Četvrtak, 13 Srpanj 2017 09:59

Otkrivene strukture pokazuju da je Pakrac bogato i vrijedno arheološko nalazište

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE U DVORIŠTU STAROG GRADA PAKRACA -

PAKRAC - Nakon četiri tjedna intenzivnog rada, završeni su istraživački, arheološki radovi na tri sonde, a preliminarni rezultati pokazuju da je samo središte Pakraca bogato arheološko nalazište. Prema ocjeni dr. Juraja Belaja, voditelja istraživanja, rezultati su izuzetno dobri i u dvorištu starog grada su otkrivene vrlo zanimljive strukture.

arheologijU sondi broj tri koja je iskopana ispred zgrade „općine“, arheolozi su pronašli ostatke kružne kule iz 14. ili 15 stoljeća. Debljina zidova u toj razini je oko četiri metra, što je vrlo impozantna struktura. U središnjem dijelu strukture pronašli su daščani pod i ispod njega mnoštvo keramičkih posuda, između ostalog jedan gotov cijeli vrč. Preliminarno su datirani u 14. ili 15 stoljeće, a uz pomoć detaljnije analize radiokarbonskih vlakana pokušati će datirati taj sloj koji je sigurno iz vremena života u toj kuli.

Otkriveni zidovi gotičke crkve
U sondi broj jedan, na središtu parkirališta između „općine“ i zgrade policije otkrili su zid debljine dva metra i arheolozi procjenjuju da je riječ o gotičkoj crkvi. U sondi broj dva, ispred zgrade policije, pronađeno je više različitih zidova iz različitih razdoblja. Prema pokretnim nalazima koje su pronalazili na različitim dubinama arheolozi procjenjuju da je riječ o razdoblju predosmanlijske okupacije ovog prostora i vremena kada su Osmanlije vlade Pakracom i tu imale svoje sjedište.

arheologija utorakArheološki istražen prostor je fotodokumentiran, napravit će se i nacrtna dokumentacija pronađenih struktura što će svakom nalazu dati točnu poziciju. Arheološka istraživanja u Pakracu su za ovu godinu završena, sonde će, iz sigurnosnih razloga i radi zaštite pronađenih struktura, pokriti geotekstilom i zatrpati sipinom, a arheolozi se nadaju da će s istraživanjem ovog potencijalno bogatog nalazišta nastaviti već na godinu.

Potencijal za budući arheološki park
Dr. Belaj naglašava kako su ove sonde samo probne s obzirom da se većina arheološkog materijala nalazi na većim dubinama nego što je georadar mogao snimiti. Dodaje da je ovo izuzetno vrijedno nalazište koje bi vrijedilo temeljitije istražiti i građanima prezentirati u konačnosti kao arheološki park. Bio bi to dodatno vrijedan sadržaj za Pakrac gdje bi građani i njegovi posjetitelji mogli šetati između zidova iz različitih povijesnih razdoblja. Nastavak istraživanja na lokalitetu starog grada u središtu Pakraca prije svega ovisi o novcu, a Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, nada se da će se iznaći sredstva za daljnja istraživanja.

Belaj UtorakApliciranje na natječaj Ministarstva kulture
- Jako me raduje što smo uspjeli započeti arheološka istraživanja u Pakracu. Nakon što su otvorene sonde pokazale izvrsne rezultate nadam se financijskoj potpori Ministarstva kulture i za sljedeću godinu. Kroz koji dan se otvara natječaj navedenog ministarstva za 2018. godinu i aplicirati ćemo na njega i pokušati osigurati veća sredstva. Ove godine smo skromno započeli sa 100.000 kuna, od čega 50.000 sufinancira ministarstvo, a 50.000 je osigurano iz našeg proračuna. Ova arheološka istraživanja su značajna i zbog činjenice da ćemo napokon moći prezentirati bogatu pakračku povijest, najavljuje gradonačelnica Blažević.

Tekst/foto: Grad Pakrac