Petak, 08 Rujan 2017 13:35

Vrtić će djecu primiti kad se riješi pitanje prilaza i parkirnih mjesta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

GRADSKI ČELNICI I MEDIJI OBIŠLI NOVOIZGRAĐENI DJEČJI VRTIĆ -

POŽEGA - Novi dječji vrtić grada Požega je završen, još se dovozi potrebna oprema i mogao bi za koji dan primiti prvu djecu. No za sada, prvu djecu primit će kad se riješi pitanje prilaza dječjem vrtiću iz još jednog pravca, te dovoljnog broja parkirališnih mjesta. Gradska uprava radi na rješavanju tog problema, no djeca će u novi vrtić moći tek za nekoliko mjeseci. Požeško gradonačelnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima Mariom Pilonom i Ferdinand Trohom, predstavnicima tvrtke izvođača i dobavljača namještaja i opreme predstavio je medijima novi vrtić i pokazao suvremeno uređeni prostor vrtića.

- Zašto nije otvoren i krenulo se sa radom, reći ćemo našim sugrađanima upravo na ovom mjestu. Novi dječji vrtić je završen, on je funkcionalan, no ima još nekoliko detalja i dodatnih radova koje treba završiti da bi ovaj vrtić zadovoljio svoju potpunu formu. Dječji vrtić prostire se na 3.000 m2, u kojemu će biti 5 jasličkih (do 15-ero djece) i 5 vrtićkih jedinica (do 25-ero djece), ukupno do 200 djece, koja će biti smještena po svim standardima za naše najmlađe stanovnike. U vrtiću su izgrađeni gospodarski objekti (kuhinja, skladišta) upravu i urede, Uređen je i okoliš. No problem je u prilasku vrtiću jer su ulice s lijeve i desne strane vrtića slijepe ulice. Nema mogućnost kružnog toka, nema mogućnosti jednostavnog dolaska i odlaska roditelja s djecom, a imamo i samo 14 parkirnih mjesta. U vrtiću će biti 36 djelatnika i dolaziti 200-njak djece s roditeljima, možete misliti što bi ovdje bilo od 15 do 7. Dolazi najmanje 200 automobila koji prilaze vrtiću i odlaze od njega jednom normalnom gradskom ulicom. Želimo da zaposlenici i djeca bez stresa dolaze u vrtić, a da ne govorim za naše sugrađane. Zato smo odlučili sagraditi parkiralište s još 56 mjesta i prilaz iz Zelene ulice koji bi bio funkcionalan i time olakšan dolazak i prilaz vrtiću - rekao je gradonačelnik Puljašić, koji smatra da se ti svi poslovi dodatne gradnje mogu završiti za 50 dana i tek onda će biti otvorenje vrtića. To se jedino može napraviti u ovom trenutku da bi vrtić bio u funkciji, a djeca će do tada pohađati vrtić na staroj lokaciji.

- Investicija dječjeg vrtića vrijedna je 11,8 milijuna kuna, a po natječaju po sistemu ključ u ruke. Prilikom radova došlo je do proširenja zahvata, zatim tehnički pregled koji se također mora platiti, sve dodatno još 1,7 milijuna kuna. Također raspisali smo natječaj i izradili projekt za prilaznu cestu i spoj Zelene i Rudinske ulice što će koštati 1,4 milijuna kuna. Natječaj se otvara 18. rujna a nakon toga 30-tak dana radova. Nesmijemo zaboraviti spomenuti ulogu Hrvatskih voda koje su nam pomogle u rješavanju problema kanala, koji također ranijim projektom nije bio definiran. Kanal je uređen i betoniran što je koštalo 200 tisuća kuna. Ukupno investicija iznosi 15,2 milijuna kuna, koja je financirana s 12 milijuna kuna kredita, 3 milijuna kuna iz sredstava grada Požega i 200 tisuća iz Hrvatskih voda - dodao je zamjenik gradonačelnika Pilon.

Uistinu prekrasna zgrada dječjeg vrtića, opremljena po najnovijim standardima za dječje vrtiće, prostrane i svijetle prostorije, najsuvremeniji namještaj, velike zelene površine i dva dječja igrališta za jasličku i onu veću skupinu, morat će još pričekati koji mjesec da se u njima zaori dječja graja. Roditelji će se također morati malo strpjeti i voziti svoju djecu u vrtić Pod Gradom koji će kompletno preseliti.
Kako novi vrtić još nema ime, grad Požega raspisat će natječaj za novo ime, a pobjednika nagraditi.