Četvrtak, 07 Rujan 2017 16:24

Kutjevo bez dugova ide u investicijski ciklus od 100 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD KUTJEVO OBILJEŽILO DAN GRADA I SLAVI BLAGDAN ZAŠTITNICE MALE GOSPE KUTJEVSKE -

KUTJEVO – Grad Kutjevo obilježilo je Dana grada i slavi blagdana zaštitnice grada Male Gospe Kutjevske. Na groblju sv. Marka položeni podno središnjeg križa vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje. Vijence su položili obitelji poginulih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga, delegacija grada predvođena gradonačelnikom Josipom Budimirom i delegacija Požeško-slavonske županije s županom Alojzom Tomaševićem. U Kino dvorani održana je Svečana sjednica povodom Dana grada, na kojoj su sudjelovali predstavnici Požeško-slavonske županije, načelnici općina i gradonačelnici Lipika, Pakraca, Požege, Pleternice, Brestovca, Velike, Jakšića, Kaptola i Čaglina, Posušja, direktori javnih poduzeća, ravnatelji državnih ustanova, čelnici vojske, policije, udruga, vijećnici Gradskog vijeća grada Kutjeva i građani.

IMG 4377Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik gradskog vijeća Ivica Ribičić, istaknuvši da se svi zajedno moramo angažirati da zaustavimo iseljavanje mladih, koje je uz sve manje rađanje djece pridonijelo da je cijeli niz naselja, pa i sam grad Kutjevo zahvatila bijela kuga. Svakako treba razvijati i stvoriti jako gospodarstvo jer to je uvjet ostanka mladih. Grad Kutjevo je u proteklih nekoliko godina ostao bez 500 stanovnika, koji su iselili.

Kad je preuzeo funkciju, gradonačelnik Josip Budimir, bio je najmlađi gradonačelnik u RH, no sada u drugom mandatu je već iskusan, pogotovo stoga što je uspio već u prvom mandatu riješiti preko 7 milijuna kuna velikog duga grada Kutjeva. Ovaj drugi mandat gard Kutjevo koristit će za razvoj komunalne infrastrukture, popunjavanje gospodarske zone, obnavljanja društvenih domova i cjelokupni razvoj područja Kutjeva. - Iznimno sam ponosan da grad Kutjevo više nikome nije dužan, da danas ponosno stoji pred svojim dobavljačima i poslovnim partnerima. Prošlost ostavljamo zaboravu, a okrećemo se budućnosti, odgovorno ćemo i dalje upravljati gradom i jamčimo razvoj i napredak za sve stanovnike. U prošlom mandatu smo uz vraćanje duga od 7 milijuna i investirali oko 30 milijuna kuna, uz proračun od 6 milijuna godišnje. Danas imamo pripremljenih projekata za 100 milijuna kuna - istakao je gradonačelnik Budimir. U protekloj godini izgrađeno je Filtarsko postrojenje Kutjevo 2,36 milijuna kuna, adaptiran Društveni dom Vetovo 470 tisuća kuna, uređena Cvjetna ulica u Vetovu 500 tisuća kuna, organizirali smo javne radove i aktivirali projekt „Pomoć u kući“ izgradili nekoliko autobusnih stajališta u Kutjevu, Kuli, Bektežu, modernizirali javnu rasvjetu u Kutjevu, izgradili i opremili nekoliko dječjih igrališta u naseljima, uredili nekoliko mjesnih groblja, sufinanciraju smještaj za djecu u dječji vrtić i djecu koja pohađaju jaslice u drugim vrtićima, sufinanciraju prehranu u školi za djecu slabijeg imovinskog stanja, sufinanciraju prijevoz autobusima za srednjoškolce, nabavili bilježnice za sve učenike osnovne škole, stipendiraju 16 studenata, plaćaju autobusni prijevoz za umirovljenike na relaciji Kutjevo-Požega.

Kad su u pitanju planovi, niz projekata već ima ishođene građevinske dozvole, neki su odobreni, a neki čekaju odobrenje na natječajima. Koriste se sredstva fondova i ministarstava RH, javnih poduzeća, ali i sredstva europskih fondova. Kao najveći tu su Aglomeracija Kutjevo 30 milijuna kuna, Kuća graševine, kao muzeološko i muzeografsko rješenja 25 milijuna kuna, Međugeneracijski park vrijedan 3,4 milijuna kuna, uređenje groblja sv. Marka u Kutjevu, 3,3 milijuna kuna, izgradnja prometnica u Vetovu 5 milijuna kuna, izgradnja prometnice s obostranim pješačkim stazama u Bektežu 4 milijuna kuna, vodoopskrba i kanalizacija u naseljima Tominovac, Šumanovci, Bjeliševac, Ferovac. Nedavno je grad Kutjevo osnovao i svoju Razvojnu agenciju koja će raditi na projektima za privlačenje sredstava, a planiraju izgradnju svog poduzetničkog centra u industrijskoj zoni, nove sportske dvorane uz osnovnu školu, izgradnja novog dječjeg vrtića na drugoj lokaciji u gradu, uređenje ulice od groblja do dvorca i novo rješenje uređenja Trga graševine.

IMG 4397- Naše tradicionalne i gospodarske vrijednosti i potencijale, pametnom politikom i učinkovitim korištenjem EU fondova znati ćemo razviti. Moramo poticati investicije i poduzetništva te iz tog novog dohotka financirati infrastrukturne projekte. Gradska uprava zna kako, ima viziju, ima mladost, volju, energiju i znanje da pokrene razvojne projekte i investicije, pomoći poduzetništvu - rekao je na kraju gradonačelnik Budimir.

U ime svih načelnika i gradonačelnika, čestitke gradonačelniku, gradskoj upravi i svim građanima Kutjeva te čestitke za blagdan Male Gospe izrekao je načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. U ime Požeško-slavonske županije i svoje osobno čestitke je svim Kutjevčanima uputio župan Alojz Tomašević, ponovivši da ne smijemo samo čekati da nam netko nešto riješi, nego da se sami moramo izboriti za sebe. Mladi ljudi umjesto što odlaze, trebaju se svi zajedno uhvatiti u koštac s problemima i rješavati ih zajedno s lokalnom samoupravom i županijom. - Nije svima dobro u inozemstvu, mnogi bi se i vratili, ali kažu da ih je sramota. Neka prevladaju tu sramotu, neka se vrate, vratit će se i drugi jer dolazi novo vrijeme za Slavoniju, kojoj je i Vlada RH sada dala punu pažnju i pripremljena se velika sredstva za ulaganje. Zajedno u Slavoniji moramo stvoriti bolje uvjete, više radnih mjesta, razviti poljoprivredu i turizam, te na taj način uspješno odgovoriti i ovoj bijeloj kugi koja nas je zahvatila - istakao je župan Tomašević, koji smatra da imamo pravo biti bogati kao i bogatiji dijelovi Hrvatske i Europe.IMG 4372

Svečana sjednica uvijek je i prigoda za dodjelu nagrada i zahvalnica najzaslužnijim tvrtkama, udrugama i pojedincima a ove godine Zahvalnice su dobili Poljoprivredna zadruga Simentalac, Ljekarna Perak, DVD Grabarje, Udruga vinara, vinogradara i voćara Veteri Castra Vetovo, Judo klub Kutjevo, Matica umirovljenika grada Kutjeva,pojedinci Andrija Bošković, Ivan Vranić i učenik Luka Benić. Zahvalnice su uručili predsjednik gradskog vijeća Ribičić i gradonačelnik Budimir.