Petak, 19 Svibanj 2017 17:12

Projektom vrijednim milijun kuna škola postaje štedljiva i ugodnija za učenike

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KRENULI RADOVI NA ENERGETSKOJ OBNOVI OŠ VILIMA KORAJCA U KAPTOLU -

KAPTOL – Projekt energetske obnove zgrade OŠ Vilima Korajca u Kaptolu upravo je započeo. Prvo se rade vanjski radovi na dvorišnoj strani fasade dok traje nastava, a nakon što učenici odu na zasluženi ljetni raspust radovi će zahvatiti cijelu školu. Već na jesen učenici će se vratiti u novo obnovljenu školu.

Projekt kompletne energetske obnove naše škole, u iznosu preko milijun kuna upravo je započeo, a dobit ćemo novu vanjsku ovojnicu obloženu s kamenom vunom, izoliranje stropova, a time ćemo postići veći energetski razred, energetsku učinkovitost što će svakako donijeti veće uštede u trošenju energenata. Do ovog projekta smo došli uz pomoć RRA Panora i Požeško-slavonske županije koja je sufinancirala ovaj projekt. Učenici će dobiti kvalitetniju u ljepšu zgradu za svoj rad, čemu se svi vesele – istakao je Nino Diklić, ravnatelj kaptolačke škole.

Požeško-slavonska županija je do sada iz programa obnove škola dobila najviše projekata u Hrvatskoj, ukupno 26 milijuna kuna. Dio škola, najviše područnih, koje su vapile za obnovom, je već završeno, a ostale uskoro idu u renoviranje. – Iako smo imali naputak da škole koje imaju mali broj djece ugasimo, mi smo se tome oduprli i rekli da ćemo sve, pa i najmanje škole s jednim učenikom zadržati, ali da ćemo ih prije obnoviti i učiniti dostojnim školovanju naših učenika. To upravo radimo, završili smo obnovu desetak područnih škola, a obnovit ćemo ih sve, zajedno s matičnim školama u općinskim i gradskim mjestima. Upravo ovim uređenjem, ali i energetskom obnovom ove škole će biti održive, a posebno znademo da ostanak škole u nekom selu znači i ostanak tog sela. Uz škole obnovit ćemo u slijedećem razdoblju i pedesetak stambenih zgrada, što će također podići zaposlenost našeg građevinskog sektora na sve kapacitete. Stoga ih ja pozivam da zapošljavaju nove ljude, jer niz novih projekata upravo kreće na području naše županije, a to je doprinos županije povećanju zapošljavanja, to je doprinos ove općine i naših gradova na povećanju zapošljavanja kroz realizaciju projekata. To je sada jedan zamašnjak koji se događa na našem području, nove investicije su generator razvoja ali i podizanja životnog standarda – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je obišao kao osnivač škola početak radova na školi.

Tekst/foto: Vladimir Protić