše osnovne škole. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7,2 milijuna kn. Rekonstrukcija društveno vatrogasnog doma Brestovac . Ukupna vrijednost projekta iznosi 6 milijuna kn.

Uz projekte koji će doprinijeti razvoju komunalnog standarda i poboljšanju uvjeta života naših građana valja spomenuti aktivnosti u području društvenih i ostalih djelatnosti koje također znače ulaganje u razvoj općine i to možemo reći da su dugoročna ulaganja.

Spominjem pri tom predškolski odgoj, dobru suradnju s osnovnom školom, financiranje sportskih, socijalnih, humanitarnih, neprofitnih udruga. Sredstva koja se izdvajaju za socijalne programe također nisu zanemariva, posebno za ljude kojima je socijalna pomoć ili bilo koji oblik pomoći nužan.

U kontekstu najavljenih reformi financiranja lokalne samouprave Vlade R H i ministra financija mišljenja sam da će osnažiti lokalna samouprava poglavito područja koja zaostaju za prosjekom RH (a to smo nažalost mi), prvenstveno mislim na povećanje fiskalnog kapaciteta što će omogućiti kvalitetnije pružanje usluga našem stanovništvu i demografski oporavak naših naselja.

A sama Općina Brestovac uz ovo što sam naveo ima posebno dobru perspektivu razvoja jer se projekte koji se pripremaju izvode na području naše općine, a to je Brza cesta Brestovac - Staro Petrovo Selo - autocesta, akumulacija Kamensko, odmaralište Novo Zvečevo. Zaista kao općina imamo dobre perspektiva razvoja - kazao je na kraju načelnik Mandić.

Na uspjehu ali i Dan općine i blagdan sv. Mateja u ime načelnika i gradonačelnika čestitao je gradonačelnik Puljašić, a čestitke je uputio i župan Tomašević, ističući odličan primjer brige općine za male stanovnike, te još jednom postavio pitanje da li regionalna i lokalna uprava treba. Sigurno treba jer tko bi se brinuo za stanovnike jednog udaljenog naselja onako dobro kako se brinu u općini Brestovac.

Godišnje nagrade općine Brestovac ove godine dobilo je Mješoviti pjevačko društvo Matice umirovljenika „Orljava“ Brestovac, učenica 3. razreda katoličke gimnazije Dorotea Markanjević iz Daranovaca, za uspjeh i pobjedu na Festivalu Zlatni glas Zlatne doline, te učenik 4. razreda OŠ Dragutina Lermana, Benjamin Polleto, za osvajanje pobjedničkih mjesta na festivalima Cvjetići glazbe i Mali super glas Aurea festa.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić