Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Svibanj 2017 13:37

Ove godine ulaganje 1,2 milijuna kuna u infrastrukturne radove gospodarske zone Jakšića

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAPOČELI RADOVI NA UREĐENJU GOSPODARSKE ZONE U JAKŠIĆU -

JAKŠIĆ – Priča o o gospodarskoj zoni počela je prije nekoliko godina, kada je Općina Jakšić zatražila od države zemljište za zonu i dobila 2010. godine 14,2 ha vrijednosti 4,3 milijuna kuna. - U međuvremenu smo dobili urbanistički plan sa planiranom zonom, ishodili građevinsku dozvolu, te čekali otvaranje nekoga od natječaja za financiranje izgradnje gospodarske zone. U međuvremenu smo odlučili sami iz proračuna sami financirati radove na uređenju zone, sada s 500 tisuća kuna i na jesen drugu fazu od 700 tisuća kuna. Posebnu građevnu dozvolu unutar zone dobio je HEP za izgradnju nove trafostanice snage 2 MW koja bi bila instalirana, dok je u planu još jedna trafostanica u drugoj fazi. Provest ćemo vodu i kanalizaciju u dužini od 700 metara – kaže načelnik općine Ivica Kovačević.

Sada već imaju zainteresiranu tvrtku za dolazak u Gospodarsku zonu koja je već pokrenula i izradila idejni projekt te zakup struje u iznosu od 960 tisuća kuna. Traži se rješenje s HEP-om da se taj zakup odradi na otplatu, da se odmah u startu ne optereti ulagač s cijelim iznosom. – Gradio bi se pogon za preradu voća i povrća, koji bi otkupljivao višnju, šljivu, jagode i ostalo voće koje bi se prerađivalo u marmelade. Radila bi se i prerada povrća, što svakako ovom našem poljoprivrednom i voćarskom kraju treba. Ukupna investicija iznosi 6 milijuna eura. Imamo i njemačkog investitora u bioplinsko postrojenje za proizvodnju energije, koji čeka odobrenje Vlade RH, takva postrojenja već ima, a plan je u našoj županiji izgraditi još dvije bioplinske elektrane – kaže Kovačević, koji dodaje da za sada nisu dobili nikakva sredstva za gradnju, započeli su sa sredstvima općine Jakšić, a nadaju se skoroj prijavi na natječaja Ministarstva gospodarstva za opremanje gospodarskih zona ili fondova.

Kako odmah uz zonu prolazi i brza cesta Pleternica – Požega te dalje izlaz na autoput, koje će se graditi u narednom razdoblju, upravo kod Gospodarske zone je petlja za brzu cestu, a uz samu zonu prolazi i željeznička pruga nosivosti 40 tona po vagonu, postoji i željeznička postaja za utovar tereta, pozicija zone je idealna, pa se očekuje brzo popunjavanje investitorima.

- Ovo je dokaz da se za potrebe gospodarstva puno radi u Požeško-slavonskoj županiji. Očekujemo otvaranje natječaja da se brže izgradi zona, a svi uvjeti su se stekli. Mi ćemo ovakvu aktivnost općine kao županija podržati, pa čak i financijski. Otvorit ćemo vrata investitorima jer ovo je predivan prostor i idealna zona za koju očekujem da će se brzo popuniti – istakao je župan Alojz Tomašević, koji je čestitao načelniku općine Kovačeviću na investiciji.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika