Breadcrumbs

Srijeda, 12 Srpanj 2017 22:09

Na dnevnom redu mreža škola, usklađivanje kalendara turističkih događanja, projekt zapošljavanja gerontodomaćica

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ODRŽANA PRVA KOORDINACIJA GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA S POŽEŠKO-SLAVONSKIM ŽUPANOM IZVAN ŽUPANIJE -

PAKRAC – Na današnjoj koordinaciji gradonačelnika i načelnika općina s požeško-slavonskim županom Alojzom Tomaševićem, koja je prva nakon lokalnih izbora, ali i prva održana izvan sjedišta županije, u Pakracu, na Omanovcu. Koordinaciji je uz načelnike općina i gradonačelnike gradova sudjelovao i zamjenik župana za gospodarstvo Željko Jakopović i dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Županijskog upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Na dnevnom redu bilo je nekoliko tema, od nove mreže škola, usklađivanju kalendara turističkih zbivanja na području županije te o projektu zapošljavanja žena koji je pokrenula Vlada RH pod nazivom “Zaželi”, a koji će biti realiziran i na području Požeško-slavonske županije.

- Kao što vidite mi nastavljamo s redovitim aktivnostima i koordinacijama kako bismo vidjeli što još prije godišnjih odmora možemo učiti ali i prije stanke rada Hrvatskog sabora, a sve je to u cilju poboljšanja i kvalitete rada u našoj županiji. Danas smo se sastali ovdje u Pakracu jer nam je želja da budemo prisutni svi zajedno u svim gradovima i općinama. Dotaknut ćemo više tema i o njima razgovarati, iznijeti zajedničke stavove i promišljanja. Razgovarat ćemo o mreži škola, a poznato je da su u tijeku upisi i da ima određenih problema ili bolje reći nejasnoća koje moramo zajednički definirati – rekao je župan Tomašević.

Među problemima je i upis djece u one škole prema mjestu stanovanja što neki roditelji to ne žele iako je zakon u tome jasan. - Roditelji žele upisati djecu u neku drugu školu ili mjesto iz nekih razloga. Događa se da zbog toga dođe do ukidanja područnih škola i sl. Dijete kojoj školi pripada u tu se školu mora i upisati. Očekujemo u tome i odgovornost roditelja jer se i oni moraju brinuti i boriti za svoje mjesto u kojem žive – dodao je župan Tomašević.

Duži niz godina se pojavljuje problem s poštivanjem kalendara zbivanja i događanja, odnosno održavanja manifestacija u isto vrijeme. - O toj temi, kalendaru događanja i aktivnosti, o tome ćemo također danas govoriti, a šira rasprava o tome bit će u rujnu mjesecu u koju će biti uključene i turističke zajednice gradova i općina, svi turistički i drugi djelatnici, a sve u cilju kako bi se napravilo ono najbolje i najprihvatljivije – nastavio je župan Tomašević naglašavajući kako bez dobre koordinacije nema ništa.

Projekt Hrvatske Vlade Zaželi također se našao na razmatranju među gradonačelnicima i načelnicima općina joj je projekt na razini Hrvatske vrijedan više od 400 milijuna kuna a bit će financiran u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Program ZAŽELI namijenjen je i starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć gerontodomaćica moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. - Županija će biti nositelj svih tih aktivnosti u suradnji gradova i općina. To je projekt kroz koji želimo izvući sredstva i pomoći starijim obiteljima – naglasio je župan Tomašević dodajući kako će se razgovarati i o izvješćima i svim onim zaključcima sa zadnje koordinacije.

Gradonačelnici i načelnici predstavili su aktivnosti koje su obavljene u njihovim sredinama od zadnje koordinacije do danas, a župan je detaljno predstavio i zaključke donesene tijekom sastanka Vlade RH koji je nedavno održan u Požegi, a na kojem je bilo riječi o novom, jedinstvenom modelu financiranja lokalne i regionalne samouprave.