Srijeda, 21 Lipanj 2017 09:15

Način na koji se procesuiraju hrvatski branitelji i kakve su moguće posljedice takvih presuda za Hrvate u RH i BiH

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA ORGANIZIRALA VRLO AKTUALNU JAVNU TRIBINU ZA BRANITELJE -

POŽEGA - Požeško-slavonska županija i župan Alojz Tomašević organizirali su trenutno vrlo aktualnu temu za branitelje u Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je bila odlično posjećena. Tribina pod nazivom „Način na koji se procesuiraju branitelji i kakve su mogućnosti takvih presuda za Hrvate u RH i BiH“ trebala je dati neke odgovore na ova trenutno osjetljiva pitanja. Uvod u tribinu dao je župan IMG 14944Tomašević, a nakon njega su o temi govorili general bojnik HV-a i HVO-a Zlatan Mijo Jelić i general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg.

- Posebno sam sretan što smo imali čast organizirati tribinu gdje su došla dva moja ratna prijatelja, dva generala koji su suvremenici stvaranja Hrvatske. Možda danas nakon odmaka od ratnih zbivanja lako zaboravljamo što se dogodilo i stvari stavljamo “pod tepih”. Večerašnja tema iznimno je osjetljiva jer branitelji su zapravo prepušteni sustavu nebrige. Teza koja se počela provlačiti, da je zapravo ratovanje u BiH općenito ratni zločin te da je Hrvatska agresor, tako da su tamošnji branitelji ostali prepušteni sami sebi. Oni danas moraju voditi veliku i tešku bitku kako bi dokazali da nisu ratni zločinci, da nije bilo udruženog ratnog zločina a pogotovo nije bilo agresije RH na priznatu BiH. Važno je da hrvatski narod u cijelosti shvati da je potrebna potpora generalima i braniteljima jer kroz ovakve metode sudi se upravo narodu, ne pojedincu. Nameće nam se tako neka nova krivica, nova stigma iako smo mi ratovali za svoju domovinu i svoju slobodu - rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući da to na žalost moramo dokazivati i nekima koji danas sjede u Saboru RH. Nužno je to učiniti kako bi spasili opstojnost hrvatskog naroda u BiH i zadržali te prostore vjekovnih ognjišta Hrvata. Nije cilj te ljude preseliti u Hrvatsku, jer to bi onda tek bio poraz, nego zadržati taj prostor na kojemu žive Hrvati, ali ga učiniti sigurnim.

IMG 1483- Procesuiranje hrvatskih branitelja u BiH je stigmatizirajuće i presude koje se donose mogu imati dalekosežne posljedice. Danas u BiH postoje dva zakona po kojima se sudi za ratne zločine, jedan je Kazneni zakon bivše SFRJ, a drugi je Kazneni zakon koji je u BiH donesen retroaktivno iz 2003., koji je puno teži. Pravosuđe BiH uzelo je praksu da Hrvate sudi po jednom zakonu, onom težem, a Muslimane po drugom, što je presedan u Međunarodnom ratnom pravu bez obzira na to što je Međunarodni sud za ljudska prava u više navrata naložio pravosuđu BiH da svima mora suditi po istom zakonu. Zakon po kojem se sudi Hrvatima, uvedene su kvalifikacije udruženog zločinačkog pothvata, širokog i rasprostranjenog napada kao zločina protiv čovječnosti te selektivne zapovjedne odgovornosti i po tom zakonu iz 2003. god. kazne su puno teže nego po zakonu iz SFRJ, koji takve kvalifikacije ne poznaje. Isto tako, u BiH se uopće ne procesuiraju mnogobrojni zločini nad hrvatskim narodom i tako, preko ovih montiranih političkih procesa, hrvatski narod se u BiH želi proglasiti zločinačkim, a RH agresorom na BiH. Mi kao sudionici tog vremena moramo takve postupke spriječiti, a ova Hrvatska Vlada prva je koja se je usprotivila dvojnim suđenjima i zakonima. Nadamo se kako će hrvatski branitelji, uz Vladu RH koja je već poduzela određene korake uspjeti spriječiti tu pravosudnu agresiju - istakao je general bojnik Jelić.

IMG 1487- Ovo je vrlo osjetljiva tema, problem hrvatskih branitelja u BiH gdje se pravosudni sustav koristi kao oružje u prividnom miru, pokušavaju se postići ciljevi koji nisu postignuti u ratu. Najekstremniji primjeri su suđenje šestorki HVO u Hagu, zatim suđenja svim zapovjednicima HVO-a na svim razinama. Hrvatski branitelji nastoje se na svaki način od pravosuđa i politike kriminalizirati, inkriminirati da nije branio BiH - dodao je general pukovnik Šiljeg.

Javnoj tribini nazočili su predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cijele županije, branitelji, roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja, saborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, njegovi zamjenici Mario Pilon i Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, načelnici općina, Velike Vlado Boban, Kaptola Mile Pavičić, Brestovca Zdravko Mandić i Jakšića Ivica Kovačević, ravnatelji županijskih ustanova i škola. Moderator na tribini bio je Ferdinand Troha.

Tekst/foto: Vladimir Protić