Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 19:47

Slavonski župani iznijeli svoje strateške i bitne projekte za brži razvoj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

2. SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM -

POŽEGA – U Požegi je nakon sjednice Vlade RH, poslije podne održana trosatna 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na kojoj su uz ministre nazočili svih pet slavonskih župana, direktora razvojnih agencija, predstavnike HGK, Obrtničke komore, saborski zastupnici, a sjednici je predsjedavao predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković.

Ministrica regionalnog razvoja i Europskih fondova Gabrijela Žalac predstavilaIMG 2394 je provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem: - Od prošli puta do danas udvostručili smo sredstva europskih fondova, iz 4 operativna programa i sada smo na 6,37% od planiranih 2,5 milijarde eura koje planiramo potrošiti do 2023. godine za sve projekte. U bržem korištenju pomoći nam i Fond za regionalni razvoj kojega ćemo ustrojiti za pomoć svima onima koji budu željeli koristiti sredstva europskih fondova. Fond će ove godine imati milijuna kuna na raspolaganju, a slijedeće godine 300 milijuna kuna. Svih pet slavonskih župana iznijeli su svoje strateške projekte koji su bitni za razvoj njihovih županija, a posebno su istakli prometnu izoliranost, te aktiviranje državne imovine. Osječko-baranjska županija istakla je projekt višenamjenskih hidrotehnički sustav za uređenje voda, brza cesta Varaždin Koprivnica, Virovitica, Osijek, Ilok, gradnja koridora 5c, rekonstrukcija i elektrifikacija željezničke pruge Osijek, Strizivojna, Vrpolje. Vukovarsko-srijemska županija istakla je projekt ekološkog centra, poduzetničke zone Vuka, sustav za navodnjavanje Lipovac-Tovarnik,drvno-tehnološki centar, eksploatacija geotermalnih izvora. Virovitičko-podravska županija istakla je projekt izrada prometnog pravca Sveta Helena-Bjelovar-Virovitica-Republika Mađarska, Tehnološko-inovacijski centar, dva sustava navodnjavanja. Požeško-slavonska županija istakla je projekt brze ceste Požega-autocesta A-3, spojna cesta Pakrac-Lipik-autocesta A-3, akumulacija Kamenska, rekreacijski centar i odmaralište Zvečevo, Kuća graševine, izgradnja centra za kompetenciju u poljoprivredi. Brodsko-posavska županija istakla je projekt regionalnog centra za gospodarenje otpadom, izgradnja veleučilišta i studentskog doma u Slav. Brodu, izgradnja lučke infrastrukture u luci Slav. Brod, izgradnja osnovne škole u Slav. Brodu i izgradnja poduzetničkog centra – nabrojala je ministrica Žalac i istakla da su svi projekti prihvatljivi za financiranje iz fondova EU.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je prije bio i dva mandata župan, istakao je da se zadnjih desetak godina nije ovako radilo, jer župani, bez obzira koja opcija je bila na vlasti nisu razgovarali na ovaj način s premijerom i ministrima. Sad župani imaju konstantne sastanke s premijerom i rješavaju bitne probleme za svoje županije i probleme koji tište Slavoniju. – Poljoprivreda je najbitniji segment u Slavoniji i o tome moramo govoriti. Ove godine na području ovih pet županija isplaćeno je 650 milijuna kuna, promijenili smo kriterije, dali više bodova za one općine, gradove i županije koji su nerazvijeniji. Očekujemo da će s ovim natječajima i budućim koji će se raspisati veća količina novca doći upravo u ovih pet županija. Samo na projekt za mlade poljoprivrednike došlo je preko 1.400 projekata, ulaganje u proizvodnju i preradu preko 500 projekata. Za mene su krucijalna za hrvatske poljoprivrednike dva nova zakona koja pripremamo, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i Zakon o poljoprivrednom zemljištu – rekao je ministar Tolušić, svjestan koje probleme imaju stočari gdje će se upravo voditi računa da oni dobiju zemlju. Čudo se neće dogoditi preko noći, no Tolušić je uvjeren da će Slavonija ubrzo biti u sredini, a kasnije i u vrhu razvijenosti.

IMG 2401Svoju zahvalu što je 2. savjet za Slavoniju održan upravo u Požeško-slavonskoj županiji izrazio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević: - Ponosan sam što su ministri saslušali naše projekte i programe, što nas župane razumiju, posebno i ministar Tolušić, koji je bio i župan, pa odlično poznaje problematiku županija i Slavonije, kao i ministrica Žalac koja je bila direktorica razvojne agencije i daje nam smjernice. Prije dvije, tri godine mi se sa ministrima nismo mogli ni naći, a kamoli razgovarati o problemima. Za Požeško-slavonsku županiju je važna infrastruktura i brzi izlazak na autocestu, jer bez toga ne možemo očekivati ni investicije, ni nova radna mjesta, ali ni zaustavljanje odlaska mladih ljudi. To vrijedi i za Akumulaciju Kamenska koja osim zaštite od voda otvara navodnjavanje, mogućnost turizma. Moramo staviti u punu funkciju, kako kaže pjesnik Kozarac „mrtvih kapitala“, a ovdje kod nas ih ima, jedno je odmaralište Zvečevo. Naša županija je županija graševine, naše Kutjevo ima jedinstveni Trg graševine, pa nam je bitan projekt za razvoj vinogradarstva Kuća graševine, kojim ćemo povezati Kutjevo,Pakrac i Pleternicu kao buduće turističke destinacije. Svjesni smo da razvoja poljoprivrede nema bez razvoja znanosti, stoga naš Centar za kompetenciju u poljoprivredi bit će predvodnik u razvoju poljoprivrede u suradnji s znanosti i politikom.

Iduća sjednica Savjeta održat će se u 10. mjesecu a bit će domaćin Brodsko-posavska županija.