Ponedjeljak, 10 Srpanj 2017 13:48

Gradonačelnik Darko Puljašić posjetio mađarski grad Baju i poznatu Bajsku fišijadu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA/BAJA - Nakon što je proljetos potpisan sporazum o bratimljenju s gradom Baja u Mađarskoj, Grad Požega proteklog je vikenda sudjelovao na gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu, koja se već tradicionalno održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje.

d94fe96e80f20bc3c3bb3c5d861e22c8 4 XLGradonačelnik Darko Puljašić sa svojim se zamjenikom Ferdinandom Trohom u Baji susreo s tamošnjim gradonačelnikom Róbertom Fercsákom, Angelom Šokac Marković, predsjednicom Hrvatske lokalne samouprave, Vesnom Halugom, generalnom konzulicom u Pečuhu i Josom Ostrogoncem, predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj. Bila je to prilika za upoznavanje dvaju gradonačelnika i razgovor o budućoj suradnji dvaju gradova te njihovom daljnjem kulturnom, znanstvenom i gospodarskom povezivanju.

Tradicionalna Fišijada, kulturno-zabavna i gastronomska manifestacija, pokrenuta je još 1996. godine u povodu obilježavanja 300. obljetnice proglašenjem grada Baje. Nadaleko poznati bajski riblji paprikaš svake se godine kuha na središnjem gradskom Trgu Svetog Trojstva i okolnim ulicama u oko dvije tisuće kotlića, a pučku veselicu svake godine posjeti više desetaka tisuća sudionika i gostiju, među njima i bačkih Hrvata, ali i gostiju iz Hrvatske.

Tekst/foto: Grad Požega