Utorak, 29 Kolovoz 2017 09:46

Velika sada vodi svoje investicije i razvoj, bez dugova iz prošlosti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VELIKA I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. AUGUSTINA -

VELIKA – Općina Velika obilježila je svoj Dan općine i proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Augustina. Po prvi puta Dan općine obilježen je u novim i jedinstvenim prostorima, jer od prije nekoliko dana općina Velika je smještena na nogometnom stadionu, bivšeg Kamen Ingrada, koji je općina kupila na javnoj dražbi i tako ga spasila od propadanja.

IMG 0108Obilježavanje Dana općine prethodilo je polaganje vijenaca podno centralnog križa na mjesnom groblju u Velikoj, a služena je i sveta misa u župnoj crkvi sv. Augustina koju je predvodio fra dr. Ivan Šarčević.

Svečana sjednica sa velikim brojem gostiju i uzvanika, članova vijeća, gospodarstvenika i djelatnika općinske uprave i općinskih ustanova održana je u Vatrogasnom domu DVD Velika. Sjednici su nazočili pomoćnik ministrice za regionalni razvoj Davor Huška, gradonačelnik Bakra i saborski zastupnik Tomislav Klarić, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegovi zamjenici, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegovi zamjenici, gradonačelnici Kutjeva, Lipika, Pakraca i Kastva, gradonačelnica Pleternice, načelnici općina Brestovac, Jakšić, Kaptol i Čaglin.

Sve ih je pozdravila i zaželjela dobrodošlicu predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović, a nešto o postignutim rezultatima u protekloj godini, s osvrtom na planove razvoja iznio je načelnik općine Vlado Boban, kojemu je to peti mandat i punih 11. godina kako je načelnik općine. Odmah na početku zahvalio se poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima bez kojih sigurno nebi mogla raditi niti općina, niti imati razvoj. Vremena su teška i on je čestitao svima koji su ostali i opstali, a da će se stvoriti i uvjeti za sve one koji su otišli, da se vrate. - Prošle godine počeli smo gradnju društvenog doma u Radovancima, mjestu koje ima 600 stanovnika a nije imalo adekvatni prostor. Nadam se IMG 0102da ćemo do idućeg Dana općine imati i otvorenje tog doma. Otvorili smo i Dom hrvatskih branitelja u Poljanskoj, na prostoru koji je nekada bio prva crta bojišta i obrane naše županije, gdje smo imali i poginulih naših branitelja. Sve smo to realizirali uz pomoć Ministarstva za regionalni razvoj. Uredili smo i dječje igralište s rasvjetom u mjestu Trnovac, mjestu koje ima veliki broj djece i učenika - istakao je načelnik Boban, koji smatra da će razvoj općine sada teći normalno, bez obzira na mali proračun od 3,2 milijuna kuna, koji je tek 2016. postao neopterećen dugovima iz prošlosti, koji su konačno vraćeni kroz desetak godina.

- Ove godine dogodila se prilika da se javimo na licitaciju na Trgovačkom sudu za kupnju nogometnog stadiona u Velikoj. Imali smo dosta razgovora na Općinskom vijeću, što napraviti, da spriječimo dalje propadanje objekta koji je u našem mjestu, da ne nastane ruglo, da ga možda neki potencijalni kupci očerupaju, naprave ružnu sliku od svega. Donijelo smo odluku, ušli u novo rješenje da spasimo situaciju, riješili sve za dva milijuna kuna. sada smo općinsku upravu preselili u novi objekt, dio prostora već iznajmljujemo poduzetnicima, dio je u pregovorima, uredno radi na tom prostoru naš NK Papuk, neke udruge. Sve će to sada ostati našoj djeci, našoj mladosti, a mislim da to nemaju niti puno veće sredine. Za ovu kupnju nismo se kreditno zaduživali, a najvažnije je da smo tu nekretninu i taj objekt zadržali u svom vlasništvu. Možda ćemo nešto manje uložiti na drugom mjestu, možda nešto nismo stigli završiti, ali natječaji tek dolaze za koje mi imamo spremne projekte - kaže načelnik Boban, koji je i u planovima za razvoj bio konkretan. To je prije svega uređenje Slavonske kuće, posljednje kuće u slavonskom štihu, koju je općina kupila i spasila od propadanja. Počinje izgradnja dugo čekanog plinovoda kroz naselje IMG 0133Velika, od Konzuma do župne crkve. I dalje će se stipendirati svi studenti koji se prijave, a studiraju izvan mjesta stanovanja s 500 kuna, pomoći svako novorođeno dijete u obitelji, a do sada se u 9 godina pomoglo 550 novorođenih stanovnika, nabavljat će se i dalje radne bilježnice i bilježnice za pisanje za sve učenike. Prošao im je i veliki EU projekt pod nazivom „Nešto se dobro kuha“ koji će se brinuti za veliki broj staračkih domaćinstava, a i donijeti zaposlenje brojnim nezaposlenim osobama.

Općina se nada ubrzanom razvoju turizma, na koji ih potiču investicije Parka prirode Papuk koji je izgradio kamp odmorište, gradi Kuću Panonskog mora, novi adrenalinski park, a novi poduzetnik sprema se na uređenje novih bazena i toplica, te izgradnju započetog hotela koji je također do sada stvarao ružnu sliku Velike. U sklopu velikog projekta Aglomeracije Velika će riješiti i problem odvodnje otpadnih voda. Planira se i gradnja sportske dvorane uz OŠ u Trenkovu koja nema dvoranu.

Dobar rad i suradnju općinskog vijeća i načelnika Bobana, što se vidi iz dobrih primjera rada i razvoja općine Velika, pohvalio je i župan Tomašević. On vidi da su sve aktivnosti koje su poduzete i koje se planiraju usmjerena na to da se dio stanovnika koji je odselio, značaj broj upravo s područja Velike i vrati u svoj kraj. Upravo te inicijative koje pokazuje Velika, su pravi način razvoja, jer ne možemo čekati da nam netko drugi rješava naše probleme, njih moramo rješavati IMG 0151sami, kaže Tomašević. - Dosta nam je apatije, da se ništa ne može, da ništa ne valja. To nije istina. Moramo imati ciljeve, mi moramo reći da to želimo i možemo, moramo tražiti svoj put razvoja, kroz poljoprivredu i turizam. Iskoristiti priliku koju nam prvi puta daje Vlada RH, a to je potpuno okretanje prema razvoju Slavonije.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su Javna priznanja najzaslužnijim građanima i udrugama, a priznanja su primili Slavko Samardžić iz Radovanaca za 82 puta darovanu krv, Darko Larva, vlasnik seoskog turističkog imanja u Trenkovu za promicanje turizma, Karlo Štefka, najdugovječniji obrtnik na području općine Velika, Milan Filipčević Baja, domar u osnovnoj školi i sportski djelatnik koji je otišao u mirovinu, Lucija Ticl, darovita studentica glazbe, Filip Pavlović, Henrik i Dino Hofman, daroviti sportaši, te udruge, Moto klub Velika i Odbojkaški klub Papuk Velika.

Tekst/foto: Vladimir Protić