Utorak, 23 Svibanj 2017 09:21

Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UDRUGA RODITELJI U AKCIJI – RODA POKRENULA PROJEKT U POŽEŠKOJ KAZNIONICI -

POŽEGA - U Kaznionici Požega predstavljen je projekt „Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka“ kojeg provodi udruga Roditelji u akciji - Roda. Projekt financira Ministarstvo pravosuđa, a provodi se od siječnja do prosinca 2017. godine. U sklopu projekta IMG 7009financira se uređenje kuhinje i dnevnog boravka odjela na kojem borave trudnice i majke s djecom u dobi do tri godine. Tako će zatvorenice, koje na odjelu rodilja borave sa svojom djecom, imati mogućnost pripreme zdravih obroka za svoju djecu, što je u skladu s europskim zatvorskim pravilima.

Odjel za rodilje u Kaznionici u Požegi postoji od 1985. godine, a od kada postoje evidencije, od 1965. u ovom prostoru je boravilo i rođeno 246 djece. Od 1990. godine ovdje mogu s majkom boraviti djeca do tri godine, ukoliko su rođena u vrijeme izdržavanja kazne majke. Zadnje dijete napustilo je odjel krajem prošle godine. - Bilo je slučajeva da zatvorenica ima dužu kaznu pa ono navrši tri godine i mora se odvojiti od majke. To je posebno stresno, jer se je i dijete, i osoblje vezalo međusobno – sjeća je Antonio Čirko, upravitelj Kaznionice i zatvora. Trenutačno nema niti jednog djeteta, ali već za koji dan u ovom odjelu bit će majka s novorođenčetom, koje se očekuje uskoro.

IMG 7024- Kaznionica čini sve kako bi organizirala život i djeci i majkama zatvorenicama i opremila prostor da bude u njemu život što sličniji općim životnim okolnostima. Skrb o djetetu vodi se u svim segmentima, tako da imamo situaciju ukoliko majka nakon što dijete navrši godinu starosti i želi raditi, omogućava joj se rad, a za to vrijeme dijete se vozi u ustanovu predškolske dobi u Požegi. Ishrana djeteta je prilagođena po uputama liječnika pedijatra i našeg zdravstvenog osoblja, primjereno uzrastu, a osoblje kaznionice nastoji motivirati zatvorenicu da što duže doji svoje dijete – saznajemo do upravitelja Čirka, koji je zahvalio udruzi Roda na potpori i suradnji koja traje nekoliko godina.

Udruga Roda nastoji svojim aktivnostima promicati probleme odnosno pojačati vidljivost skupine majki zatvorenica. O tome voditeljica projekta Branka Mrzić Jagatić, pored ostalog kaže: - Roditelj se ne postaje s roditeljskim vještinama, a djeca se rađaju s potrebom za ljubavi i sigurnošću, a onda se te dvije stvari ne nalaze uvijek u najboljoj ravnoteži. Djeca se ovdje nalaze pred najvećim životnim pitanjima i problemima kao što su napuštenost, usamljenost i pitanje rastanka s majkom. U takvim okolnostima itekako je potrebno i izazovno pružiti podršku roditeljstvu zatvorenicama, kako bi očuvale bliske obiteljske veze, što nije uvijek jednostavno - naglašava voditeljica Jagatić.

IMG 7026U novouređenom prostoru što ga je financirala Roda putem projekta preko Ministarstva pravosuđa organizirat će se različite radionice. Poznati hrvatski kuharski chef David Skoko će za osoblje i za zatvorenice Kaznionice i zatvora u Požegi do kraja 2017. godine u okviru projekta održati dvije kuharske radionice. Projekt predviđa i održavanje kazališnih i glazbenih radionica, a tijekom provedbe bit će uključena i psihološka potpora majkama i različite radionice osnaživanja i potpore, patronažne sestre i primalje.

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr. sc. Kristian Turkalj ističe da su prepoznali vrijednost onog što radi udruga Roda: - Mislimo da su ovakvi inovativni projekti bitni i da doprinose svrsi kažnjavanja. Sam po sebi život u zatvoru je izazovan, posebno kad imamo situaciju u kojoj je važno očuvati roditeljske veze, kako ne bismo prekinuli sve kontakte zatvorenika i okoline u koju se trebaju vratiti. Ova aktivnost potaknula nas je da uključimo i druge teme u cijelu priču o položaju djeteta u zatvorskom sustavu, pa ćemo napraviti daljnje iskorake za promjenu zakonskih odredbi. Osnovali smo radnu skupinu i vjerujemo da ćemo otkloniti neke druge smetnje koje otežavaju život djeteta zatvoru – zaključio je tajnik Turkalj.

Tekst: B.Tesari Foto: A. Protić