Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 12:26

Pomoć za odlazak u kineski Nanjing na međunarodno natjecanje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRAD PLETERNICA POMAŽE NAJBOLJIM UČENICIMA ODLAZAK NA NATJECANJA -

PLETERNICA – Grad Pleternica pomaže i nagrađuje najbolje učenike sa svog područja i odlazak na natjecanja. Ovom prilikom gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić nagradila je najbolju učenicu IMG 1384Ekonomske škole, Dariu Starčević, koja je maturantica. Ona je kao najbolja učenica nagrađena i laptopom od požeškog Rotary kluba, no njen uspjeh je posebno velik, jer je Daria učenica s posebnim potrebama i kreće se uz pomoć invalidskih kolica.

- Iznimna mi je čast što mogu ovdje u prostorijama naše Hrvatske knjižnice i čitaonice primiti dvije djevojke koje su prošlu školsku godinu obilježile svojom izvršnošću i velikim uspjehom. Daria Starčević je najbolja učenica Ekonomske škole, a jedan dio praktične nastave odradila je u našem Poduzetničkom centru. Svi smo mi ponosni na nju, a najviše njena majka Lidija. Ona je po prijedlogu škole proglašena najboljom učenicom, a ovom prilikom nagrađujemo te kao najbolju učenicu maturanticu – rekla je gradonačelnica Jozić, koja je predstavila i drugu djevojku, učenicu 1. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Požegi, Mateju Ostović koja se na natjecanjima iz geografije, na nivou Hrvatske plasirala na Međunarodno natjecanje koje se održava u Kini krajem lipnja ove godine. Grad Pleternica, osigurao joj je financijske troškove putovanja i džeparca na tom osmodnevnom putovanju u Nanjing, gdje odlazi hrvatska reprezentacija od 6 članova na natjecanje.

- Drago mi je da jedna ovako mlada djevojka s područja Pleternica, svojim znanjem, sposobnostima i istraživanjima, postigla iznimni uspjeh među 156 natjecatelja iz cijele Hrvatske, prošla sva tri kruga i plasirala se na međunarodno natjecanje – istakla je gradonačelnica Jozić.

IMG 1381- Na ovo natjecanje plasirala sam se kroz tri kruga turnira i rješavanja zadataka, uz pomoć moje mentorice prof. Magdalene Srdarević. Ovo natjecanje nije iznošenje naštrebanih podataka, nego primjena znanja koja smo stekli. Mi ćemo pred sobom imati 18 problema koje trebamo riješiti. Dosada sam riješila problem kako skupina ljudi može što točnije odrediti udaljenost od dva objekta, konkretno od Željezničkog kolodvora Požega do zgrade Gimnazije u Požegi. Na osnovu ankete sam izračunala i došla do zaključka o dobroj procjeni učenika, ali i dobila podatke o spolu, utjecaju stresa, i dr. podatke. Drugi problem je bio kako proizvesti sol na inovativne načine, pa sam ja proizvela sol iz morske vode uz pomoć kristalizacije, sa ultravioletnim svjetlom, na suncu na aluminijskoj foliji, te na visokoj temperaturi. Trenutno rješavam problem kako biljke rastu kroz asfalt, a napravit ću i video prilog o fuziji sunca. Ta moja istraživanja ću predstaviti u Kini, a zajedno ćemo kao ekipa morati riješiti još 18 problema, na turniru nam kojem sudjeluje 20 država svijeta – ispričala je Mateja koja se nada dobrom uspjehu na natjecanju u Kini.

Tekst/foto: Vladimir Protić