Petak, 19 Svibanj 2017 19:57

Potpisan 17,5 milijuna kuna vrijedan projekta "Bećarac i gange"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U SKLOPU PROGRAMA INTERREG IPA HR-BA-ME -

PLETERNICA - Danas je svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Kulturna ruta bećarca i gange“ između Grada Pleternice i Agencije za regionalni razvoj u konferencijskoj dvorani Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici. Projekt je odobren za financiranje u okviru natječaja prekogranične suradnje Interreg HR-BA-ME i vrijedan je 17,5 milijuna kuna.

- Ja sam danas izuzetno sretna i ponosna da smo pred potpisivanjem značajnog ugovora odobrenog od strane EU za financiranje 17,5 milijuna kuna za projekt u okviru kojega ćemo mi ovdje u Pleternici i naši prijatelji iz Tomislavgrada graditi svoje središnje gradske trgove kao okosnicu razvoja turizma - rekla je gradonačelnica Pleternice pozdravljajući sve prisutne. Naravno radi se tu i o puno drugih stvari - povezivanje OPG-a, gospodarstva itd.. Ova ideja je još od prije 2 godine kada smo u Plovdivu dogovorili da ćemo raditi, čim se ukaže prilika projekt prekogranične suradnje. Projekt je prošle godine prijavljen na natječaj prekogranične suradnje, a kruna svega je potpisivanje ovog ugovora - od 1. lipnja ove godine kreću projektne aktivnosti. Ono najvažnije što će se dogoditi u okviru ovog projekta je naša suradnja, naše prijateljstvo. - zaključila je Antonija Jozić gradonačelnica Pleternice.

- Ponosan sam što se u ova dva tjedna u našoj županiji događa jedna renesansa gospodarskih aktivnosti u pravom smislu riječi. Mi smo jedan narod samo živimo u dvije domovine, u dvije države. Ovo je jedna predivna priča, bečarac i ganga su dvije tradicije naših starih otaca i djedova koji nisu zaboravili svoju kulturu, nisu zaboravili da pripadaju hrvatskom rodu, a na nama je obveza to prenijeti generacijama koje dolaze iza nas. Zato, sve čestitke što će biti uređena dva trga, gdje će se pjevati i ganga i bećarac zajedno - rekao je u pozdravnom govoru župan Alojz Tomašević.

Ugovor su potpisale Gradonačelnica Antonija Jozić i Stella Arneri – ravnateljica u Agencije za regionalni razvoj RH. 

Na potpisivanju su bili nazočni i saborski zastupnik Franjo Lucić, Velimir Žunec, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Ivan Vukadin načelnik općine Tomislavgrad i dr.