Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 12:34

Pedesetak prvašića manje upisano, manje od 700 učenika

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DOBRODOŠLICU PRVAŠIĆIMA POŽELJELI OPĆINSKI NAČELNICI I GRADONAČELNICI U CIJELOJ POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI -

POŽEGA - Već desetak godina broj upisanih učenika u prve razrede je u stalnom padu, a tako je i ove godine. Od prošle godine upisanih 743, ove godine taj broj je pao na ispod 700. Konačan broj znat će se tek za nekoliko dana, jer kako kažu ravnatelji, broj onih koji se neće upisati javlja se svaki dan, jer su neki roditelji i ovo ljeto sa svojom djecom odselili u druge sredine, a najviše u inozemstvo.

Načelnici pet općina i gradonačelnici pet gradova i ove godine su pripremili dobrodošlicu svim prvašićima, dočekavši ih u školama prvog radnog dana, a svaki učenik je dobio i paketić dobrodošlice. Uz pismo dobrodošlice i obvezni raspored sati s grbom općine ili grada, u paketiću je i početni komplet školskog pribora. Općina Velika osigurala je i za sve osnovnoškolce radne bilježnice, a grad Pleternica 30% sredstava za udžbenike i radne bilježnice vraća roditeljima. Nadamo se da će u pronatalitetnoj politici uskoro biti riješen problem da svi učenici u osnovnim školama dobiju udžbenike i radne bilježnice, kao u bogatim hrvatskim gradovima, u što bi se morali uključiti, od države, do županija, općina i gradova.

Požeški gradonačelnik Darko Puljašić obišao 4 gradske osnovne škole
Petu godinu za redom Grad Požega svojim prvašićima priprema poklon dobrodošlice i paketić školskog pribora, a gradonačelnik Darko Puljašić u dopodnevnim satima obiđe sve četiri gradske škole, nazoči prvim školskim satima i prvim priredbama za prvašiće koje pripreme njihovi stariji kolege.

- Grad Požega ove godine ima 227 polaznika prvog razreda, a nešto je manji nego prošle godine, no ja sam zadovoljan jer nije veliki pad broja, kojega smo se svi bojali. Prvi dan škole obilježava naš život, ja se još sjećam svog prvog dana. Bili smo palo prestrašeni, pa smatram da mi kao društvo moramo preuzeti veću ulogu u životi ovih malih ljudi. Moramo im osigurati da budu sigurni u prometu, a cijelo društvo uz roditelje da stane uz njih. Nadamo se u nekom boljem vremenu da će i grad Požega moći osigurati barem u dijelu osnovnoškolaca, knjige i radne bilježnice. To je financijski neizdrživo za roditelje i ne shvaćam zašto se knjige stalno moraju mijenjati, zašto sve škole nemaju iste knjige, jer to je samo trošak roditeljima - kaže gradonačelnik Puljašić koji se sjeća da je u osnovnoj školi imao i deset godina stare knjige, a sada se promijeni malo raspored stranica, po koja slika i evo novog udžbenika koji se mora kupiti.

Tekst/foto: Vladimir Protić