Srijeda, 06 Rujan 2017 10:32

Uštede u grijanju smanjuju cijenu korisnicima za 7%

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

REKONSTRUKCIJA SUSTAVA GRIJANJA I TOPLOVODA U BABINOM VIRU -

POŽEGA - Tvrtka Komunalac Požega, koja održava i organizira grijanje za cijelo naselje Babin Vir, nastavila je prije dvije godine započetu kompletnu rekonstrukciju sustava grijanja. Ove godine rekonstruira se kotlovnica u Ulicu Vladimira Nazora, koja opskrbljuje osam stambenih zgrada toplinskom energijom i toplovoda u dužini od 300 metara, starih čeličnih cijevi s novim predizoliranim cijevima.

IMG 4367- Ovaj toplovod izgrađen je prije 40 godina, a ovo je četvrta godina kako nastojimo rekonstruirati i modernizirati cijeli sustav grijanja u ovom velikom naselju. Prošle godine smo već imali dvije havarije i pucanje toplovoda u sezoni grijanja. Sada se radi izmjena kompletnog toplovoda, koju radi naša tvrtka Komunalac s kooperantima, a vrijednost radova je oko 500 tisuća kuna. Ovo su radovi treće faze, a u četvrtoj fazi modernizirat ćemo i ovu drugu kotlovnicu. Već dosadašnjim radovima tvrtka Komunalac uštedjela je u proizvodnji toplinske energije, što se svakako odražava i na krajnje korisnike, kojima će već od ove sezone grijanja za građane biti smanjena za 7%, znači manji računi za grijanje. Radovi će završiti do početka sezone grijanja, do kraja rujna - kaže direktor Komunalca Anto Bekić, koji dodaje da kreće i postavljanje toplinske ovojnice na dvije zgrade, provodi se javni natječaj za izbor izvođača radova. To će stanarima u zgradama donijeti dodatnih 50% štednje na troškovima grijanja i hlađenja. Energetska obnova radi se europskim sredstvima koja sufinanciraju 60% troškova energetske obnove.

Podršku ovim radovima daje i grad Požega i požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je obišao radove. - Podržavamo ove radove koji će dovesti do kvalitetnijeg grijanja i smanjenja cijene za građane. Ovom štednom energije svakako pomažemo našim građanima, želimo i da nam energija ne odlazi kroz zidova van, pa pristupamo i energetskoj obnovi stambenih zgrada toplinskom ovojnicom. Želimo našim građanima poboljšati proizvodnju i dopremu topline, što smo uspjeli, te uštedjeti na trošenju energije - dodaje gradonačelnik Puljašić.

Njegov zamjenik, Mario Pilon, ujedno i predsjednik skupštine tvrtke Komunalac Požega koja je u većinskom vlasništvu grada Požege, istakao je nakon rekonstrukcije kotlovnice i toplovoda, ukupno vrijednih 1,5 milijuna kuna, slijedi energetska obnova svih zgrada u Babinom Viru. - Evo već od ove sezone idemo na smanjenje cijena grijanja za 7%, a uštedu na količini potrošene energije, energetskom obnovom ukupno na 12 zgrada direktno ćemo smanjiti potrošnju toplinske energije za 50%, znači smanjiti račune za grijanje građanima. Energetski će se obnoviti dvije zgrade na području Čaglina i jedna na području grada Kutjeva, za koje se raspisuje natječaj za najpovoljnijeg izvođača radova. Obnova svih zgrada trebala bi biti gotova do početka sezone grijanja 2018. godine.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska