Petak, 30 Lipanj 2017 09:40

Usvojen novi rebalans požeškog proračuna, ali bez oporbenih glasova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PRVA RADNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Samo tjedan dana nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća grada Požege, uslijedila je i prva radna ili 2. sjednica Gradskog vijeća, koja je na dnevnom redu imala čak 16 točaka. Najviše dnevnog reda odnio je rebalans Proračuna grada Požega i točke koje se odnose na programe javnih potreba koje su također rebalansirane, te točke koje su u međuvremenu postale hitne za rješavanje jer su održavani izbori pa nije bilo zasjedanja vijeća dva mjeseca. Prisegu kao vijećnik odmah na početku sjednice položio je vijećnik ispred Živog zida, Branko Spajić, koji nije bio nazočan na konstituirajućoj sjednici.

IMG 2040Sudeći po sjednici koja je počela vrlo mirno, možda zahvaljujući i staloženosti novog predsjednika Gradskog vijeća, prof. dr. sc. Željka Glavića, a možda što je u vijeću još dosta novih vijećnika, koji bojažljivo prilaze oštrim raspravama. Nije bilo niti puno pitanja na Aktualnom satu, tek nekoliko iz oporbe, koja su išla za ciljem tek da malo podbodu vladajuću većinu i novog gradonačelnika. I njega moramo istači, u vrlo odmjerenim i ne temperamentnim odgovorima, koji nisu palili atmosferu na sjednici, što možda dolazi i od toga da je odgovore imao vrlo spremno, pa smo tako iz malo „otrovnog“ pitanja saznali da će dječji vrtić biti završen, potpuno opremljen i predan na korištenje po ugovoru. – Čuo sam i ja kao vi poštovana kolegice čudo priča i bio sam malo skeptičan, kao i vi. Mi smo svaki tjedan barem dva puta na gradilištu. Imat ćemo fantastičan vrtić, energetski izoliran, opremljen u potpunosti i predan po sistemu „ključ u ruke“. Vrijedan je 11,8 milijuna kuna i bit će jedan od najljepših dječjih vrtića u Hrvatskoj. Grad Knin koji ima problem upućen je od Ministarstva da dođu u grad Požegu i vide kako mogu jeftino i dobro napraviti vrtić. Prema ugovoru vrtić će biti predan gradu 5 kolovoza – istakao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić u odgovoru na pitanje vijećnice SDP-a Tamare Puač.

IMG 2029Proračun grada Požege koji je donesen u prosincu 2016. godine u visini od 108,3 milijuna kuna doživio je svoj prvi rebalans proračuna i povećan je na 119,2 milijuna kuna. Svojim drugim rebalansom na ovoj sjednici on je doživio blago smanjenje od 2,17%, i sada je planiran na 116,6 milijuna kuna. Treba istaći ovo „planiran“, jer oporba je ponovno počela sa svojim primjedbama, što istini za volju i je posao oporbe, no riječi „mi smo vam govorili da je proračun bio prenapuhan, izborni, nije razvojan, itd.“, treba shvatiti samo kao političku borbu. Proračun je plan, i može biti rebalansiran na gotovo svakoj sjednici, ako se dođe do drugačijih situacija, pogotovo kad je poznato da se svaki projekt na koji se Grad planira javiti mora unijeti u proračun, a ako projekt prođe, onda i proračun ostaje, ukoliko projekt ne prođe, ili se odgodi za naredno vrijeme, proračunu slijedi rebalans ili smanjenje. Isto tako kada neki projekt ili sredstva pomoći, sufinanciranja ili donacije iznenada dođu u proračun, opet slijedi rebalans, ovoga puta povećanja proračuna. Stoga su, od kako smo aktivno krenuli koristiti EU fondove, natječaje i projekte, proračuni stalno promjenjive kategorije, te bi se i oporba trebala malo modernizirati, da ne kažemo europeizirati, jer te fore „mi smo vam govorili da vam je proračun prenapuhan, evo sada već smanjujete proračun“ su otrcane fore za novo vrijeme koje je došlo. Proračun koji je nekada bio stalna konstanta jednog grada, sada je promjenjiva situacija i to treba shvatiti, a ne se trošiti na isprazne diskusije i kritike, nečega što bi trebalo biti normalno.

IMG 2025Nakon usvojenog 2. Rebalansa proračuna, kojega oporba nije podržala, no kako vladajuća koalicija ima stabilnu većinu, i dovoljno ruku iz svojih redova, glatko je usvojen, prešlo se na usvajanja Programa javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu, udrugama i društvima. Upravo iz tog razloga od oporbe bi bilo za očekivati, jer i tako odluke ne mogu promijeniti, da bar predlažu nova rješenja, nove ideje, nove projekte, da se zalažu za bolji život svojih sugrađana, da sudjeluju u kreiranju razvoja i života ovog grada. Ovako će im cijeli mandat proći, kao na ovoj prvoj radnoj sjednici, u bezveznim kritikama, ispravljanju netočnih navoda, stalnim pozivanjem na povrede poslovnika, ispravljanjem formalnih grešaka, inzistiranjem na glupavim ispravcima i popravcima, itd. Uostalom gradonačelnik Puljašić ih je i pozvao na konstruktivnu suradnju, pa bilo bi poželjno da i oporba ostavi svoj trag u radu Gradskog vijeća, ne ispraznim kritikama, nego prijedlozima i djelima. Tko im brani da budu inicijatori nekih promjena, inicijator nekih događanja, inicijatori možda neke humanitarne akcije za pomoć pojedincu, ustanovi, možda bolnici, za koju ja sada odgovorno tvrdim, i vladajuća većina bi dala svoj glas.

IMG 2030Odlukom Gradskog vijeća usvojena je i izmjena i dopuna Programa rada upravnih tijela Grada Požege za 2017. godinu, nekoliko odluka vezanih uz komunalne djelatnosti pa su tako usvojene II. izmjene Odluka o mjerilima i načinu rasporeda sredstava komunalne naknade za komunalne djelatnosti, II. izmjene programa izgradnje komunalne infrastrukture te programa održavanja komunalne infrastrukture i opsega radova na održavanju uređenog građevinskog zemljišta u Gradu Požegi i prigradskim naseljima za 2017. godinu.

Tvrtka Promet građenje odabrana je kao najbolji ponuditelj na javnom natječaju za održavanje kolnika od kamenog materijala u gradu Požegi i prigradskim naseljima u 2017./2018, a tvrtka Elektroteam odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj za radove na održavanju javne rasvjete. Usvojen je i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti, kojom se Restoranima i barovima omogućuje radnim danima radno vrijeme do 01:00 sat iza ponoći,a petkom i subotom do 02:00 sata iza ponoći, dok kao iznimke objekti brze prehrane petkom i subotom mogu raditi do 04:00 sata iza ponoći. Na ugostitelje se odnosi i Odluka koja propisuje i postavljanje tendi i terasa, pa će tako ubuduće sve terase moći biti postavljene sa tendama na montažno-demontažne drvene podloge ili podeste, čiji oblik će odobriti Upravni odjel IMG 2024Grada. Usvojen je prijedlog Odluke o davanju u zakup javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta, a prihvaćena je i Odluku o III. izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Požege, kao i Odluku o nerazvrstanim cestama te Odluku o porezima Grada Požege.

Političke stranke zastupljene u radu Gradskog vijeća iz gradskog proračuna za rad dobit će slijedeća sredstva: koalicija HDZ i HSU 21.525 kn, SDP 11.025 kn, NL Dražena Pekčeca 3.675 kn, i Živi zid 1.750 kn.

Tekst/foto: Vladimir Protić